A Bookline belülről

Valuska László | 2009. március 16. |

Voltam a Bookline-ban gyárlátogatáson, ami elsőre sokaknak nem jelenthet semmit, de egy többmilliárd forintos forgalommal dolgozó könyvnagykert belülről megvizsgálni durva dolog. Mert ugye van a külső, ami a zöldes brandtől a könnyen azonosítható logón át a naponta használt webáruházig terjed, és ami elég menő, és nem tudni, mit rejt. Meg ott van a rengeteg emlék a Központi Antikváriumból, amikor még a Múzeum krt.-ra jártam be a megrendelt könyvekért. De a Bookline megnőtt, kiköltözött az Ecseri útra egy hatalmas raktárépületbe évekkel ezelőtt.

És akkor ott átláttam a rendszert (egy kedves ismerősöm a lefaszulva szót használná rá), pontosabban benne álltam a rendszerben, rengeteg doboz és könyv között hirtelen elfogott a Mátrix-érzés, hogy akkor valamit megértek a világból. Mert csak dühöng az ember, ha három helyett négy nap alatt jön meg a rendelés, de ott állni és látni ezt, az más.

Például az egyik polcra hordták a könyveket, éppen valakinek a rendelését állították össze, és itt nem lenne rossz a hangyaboly-metaforát használni. Egy másik polcon Pampers volt, egy regény és valami mosószer: a babaholmiktól kezdve a kutyakaján át a könyvekig mindent lehet venni náluk, ami miatt sokan támadják a Bookline-t, pedig utóbbi egészen kicsike százalékot jelent a bevételeik között. Az antikváriumból Magyarország legnagyobb online könyvkereskedőjévé váltak öt év alatt, bár a három naggyal igazán nem tudják még felvenni a versenyt, mivel a magyarok egészen furán gondolkoznak az online vásárlásról.

A budapestiek hetven százaléka az online megrendelt könyvért bemegy a boltba, mondták a bookline-osok. Pedig az egész modell arra épül, hogy ne kelljen iszonyú drágán boltokat eltartani, plusz embereket fizetni. Megrendelem és a raktárból kihozzák, ennyi. A magyarok nem bíznak senkiben, félnek, hogy lenyúlják a cuccokat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.