Egy unatkozó háziasszony panaszai

NatashaK | 2010. július 18. |

D

Melanie Gideon: Házasságom története

Athenaeum 2000 Kiadó, 2010, 240 oldal, 2542 Ft

 

"Honnét tudni, hogy ég a ház?
1. A férjed így szól: Füstszag van. Te nem érzed? Füstszag van.
2. Mire te: Ez az új Hermés parfümöm. Vetiver és tonkabab. Szivarszaga van, de ha megszárad, a Cavadosra emlékeztet.
3. Megszagolja a csuklód. Nem ezt érzem. Füstszag van.
4. Mire megjelenik a fiad könnyes arccal: felrobbant a tévé, és most ég! Félbeszakadt a videojáték. Segítetek újraindítani, mielőtt kiesem a játékból?"


Ehhez hasonló agybutító és néhol "szőkenős" pillanatokkal van tele Gideon könyve, amelyben tizenkét, egymástól független történeten keresztül leshet bele az olvasó egy tehetős, mégis unatkozó, amerikai háziasszony életének egy évébe. Bár a borítón levő ajánló szerint "olyan dolgokról ír, amelyekkel sokan tudnak azonosulni", illetve az összes női korosztályhoz szól, szerintem egyáltalán nem a nők tömegeit mozgatják meg az olyan csip-csup problémák, mint hogy mit csinálj, ha a férjednek nem elég kényelmes a háromezer dolláros matrac, vagy ha nem érzed különlegesnek a karamellizált körtét a Vin Santo desszertbor ízesítésű fagylalttal. Maximum egy bizonyos női réteget érintenek ezek a dolgok, és az valószínűleg nem a munkahelyen gürcölő, magát eltartani is alig képes csoport lesz.

"- Kiment a fejemből, hogy Julia Child egyszer nálunk vacsorázott - vallom be Robinnak.
Robin szóhoz se jut. - Jézusom, és mivel kínáltad?
- Mit is főztünk Juliának? - kiáltok oda a férjemnek, aki éppen fokhagymát aprít.
- Rákos-homáros tésztát! - kiált vissza. - De már mondtam.
- Fra Diabolo - sóhajt fel Robin. - Tökéletes."


Bár a kötetben elszórtan találni értelmesebb, más anyákat is érintő problémákat, mint a gyerek első önálló táborozása miatt való aggodalmaskodás, vagy a szeretett kutya elvesztése, Gideonnak majdnem sikerült elérnie, hogy a sarokba vágjam a művet, amikor elkezdte sorolni, hogy hogyan lehet besorolni az embereket a kutyaszarhoz való hozzáállásuk alapján. Mert a "Tedd a dolgod!" tipikusan férfiszöveg, míg a "Lesz kaki?" vagy "Kakis vagy" csak többdiplomás családos nő száját hagyhatja el - és ezt teljesen komolyan írta. Hogy a szintén borítón található ajánló, a "végre a férfi olvasók is megértik majd, hogy mire vágyik egy nő valójában"-ról ne is beszéljek - biztos megértik, csak az fix, hogy nem ebből a könyvből.