Az Athenaeum Kiadó márciusi újdonságai

barraban | 2011. március 04. |

Az Athenaeum Kiadó sokszínű kínálatából szemezgethetünk az első tavaszi hónapban: válogathatunk különleges ügynöki kalandok, (leendő) uralkodói sors, autista gyanúsított, vagy épp Nigériából szökött árva kislány hányattatásai között, sőt, megfőzhetjük a Bobby Kennedyt visszahódítani szándékozó Marylin Monroe-féle utolsó vacsorát is.
 

Olen Steinhauer: A legközelebbi vészkijárat

Olen Steinhauer könyve egy kémtörténet-trilógia második része (az első, A Turista tavaly jelent meg). Főhőse Milo Weaver különleges ügynök, aki elveszítette családját, de (látszólag) nincs ideje ezen búslakodni, mivel új, különleges feladatokkal bízzák meg. A kémsztorik kedvelőinek biztosan kiváló szórakozás.


 

Chris Cleave: Méhecske
 

A Somerset Maugham-díjas Cleave Méhecske című regényének főhőse egy házassági válságát megoldani vágyó házaspár, akik Nigériába (hova máshova) utaznak. Itt ismerkednek meg a Méhecske nevű kislánnyal és annak nővérével, a küszöbön álló véres konfliktus pedig komoly döntésre készteti őket… A regény második része már Angliában játszódik, ahol a két nő, Sarah és Méhecske kapcsolata új fordulatot vesz.
 

 

Jodi Picoult: Házirend
 

Az Asperger-szindróma az autizmus enyhébb formája. Aki ebben szenved, fogyatékos a szociális interakciókban, nehezére esik a kommunikáció, szereti a magányt, és sok esetben mániákus szenvedélyességgel vonzódik valamilyen, általában tudományos elfoglaltság iránt. Picoult Házirend című regényének főhőse, Jacob a bűnügyek felderítésének megszállottja, és amikor egy fiatal lányt meggyilkolnak, ő válik első számú gyanúsítottá. A Házirend lélektani és családi dráma, társadalomkritika és krimi egyszerre, mindhárom műfaj rajongói közül bizton számíthat újabb hívekre.
 

 

Claudia Joseph: Kate – Hercegnő születik
 

A nyárspolgár szívesen kukucskálna a királyi hálószobák homályos-baldachinos mélyére. E könyv részben talán segít a vágy kielégítésében, hisz a Kate név Vilmos herceg majdnem-feleségét, Kate Middletont takarja, aki minden bizonnyal Nagy-Britannia eljövendő királynéja lesz majd. Az életrajzi kötet az ő története – hogy Vilmossal való kapcsolatának elemzése mekkora terjedelmet és milyen intimitásfokot ér el, kiderül, ha megvesszük.

 


 

Andrew Caldwell: Történelmi legendák utolsó vacsorája
 

Andrew Caldwell mesterszakács érdekes feladatra vállalkozott. Hírességek utolsó vacsoráit gyűjtötte csokorba, melyek akár mi magunk is elkészíthetünk otthon, ha egy morbid estére szottyan kedvünk. Főzhető-süthető a gyógyszertúladagolt (vagy meggyilkolt?) Marilyn Monroe, a száműzött Napóleon, a rejtélyes Kleopátra, vagy az őrült Raszputyin menüje, melyek receptjét a szerző a mai kor körülményeihez igazította. Jó étvágyat!