Freud húga

.konyvesblog. | 2013. január 23. |

B+
Goce Smilevski: Freud húga, regény, fordította: Czinege-Panzova Annamária,

Libri 2012, 346 oldal, 3490 Ft

OLVASONK_SZERINT.JPG

Goce Smilevski macedón író 1975-ben született Szkopjében, tanulmányait a prágai Károly Egyetemen, a budapesti Közép-Európai Egyetemen és a szkopjei Ss. Cyril&Methodius Egyetemen végezte. Több regény és színdarab után az ismertséget számára a 2010-ben az Európai Unió Irodalmi Díjával jutalmazott Freud húga hozta meg. Díjnyertes regényét azóta több mint harminc nyelvre fordították le.

A regény többfajta megközelítését adja a cserbenhagyásnak. Központi témájaként cserbenhagyja Freud négy leánytestvérét (és így szól tulajdonképpen a Freud húga Freud húgairól), amikor a történelmi tényeket makacsul tagadva magukra hagyja őket a nácik által megszállt Ausztriában, míg ő maga „kizárólag a tudós társadalom aggodalmának és könyörgésének” engedve Londonba utazik.

Cserbenhagyja őket az utazásra való készülődés közben írt lista készítésekor, amikor is a bizonyos lista közeli rokonain túl a saját orvosának, annak feleségének és kutyájának nevével zárul, húgainak azonban nem talál rajta helyet.

Cserbenhagyja őket az utazásra való csomagolás közben, amikor végig kell nézniük, hogy a lomtalanításra szánt holmik között Freud nem ismeri fel a saját húgaitól kapott ajándékokat.

Cserbenhagyja húgai közül Adolfine-t, amikor esze ágában sincs akkoriban „forradalminak” nevezhető terápiájával kezelni, és közönyösen szemléli, ahogy az önként bevonul a bécsi Fészek Elmegyógyintézetbe.

A cserbenhagyás a család más tagjai közötti viszonyra is jellemző: a kiválóan ábrázolt anya-lánya kapcsolatban Adolfine és édesanyja között, melyet mindig megmérgez az „arany Siggi” (Sigmund) iránt érzett kivételező, elvakult szeretet, és a fekete bárány Adolfine irányában tett folyamatos, céltalan, maró kritika. Érdekes szál a történetben Klara Klimt és Adolfine baráti kapcsolata, néhány ponton azt érezzük, hogy nem két beteg személy különleges kapcsolatáról, hanem egy meghasadt lélek küzdelmeiről van szó.

A cserbenhagyási láncolat a regényben a végtől tart a kezdetig, fordított idősíkban vagyunk, amikor a végzettől, a sistergő zuhanyrózsákból áradó kesernyés íztől pereg le visszafelé Adolfine és testvérei története addig, amíg újra visszatérünk a halálhoz.

A regény megerősíti azt a szubjektív érzetet, ami az embert elfogja egy Sigmund Freud-fotó láttán: a pökhendi, arrogáns orvos, az erkölcsök felett álló tudós képét mutatja egy zseniálisan ábrázolt családi kapcsolatrendszerben, a korra jellemző nyomasztó és embertelen történelmi háttér előtt, ugyanakkor érdekes kultúrtörténeti szálakat beleszőve. A vitatott személyiségű és munkásságú Freud megítélését nem könnyíti meg ez a valós és kitalált elemeket tartalmazó regény, és bár igazából nem is ez a dolga, de elolvasása után megállapíthatjuk: a király még mindig meztelen.

Szerző: Kajó Cecília

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.