Michel Houellebecq-et francia Becsületrenddel tüntetik ki

.konyvesblog. | 2019. április 15. |

Fotó: Valuska Gábor

Michel Houellebecq írót a francia irodalomnak tett szolgálataiért csütörtökön a legmagasabb francia állami elismerésnek számító Becsületrenddel tünteti ki Emmanuel Macron francia államfő, ezt a hétvégén jelentette be az elnöki hivatal. Azt, hogy Houellebecq meg fogja kapni a kitüntetést, már korábban tudni lehetett, mert neve rajta volt a jelöltek január elején közzétett listáján.

A bejelentés híre akkor egybeesett Houellebecq legújabb könyvének megjelenésével: ez a Serotonine, melynek főhőse egy olyan mezőgazdasági mérnök, aki visszatér francia vidéki gyökereihez, közben pedig elhűlve tapasztalja meg a globalizáció és az európai agrárpolitika hatásait. (A kötet várhatóan ősszel jelenik meg magyarul.)

Houellebecq-től magyarul legközelebb a Közellenségek című könyvét vehetjük kezébe, melyet Bernard-Henri Lévy filozófussal közösen jegyez. Ez tulajdonképpen kettejük levelezését tartalmazza. A fülszöveg szerint a kötet

két hatalmas egójú, sebzett férfi élveboncolással felérő párbeszéde, akik, ahogy Houellebecq fogalmazott, homlokegyenest különböznek egymástól, de annyi közös bennük, hogy mindketten "igencsak megvetésre méltó személyek".

A könyv a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg a Magvető gondozásában.

Forrás: RFI