Ezeket a programokat ne hagyjátok ki az idei könyvfeszten!

Ezeket a programokat ne hagyjátok ki az idei könyvfeszten!

.konyvesblog. | 2019. április 24. |

karl_2.jpg

Csütörtökön kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol rengeteg program és beszélgetés is várja az érdeklődőket. A teljes programtervezetért érdemes felkeresni a könyvfeszt honlapját, de mi most kiválogattuk nektek a legizgalmasabbakat.

Április 25. csütörtök

Az idei könyvfesztiválnak a norvég Karl Ove Knausgård lesz a díszvendége. Az elmúlt napokban sokat foglalkoztunk vele. Olvashattatok részletet a Harcom-sorozat negyedik részéből, az Életből, amely nem mellesleg éppen a hét könyve is. De foglalkoztunk Knausgård-ral egy friss podcastban is, amelyben Patat Bence fordítóval és Szöllősi Adrienn szerkesztővel beszélgettünk a Harcomról, a szerző nevének helyes ejtéséről, az őrületes norvég sikerekről, de szóba kerül Zlatan Ibrahimovics és Marilyn Manson is. A sztáríróval csütörtökön 16 órakor Bősze Ádám fog beszélgetni a Millenáris B épületében, a galérián, a beszélgetés után átadják a Budapest Nagydíjat, a laudációt Tóth Krisztina mondja. 

Április 26. péntek

Női szerzők, női témák a kortárs európai irodalomban címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést az Európa Pontban pénteken 15:30-tól. Résztvevők: Vigdis Hjorth (Norvégia, Polar könyvek), Rosa Liksom (Finnország, Széphalom), Caroline O’Donoghue (Írország), Silvia Ferreri (Olaszország) és Nasia Dionysiou (Ciprus). Moderátor: Bán Zsófia.

gaarder_konyves-8490_1.jpg

Jostein Gaarder Éppen jó – Rövid történet szinte mindenről című könyvét mutatják be 14:30-tól a B1 standon. Közreműködik: Pap Vera-Ágnes műfordító, Fejérvári Boldizsár műfordító és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője.

Háy János Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom című újraélesztő könyvét szintén pénteken, 17 órakor mutatják be a Supka Géza teremben. Résztvevők: a szerző és Pikó András.

Április 27. szombat

mecsanna.jpg

Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját délelőtt 10 órától tartják a Lázár Ervin teremben. A pódiumbeszélgetésen Magyarországot a Margó-díjas Mécs Anna fogja képviselni. Moderátor: Gács Anna, Forgách András. 

Szombat délelőtt 11:30-tól Katona József Bánk bánjának prózai fordításáról fog beszélgetni Nádasdy Ádám és Kőrizs Imre az Osztovits Levente teremben. Résztvevők: Tenki Réka és Nagy Dániel Viktor. 

A szombati nap másik izgalmas programja a 13:30-tól kezdődő közönségtalálkozó John Scalzival, melyet dedikálás is követ majd a D csarnokban. Moderátor: Farkas István. 

Hitlerről fiataloknak – mit, mikor, hogyan? címmel rendeznek beszélgetést 14 órától a Lázár Ervin teremben. Ekkor mutatják be Thomas Sandkühler Adolf H. – Egy diktátor élete című könyvét is. A szerzőt Balla Judit, a Magistra Kiadó vezetője fogja kérdezni. 

A könyvfesztivál díszvendég országa idén Norvégia. Számos program fog kapcsolódni a norvég irodalomhoz, de a fő esemény a Harcomról szóló beszélgetés lesz. Karl Ove Knausgård norvég írót életrajzi sorozatáról Szegő János fogja faggatni 15 órától a D csarnokban. 

Vámos Miklós délután 15 órától beül az „irodalmi gyóntatószékbe”.  Az isten szerelmére című kötetéről a Lázár Ervin teremben fog mesélni. 

Szintén 15 órakor a Márai Sándor teremben mutatják be Adam LeBor Nyolcadik kerület című regényét, amelynek története a 2015 nyári-őszi menekültválság három napján játszódik Budapesten. Résztvevők: a szerző, Adam LeBor, Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete; Nádori Attila, a könyv szerkesztője; Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója. Moderátor: László Ágnes, a kiadó kommunikációs vezetője. 

rosalsikom_1.jpg

Rosa Liksom Az Ezredesné című könyvének bemutatója is szombat délután 15 órakor lesz, a Szabó Magda teremben. Résztvevők: a szerző, Jávorszky Béla, Mezey Katalin és Nagyné Haris Éva.

Szabó Magdáról sem felejtkeznek meg idén. Közelmúltban megjelent novellás és kisprózai műveiről, valamint interjú kötetéről tartanak beszélgetést 16 órakor a Szabó Magda teremben. Résztvevők: Jolsvai Júlia, a Szabó Magda- életműsorozat főszerkesztője; Tasi Géza, Szabó Magda örököse. Moderátor: Kadarkai Endre. 

16:30-tól tartják Spiró György új kötetének bemutatóját az Osztovits Levente teremben. Az Egyéni javaslat humoreszkjeiről Szegő János beszélget a szerzővel. 

Eltűnt országok nyomában címmel Bjørn Berge norvég íróval hallgathatunk beszélgetést 18 órától a B1 standon. A szerző kalandos felfedezőútra viszi az olvasót a világ minden tájára, őserdőkön és sivatagokon keresztül, a városok lüktető életétől egészen a kihalt sztyeppékig. Olyan országok elfeledett történetét mutatja be, amelyek 1840 és 1970 között egy hónapig, egy évig, esetleg néhány évtizedig léteztek, majd eltűntek.
A bemutató után a szerző a Cser Kiadó standjánál (B2) dedikálja az Eltűnt országok nyomában című könyvét.

Április 28. vasárnap

bodor5.jpg

Bodor Ádám új könyvét vasárnap délelőtt 11:30-kor mutatják be a Szabó Magda teremben. 
A Sehol című kötetről a szerzővel Szegő János beszélget majd. A bemutató közreműködik Pataki Ferenc színművész. 

Maffiózók mackónadrágbanA magyar szervezett bűnözés története a 70-es évektől napjainkig – ez a címe Dezső András új könyvének, amelyet vasárnap 13:30-tól mutatnak be a Szabó Magda teremben. Dezső Andrással Rényi Ádám, a 21. Század Kiadó társtulajdonosa beszélget. Résztvevők: Bárdy Tibor nyugalmazott rendőrezredes és Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője. 

14 órától Szerb Antalról rendeznek kerekasztal-beszélgetést a Márai Sándor teremben, Szerb Antal Magyar irodalomtörténet és Havasréti József Szerb Antal című könyvének megjelenése kapcsán. Résztvevők: Pálfy Eszter, Havasréti József és Szegő János. 

Délután Elena Ferrante is a középpontba kerül egy időre. 15 órától A briliáns barátnők címmel tartanak beszélgetést a Nápolyi Regények című sorozatáról a Márai Sándor teremben. Résztvevők: Bán Zsófia író, Matolcsi Balázs fordító és Tönkő Vera szerkesztő. Felolvas: Szávai Viktória. Moderátor: Oláh Andrea.