5 könyv, amit minden Mátrix-rajongónak ismernie kell

5 könyv, amit minden Mátrix-rajongónak ismernie kell

Milyen mély valójában a nyúl ürege? Meddig terjednek a Mátrix irodalmi és filozófiai előzményei? Összegyűjtöttük azokat a köteteket, amik inspirálták Neo, Trinity és Morpheus történetét vagy éppen magyarázzák a szövevényes sci-fi egyes jeleneteit.

Vass Norbert | 2024. április 04. |

Egyszerre dobbant meg a sci-fi rajongók szíve, amikor a Warner Bros. bejelentette, hogy készül a Mátrix ötödik része. A Mentőexpedíció Oscar-jelölt forgatókönyvírója, Drew Goddard rendezi majd a filmet és ő írja a szkriptet is, a 2021-ben bemutatott Mátrix: Feltámadásokat jegyző Lana Wachowski pedig executive producerként vesz részt a munkálatokban.

Bédekker a Mátrix-univerzumba

Bár a cselekmény részletei még nem nyilvánosak, és azt sem tudni, melyik színészek térnek vissza a széria korábbi darabjaiból, a Warner produkciós elnöke azt ígérte, a történet a sorozatot sikeressé tevő világot építi majd tovább. Azok közül a könyvek közül válogattunk, amik inspirálták a Wachowski testvéreket és hatással voltak rájuk Neo, Trinity, Morpheus meg a többiek éppen negyedszázada bemutatott epikus történetének megírása során. Vagy éppen magyarázzák, értelmezik a filozofikus sci-fi egyes jeleneteit.

William Gibson: Neuromancer

william gibson
Neuromancer
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2021, 320 oldal
-

A Mátrixra a legnagyobb hatást kétségkívül William Gibson 1984-es Neuromancer című műfajformáló regénye tette. A popkultúrára jelentős hatást gyakorló, látnoki Sprawl-trilógia nyitódarabjában Gibson olyan fogalmakat használ, mint a tudatletöltés, a mesterséges intelligencia (MI), a virtuális valóság vagy épp a kiberterrorizmus és az adatkereskedelem. Sőt, mátrix a neve annak a regénybeli globális konszenzuális-hallucinációnak, ami a kibertér minden egyes adatbájtját megtestesíti. A Mátrix rajongói nemcsak Trinity alakját vagy éppen Zion városának elnevezését köszönhetik Gibson klasszikusának, hanem az alapkonfliktust is,

mely során a virtuális világgal lépnek interakcióba a karakterek.

A magyar nyelven 2021-ben új fordításban megjelent Neuromancerről azt írtuk a kritikánkban: „Az aprólékosan kidolgozott, tudatosan sűrűn szőtt szöveg nem adja könnyen magát. Nem olvashatatlan, de rendesen oda kell figyelni rá ‒ vagyis nem az a nyári ponyva, amibe bele-beleolvasgatva is jól szórakozunk és követjük az eseményeket.”

További érdekesség, hogy éppen az új Mátrix-film fejlesztésének bejelentése előtt adtunk hírt arról is, hogy sorozat készül a Neuromancerből.

Philip K. Dick: Kamera által homályosan

Philip K. Dick
Kamera által homályosan
Ford. Pék Zoltán, Agave, 2021, 288 oldal
-

Három évvel a Mátrix: Forradalmak bemutatása után Keanu Reeves szerepelt Richard Linklater Kamera által homályosan című, Philip K. Dick regénye alapján készült filmjében. Ez pedig bizonyos értelemben olyan, mintha a Wachowski-univerzum főhőse a mátrix helyett a franchise eredettörténetébe lépett volna be.

Philip K. Dick számos novellájában és regényében feltűnik ugyanis az a nyugtalanító gondolat, hogy a valóság valójában nem is valóságos. Ez jelenik meg az Ubik vagy az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? fejezeteiben, legmarkánsabban viszont a H-Anyag után nyomozó kábítószeres ügynök, valamint

a rendőrök és a bűnözők perverz szimbiózisát feldolgozó Kamera által homályosanban van jelen.

Jean Baudrillard: Simulacra and Simulation

Jean Baudrillard
Simulacra ​and Simulation
Ford. Sheila Faria Glaser, University of Michigan Press, 1994, 164 oldal
-

A Mátrix első jelenetében egy csapatnyi ember érkezik Neóhoz, akiknek a Keanu Reeves által megformált figura némi pénz fejében egy lemezt ad át, amit egy könyv kivágott belsejéből vesz elő. A jelenet Orbán Jolán szerint értelmezhető úgy, hogy a kötet is csak szimuláció, de úgy is, hogy az új adathordozó meghaladja a régit – hiszen már csak annak tárolására alkalmas.

Nos, ez a nyitójelenetben feltűnő könyv nem más, mint Jean Baudrillard 1985-ben megjelent Simulacra and Simulation című kötete. Bár a francia gondolkodó szerint a film rendezői alapvetően félreértik a téziseit, ettől még tény, hogy

Baudrillard nélkül nem lenne Mátrix.

A könyves vonatkozások kapcsán pedig az külön izgalmas, hogy Borges egyik írásának felidézésével kezdi Baudrillard a szimulákrumokról szóló szöveget. A tudomány pontosságáról című, magyarul A homály dicsérete című kötetben olvasható töredék azt viszi színre, hogy egy bizonyos Birodalomnak a kartográfusok olyan részletes térképét készítik el, hogy az végül valós méretű lesz, és így pontosan lefedi az ország egész területét.

Lewis Carroll: Alice Csodaországban

lewis carrol
Alice Csodaországban
Ford. Kosztolányi Dezső, Ill. John Tenniel, Trubadúr, 2022, 140 oldal
-

A Mátrix legfontosabb témái közé tartozik a valóság és az identitás megkérdőjelezése, az álmokból való felébredés, a kíváncsiság és a szabad gondolatok. Neo, akárcsak Lewis Carroll 1865-ben megjelent meseregényének főhőse, kielégíthetetlenül kíváncsi. Összeköti őket az is, hogy mindketten egy jobb világról álmodnak,

ahol minden lehetséges és ahol szabályok sincsenek.

Lewis Carroll világhírű műve, a gyermekirodalmi klasszikusként is számon tartott Alice Csodaországban egyszerre kínálja a képzelet világában való elmerülést és a viktoriánus kori Anglia szórakoztató gúnyrajzát.

Alice egy piros szemű, fehér nyuszit követve jut el Csodaországba, ahol csakhamar a legképtelenebb figurákkal és helyzetekkel találja szembe magát. A Kalapos, Április Bolondja, a Szív Királynő és a Szív Király vagy a barátságtalan Hernyó mind-mind a korabeli Anglia egy-egy jellegzetes alakjának torzképe. Alice furcsa kalandjai azonban azok számára is izgalmassá és élvezetessé teszik az álomvilágbeli utazást,

akik nem az angol történelem kifordítását keresik Carroll történetében.

A Mátrix-univerzum is számos esetben tiszteleg az Alice Csodaországban előtt. Az első jelentősebb utalás Trinity (Carrie-Anne Moss) szájából hangzik el, aki azt mondja Neónak, hogy kövesse a fehér nyulat, vagyis kezdje meg a valóság felfedezését.

William Irwin (Szerk.): Mátrix filozófia

William Irwin (Szerk.)
Mátrix filozófia
Ford. Zsélyi Ferenc, Édesvíz, 2003, 328 oldal
-

A piros vagy a kék kapszulát választanád? Van merszed alámerülni, hogy meggyőződj róla, milyen mély valójában a nyúl ürege? A Mátrix cselekménye a filozófia egyik fogas kérdésén áll vagy bukik: vajon valóság lesz-e az álomból attól, hogy a világ, ahogy ismerjük, nem több egy álomképnél?

A King’s College filozófiaprofesszora, William Irwin által összeállított Mátrix filozófia című kötetben jónéhány szakember értelmezi a filmet a saját nézőpontjából: metafizikailag, az ismeretelmélet felől, etikailag, illetve az esztétika szempontjából. Ha végigolvassuk a könyv írásait, akkor addig rejtett mélységek tárulnak fel számunkra a Mátrixban, ebben a cseles műalkotásban, amelytől gyakran csak azok a következtetések elképesztőbbek, amelyekre a tanulmányokat író filozófusok jutottak a film nyomán.

Források: A Place to Hang Your Cape, Syfy, Variety.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A Mátrixot, Beethovent és Fatboy Slimet is megidézi a kolozsvári mesevilág

Szabó Róbert Csaba második mesekötete Kolozsvárra vezet, ahol szokatlan események veszik kezdetüket. De hogyan kerül a Vajon Nagyi és a száguldó városba egy 1999-es filmklasszikus, és mit szól egy mesehős, ha szembetalálkozik a róla szóló mesekönyvvel? U18.

...
Nagy

Ópiumfüstben fürdő gyerekek - Lewis Carroll kalandjai a popkultúrában

...
Beleolvasó

Philip K. Dick elképzelte, irányíthatja-e egy szuperszámítógép a világot

Philip K. Dick korai regénye egyrészt a totalitárius rendszert, másrészt ember és gép kapcsolatát vizsgálja oly módon, amely ma is érvényes. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.