A magyar regény krónikája

wolferl | 2010. január 04. |

A-
303 magyar regény, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

Gabo kiadó, Budapest, 2009. 336 oldal, 6490 HUF

 

Ha a regény, mint az epika zászlósműfaja, a drámához és a lírához képest viszonylag fiatal múltra tekinthet vissza, akkor a magyar regény történetére ez különösen érvényes. A nemrégiben megjelent 303 regény, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz című kötet a 18. század végétől datálja, és Bethlen Kata önéletírása, no meg természetesen Dugonics András Etelkája nyitja.

Egy ilyen válogatásnál törvényszerűen felmerül, hogy mely szerzők, mely művek, miért és miért nem kerültek be a nagy léptékű, izgalmas válogatásba, ahogy az is, hogy milyen módon helyeződnek el a kánonban. Erre az előszóban persze találunk eligazítást és iránymutatást, sőt azt is megtudhatjuk, hogy nem mindig volt egyetértés a szerzők közt abban a tekintetben, melyik regény maradjon ki vagy kerüljön be a krónikába. Mégis azt kell mondanom, Gintli Tibor, Kelecsényi László, N. Pál József, Szabó B. István, Tarján Tamás és Taxner-Tóth Ernő irodalomtörténészek szép munkát végeztek. Gondosan összeállították annak a 303 alkotásnak rövid értékelését és bemutatását, amelyeket ők a legfontosabb magyar regényeknek tartanak.

A kötet első felét, a tizenkilencedik századi művek ismertetését néhol kissé nehézkesnek éreztem, szerintem túl sok időt töltöttek Jókai, Kemény és Eötvös műveinek cselekményével, engem sokkal inkább az irodalomtörténeti kontextus érdekelt, de aztán lassan egyre inkább megbarátkoztam a könyvvel. Mellesleg, noha én magam sohasem rajongtam a 19. század magyar regényirodalma iránt, boldogan konstatáltam, hogy már kamasz koromban volt onnan kedvencem, nevezetesen Hevesi Lajos Jelky András kalandjai című kiváló kalandregénye, melyet tizenévesen élvezettel olvastam, noha fogalmam sem volt róla, hogy 1872-ben jelent meg. És ha most arra gondolok, hogy a magyar regény mindössze alig több, mint kétszáz éves, meglepve tapasztaltam, hogy valójában így is milyen gazdag és érdekes.

Én egyébként azért szeretem ez efféle köteteket, mert olyan művekre hívják fel a figyelmet, amelyek valamilyen oknál fogva elkerülték az olvasói horizontukat vagy talán még soha nem is hallottunk róluk, ez pedig számos új felfedezéshez vezethet. Kapásból vagy húsz olyan regényt jegyeztem fel olvasás közben, amelyekkel minél előbb szeretnék megismerkedni. Ilyen például Cholnoky László Piroskája, vagy bizonyos Körmendi Ferenctől A budapesti kaland, de említhetném Szép Ernő munkáit is, amelyeket sajnos elhanyagoltam, pedig a kötet szerint abszolút jók. Az is meglepett, hogy mennyi jeles lírikusunk büszkélkedhet legalább egyetlen fontos regénnyel. Babits A gólyakalifája persze kötelező anyag, de Juhász Gyulától az Orbán lelke vagy Pilinszky János Beszélgetések Sheryl Shuttonnal című könyve ugyancsak érdemesek lehetnek a figyelemre.

A kötet minden jelentős prózaírónkat szerepeltet legalább egy regénnyel, a legnagyobbakat pedig több alkotással. Jókai, Mikszáth, Móricz és Krúdy 5 darabbal, Kosztolányi és Mészöly 4, míg Márai, Németh, Esterházy, Nádas és Kertész 3 regénnyel lép színre. Természetesen azokkal a meghatározó művekkel, amelyek pályájuk legkiemelkedőbb pontjait jelentik vagy valamilyen módon kultikus, megkerülhetetlen olvasmánnyá váltak. A kötet nem elfogult és nem tesz különbséget értékrendek között, illetve nem foglalkozik az ellentmondásos, gyakran politikai befogadás-történettel vagy olvasatokkal, erre a legjobb példa, hogy Csoóri Sándor, Wass Albert és Csurka István is megjelenik egy-egy kötettel. De akadnak olyan szerzők is, akiket vagy teljesen elfeledtünk vagy a nevük sem ismerős, ilyen volt számomra például Csörsz István, Harsányi Kálmán, illetve Kapitány Gábor. Annak pedig nagyon örültem, hogy legújabb felfedezésem, a méltatlanul elfeledett, de újabban egyre inkább előtérbe kerülő Rubin Szilárd is jelen van Csirkejáték című regényével, amely huszadik századi irodalmunk egyik legnagyszerűbb remekműve. S ami külön érdekes, hogy két magyar származású, de nem magyar nyelven alkotó író is bekerült a kötetbe, szerintem megérdemelten: Tibor Fischer és Arthur Koestler
Impozáns társaság kapott tehát helyet a kötetben, ennek ellenére persze muszáj megemlítenem a hiányokat is. Például: Krasznahorkai Lászlótól a Sátántangó mellett miért az Északról hegy… került be, a sokkal jobb és fontosabb Az ellenállás melankóliája helyett? Pályi András életművéből az elég gyenge Megérkezés szerepel, noha sokkal kiválóbb az Éltem – Másutt – Túl címekre hallgató három mesteri kisregénye.
Ami azt illeti, a rendszerváltás utáni posztmodern szövegregényekből is elég kevés a merítés, bár érteni vélem, hogy a kilencvenes években nem igazán sok hagyományos regény született. Viszont Garaczi László Pompásan buszozunk! című prózája abszolút mértékben olvasható kisregényként, ahogy Láng Zsolt trilógiája is hiányzik, valamint az elmúlt évtizedből nagyon sajnálom Németh Gábor Zsidó vagy? , illetve Bozsik Péter Az attentátor című munkájának a mellőzését is. Arról nem is beszélve, hogy Oravecz Imrétől az Ondrok gödre és Háy Jánostól A gyerek számomra kihagyhatatlan lett volna és csodálkoztam, hogy sehol sem találom őket.

No de mindegy, hiszen egy ilyen kötet mindig tükrözi a válogatók szempontjait, amelyek nem feltétlenül és minden esetben azonosak az olvasó ízlésével, véleményével. A hiányzó darabok ellenére mindenképpen érdekes munkával gazdagodott a magyar irodalomtörténet, hiszen ez a kötet az átlagolvasó igényeihez szabva mutatja be regényirodalmunkat és remélhetőleg újabb kalandokra csábít majd mindenkit a magyar regény sokszínű tengerén.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!