Borítópornó: A Philip K. Dick-sorozat

Borítópornó: A Philip K. Dick-sorozat

Forgách Kinga | 2018. szeptember 05. |

boritoporno_1.jpg

Új rovatunkban különleges könyvborítók tervezőit kérdezzük meg arról, hogyan dolgoznak, miként születnek a nagy ötletek, és milyen tendenciákat látnak a szakmájukban itthon, illetve külföldön. Az Agave gondozásában megjelenő Philip K. Dick-sorozat bátor borítóiról Faniszló Ádám grafikussal beszélgettünk. 

Philip K. Dick 1928-ban született Chicagóban. A modern science fiction történetének egyik legmeghatározóbb alakja hatalmas életművet hagyott maga után, amikor 1982-ben elhunyt. A könyvei számos elismerésben részesültek. 1963-ban Az ember a fellegvárban megkapta a sci-fi műfajának legnagyobb elismeréseként számon tartott Hugo-díjat. Két alkalommal ítélték neki a neves Brit SF-díjat: 1967-ben a Palmer Eldritch három stigmája és 1979-ben a Kamera által homályosan című regényért. 1975-ben pedig a Csordulj könnyem, mondta a rendőr kapta meg a tekintélyes John W. Campbell emlékdíjat. Dick számos nagy sikerű film alapjául szolgáló novella és regény szerzője. Például az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című művéből forgatta Ridley Scott a Szárnyas fejvadászt.We Can Remember it for You Wholesale szolgált alapul Paul Verhoeven Az emlékmásának.

Hogyan készültek a PKD-könyvek borítói, miből indultál ki a tervezéskor?

pkd_almodnak_e_az_androidok_3.jpg

Fotók: Szívós Sándor 

A sorozat egyes részei már korábban megjelentek az Agave könyveknél és további kötetek kiadása is tervben volt. Ezért szerették volna megújítani a sorozatot, hogy a régi és az új részek egységesek legyenek és megfeleljenek a mai elvárásoknak. Korábban készítettem már a kiadónak sorozatokat (Star Wars: Trilógia, Pierce Brown: Vörös lázadás-trilógia), így megbíztak bennem és szabad kezet kaptam a tervezésnél. A sorozatnál szabadon használhattam a rám jellemző stílust és megoldásokat.

pkd_dr_verdij_3.jpg

A háttér általában egyszínű és kontrasztban áll a grafikával, így felkelti az érdeklődést, de nem vonja el a figyelmet a lényegről. A borítókon a grafikák állnak a középpontban, egyszerűek, könnyen azonosíthatóak, de ha jobban megvizsgáljuk, mégis felfedezhetünk bennük valami többletjelentést, ami a könyv történetére utal. A tervezés legnehezebb része, hogy megtaláljam azokat a grafikailag megjeleníthető motívumokat, melyek a történet szempontjából jelentősek és jól kombinálhatók. Néha könnyebb dolgom van, amikor olyan részhez készítek borítók, melynek ismerem a filmes változatát, mint az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal című könyv esetében is.

Mennyiben hatottak rád az eredeti borítók? 
pkd_ember_a_fellegvarban_3.jpg
Ennél a sorozatnál általában a briefben leírtakból táplálkozom. Ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, akkor szoktam bekérni bővebb, részletesebb leírást és végzek némi kutatómunkát, régebbi külföldi kiadások illusztrált könyvborítóit nézegetem, hátha feltűnik egy olyan részlet, aminek jelentősége lehet és be tudom építeni a koncepcióba.

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz vizuálisan az egyes kötetek borítói? 
pkd_az_ember_a_fellegvarban_tervek.jpg
A borítók elrendezése azonos. A szerző és a cím pozíciója nem változik és mindig a grafika a leghangsúlyossabb elem. Sok könyvnél tapasztaltam, hogy a hátlap nem tartogat különösebb érdekességet, csak egy fülszöveg található rajta. Mivel egy borítóra több tervet is szoktam készíteni, ezért ezekből mindig felkerül egy a hátlapra is, így ha az olvasó megfordítja a könyvet, ott is talál valami érdekességet, ami a történethez kapcsolódik. A könyvek gerince is kapott egy egyszerű, a történetre utaló grafikát, melynek a közepében a kiadó logója található. Ha egymás mellett vannak a könyvek és a gerincüket nézzük, akkor segíthet a történetek beazonosításban és erősíti is kötetek sorozat jellegét.

Melyik lett a kedvenced a sorozatból?
pkd_kamera_altal_homalyosan.jpg
Nehéz kiválasztani egy kedvencet, mert többet is nagyon szeretek és mindegyiket másért. Már több mint három éve készítettem az első borítót az új sorozathoz és még mindig izgatott leszek, ha egy új részhez érkezik felkérés. Legutóbb A kamera által homályosan című könyv borítóját készítettem el. Elégedett vagyok a végeredménnyel, a kiadónak is tetszett a tervem, remélem az olvasóknak is fog.

Melyik friss külföldi megjelenés az, aminek a borítóját különösen izgalmasnak tartod, és miért?
olly_moss_harry_potter_sorozat.jpg
Rengeteg jó borítót láttam, idén volt alkalmam részt venni a The London Book Fairen, ahol saját kezemből nézhettem meg a legfrissebb megjelenéseket. Nehéz lenne egyet kiemelni a mezőnyből, ezért inkább az Olly Moss által készített Harry Potter-sorozatot említeném meg. Színei és stílusa jól illeszkedik a könyvek hangulatához. A grafikák pont annyira kidolgozottak, amennyire kellenek. Mindegyik borító grafikájában több utalást fedezhetünk fel a történettel kapcsolatban. Moss munkáit mindig figyelemmel kísérem. Felfogása, megoldásai közel állnak hozzám és inspirálóan hatnak.