A szvingerklub elfeledteti a kinti életet

.konyvesblog. | 2016. április 08. |

OLVASONK_SZERINT.JPGA szvingerklub az a hely, ahol állítólag még senki nem járt, de mindenki ismeri. Ide kalauzol minket Árvay Gréta Elmerülve című könyve, és bár az első pillanatban azt hihetnénk, hogy dokumentumkönyvet tartunk a kezünkben, valójában fikcióról van szó.

A klubba járó emberek ugyanakkor meglepően valóságosak, bármelyikünk munkatársa, húga, volt pasija vagy az anyja is lehetne. Esetleg mi magunk. A szereplőket jó jellemábrázolással ismerhetjük meg. Határozott, letisztult karakterek, de valami egyikőjükkel sem stimmel.

Árvay Gréta: Elmerülve (A Mystique-Club)

Athenaeum Kiadó, 2015, 260 oldal, 2990 HUF

 

Itt keresi az örömet az elhagyott férj, aki még szereti a volt feleségét, vagy az éppen negyvenéves szingli nő, aki mindig rosszul választ. A klubba jár a kötődési problémákkal küszködő volt állami gondozott macsó, akiért bomlanak a nők, de neki senki nem kell. Az unalmas napjait itt dobja fel a jól szituált ötvenes házaspár, akik szépen élnek egymás mellett harminc éve, és az égvilágon semmi baj nincs a kapcsolatukkal. Látszólag persze.

Az erotikus szál kidolgozott és életszerű - logikusan ez kapta a legnagyobb hangsúlyt a könyvben. A szerző bátran és szemérmetlenül használja a szavakat, melyek segítenek elképzelni a rejtélyes Mystique klub mindennapjait. Úgy tűnhet, az egymást nem ismerő emberek szexuális együttléte alkalmat adhat a teljes kikapcsolódásra. Elhisszük, hogy segíthet a szereplőkön heti pár óra könnyed játék, ami által elfelejtik, milyen nehéz az életük odakint. Szépen lassan azonban kiderül, hogy mindez inkább felerősíti a problémákat, vagy legalábbis rávilágít jó néhány fontos kérdésre. A házasságok meginognak, az egyedülállók pedig nehezebben viselik a magányt.

A könyv vége felé a szereplők között szerelmi szálak szövődnek, ami sokat elvesz a történet eredeti hangulatából, melyet ekkor már csak egy hajszál választ el egy romantikus lányregénytől. A szexjelenetek megritkulnak, ami nagy kár, mert ezek a könyv legerősebb és kifinomultabb részei. Ezeket akár magában is érdemes elolvasni. Az az érzése az embernek, mintha az erotikus jeleneteket és a könyv többi részét két különböző ember írta volna. A párbeszédek ugyanakkor szegényesek és kidolgozatlanok, a cselekmény alapvetően érdektelen, több katarzis idő előtt kifullad.

A történet egyszerűségében mégis hiteles, és ha nehezen is, de megtaláljuk a mondanivalót. Ami szexszel fűszerezve elég is lehet.  

Szerző: Pálfi Andrea

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.