Feltárul a legendás Zsolnay család titka

.konyvesblog. | 2017. január 18. |

„Munka, szeretet, remény, akaraterő, minden megvalósítható” – vallotta egész életében Zsolnay Vilmos, az ikonikus iparos-művész. Tolvaly Ferenc A Zsolnay-kód című regényéből a neves Zsolnay család és az Európa-szerte híres gyár történetét ismerhetjük meg.

„Titkolt könnycsepp, una furtiva lagrima – énekelte az univerzális reneszánsz művész Plácido Domingo.” Így kezdődik Tolvaly Ferenc grandiózus  regénye. A marosvásárhelyi születésű író, filmrendező eddigi művei a lélek finom rezdüléseit mutatta be, most sincs ez másképp. A fejlődésregények sorát gazdagítja a történelmi hitelességű dokumentumokon alapuló művel, hiszen a kötet egy kerámiamester (Zsolnay Vilmos), egy gyár (a Zsolnay Manufaktúra) és egy nő (Zsolnay Teréz) története is egyben. Mindezek mellett további két szál bontakozik ki: a Németországban élő magyar származású egyetemista lányé, aki a szakdolgozatához végez kutatómunkát, valamint Vay Ferenc grófé, a szenvedélyes erdélyi műgyűjtőé. Tolvaly Ferenc közel hat éven keresztül írt művében így nem csupán egy világhírű márka alakulását követhetjük nyomon, hanem hús-vér emberek sorsát is.

Tolvaly Ferenc: A Zsolnay- kód

Alexandra Kiadó, 2016, 480 oldal

 

A legendás család élete eddig csak a férfiak szemszögéből bontakozott ki előttünk (legyen szó akár az eddig megjelent regényekről vagy filmről), most pedig egy igazán különleges és nagyformátumú nő szemszögéből és emlékein keresztül ismerhetjük meg mindezt.

Mattyasovszky-Zsolnay Teréz finom eleganciával fest rendkívül gazdag korképet a XIX. századi magyar polgári életről, valamint különös érzékletességgel bontja ki a család és a manufaktúra történetével együtt saját lelkének eddig meg nem értett darabjait is. Igazi lelki fejlődést mutat be Teréz a – részben fiktív – naplón keresztül.

„Vajon tudom-e egyáltalán, milyen vagyok, ki vagyok? Talán, ha majd leírom az összes emlékemet, talán ha majd elolvassa hőn szeretett barátom, majd fogja tudni, és elmondja nekem is, ki vagyok. De ehhez le kell írnom családom történetét. Abban körvonalazódik lényem alapja, a családom által és miatt lettem azzá, aki vagyok. Mostantól napokig, hetekig, hónapokig, és lehet, hogy évekig önmagammal kell tehát foglalkoznom, mostantól folyton-folyvást egyetlen feladatom van: én magam!” (21.oldal)

Tolvaly Ferenc közel hat éven keresztül kutatott a Zsolnay család után; Teréz hagyatékában megtalálta az utalást a címet is inspiráló titokra: „Édesapám titkos kódja”, mely betűk és számok kombinációjaként jelenik meg. De vajon mire való ez a tudás? Biztatom az olvasót, járja be a könyvvel együtt ezt az utat és leljen rá arra a titokra, mely a saját életében is megtalálható.

Tolvaly Ferenc Zsolnay családról szóló könyve az értékek könyve. Megmutatja, hogy a világban – legyen szó bármely korról – az érték létrehozása nem kevesebb, mint sorskérdés. A magával ragadó történet mellett a mai ember számára igazi példamutatás Teréz önismeretre való törekvése; naplórészleteit olvasva olyan egyetemes érvényű kérdésekkel is szembesülhetünk, melyekre több mint száz év távlatából is értékes válaszokra lelhetünk: hogyan tudja egy nő megvalósítani önmagát, az álmait; miképpen tud folyamatosan a fejlődés útját járni, valamint azt, hogyan lehet minden megpróbáltatás ellenére is megőrizni a szerelmet.

Szerző: Körmendi Nóra

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.