Mi Micsoda Lovak

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

Észak-Amerika végtelen pusztáin vad musztángok vágtáznak. A kicsi, de szívós izlandi ló elszántan küszködi végig hazája zord teleit. A lovak és pónik világa végtelenül gazdag! De akár szabadidős haflingi, akár villámgyors arab, akár egy hannoveri, a díjlovaglás és díjugratás bajnoka, mind-mind csodálatos, hű barát. Nézd, mennyiféle ló van! A Mi Micsoda sorozat Lovak és pónik című kötete bemutatja több mint 100 lófajta jellegzetességeit, köztük híres magyar fajtákat is. A gyerekek megismerhetik a lovaglás, a csikók, a lóbeszéd, a versenyek, a tenyésztés és a lóápolás alapvető tudnivalóit! Most belenézhetsz a könyvbe.

Könyves Magazin |
silke behling
Lovak és pónik - Mi Micsoda
Ford. Márialigeti Sára, Babilon, 2023, 192 oldal
-

Silke Behling könyve nem más, mint egy csodaszép lólexikon. Ha szeretnél otthon lenni a lovak világában, ebből megismerheted a legfontosabb lófajtákat. Melyiknek hol a hazája, és ma hol tenyésztik? Milyen színek és jármódok jellemzik őket, és melyiküket mire használja az ember? Az ábécébe rendezett fajták között könnyen megtalálhatod a kedvenceidet. Több mint 650 színes fotó, fajtaleírások és érdekességek várnak A-tól Zs-ig. A lexikon mellett ismeretterjesztő szövegeket is olvashatsz a lótartásról, a lovaglásról, a lovasszakmákról.

Kicsi, közepes, nagy

A lovak nagyon sokfélék. Van kicsi és nagy, karcsú és zömök, egyszínű és tarka… Ráadásul gyakran külön fajtához tartoznak a méretben, testfelépítésben és szőrszínben egyébként hasonlító lovak. A legtöbb lófajta esetében az ember tenyésztéssel érte el, hogy a lónak meglegyenek az együttéléshez különösen fontos tulajdonságai. Ez lehet valamilyen képesség, mint például az ugrótehetség, vagy meghatározott jármód, például a tölt. Az egy fajtához tartozó lovak vérmérséklete, más szóval temperamentuma is hasonló. Az arab ló rendszerint temperamentumos, éber és gyors reagálású, míg a tinker póni inkább nyugodt és megfontolt. 

-  

Tökéletes alkalmazkodás 

Az ember nem befolyásolta a lovak összes tulajdonságát. Természetesen az adott fajta eredete is meghatározó: az izlandi lónak például robusztus felépítésűnek kell lennie, hogy jól bírja az időjárás viszontagságait, mert hazájában, Izlandon sokszor barátságtalan és hideg az idő. A hegyi lovak pedig eleve erősebb idegzetűek, hiszen a hegyvidéken a fejvesztett futkározás az életükbe kerülhetne. 

Ló vagy póni? 

A lovakat általában ló és póni kategóriába osztják. A megkülönböztetés nem egészen precíz, mert akicsik”, vagyis a póni kategóriára meghatározott 148 centiméteres magasságnál alacsonyabb jószágok között vannak lovak is. A camargue-i ló például (kis) lónak számít, nem póninak, holott a mérete alapján inkább az lenne. 

Ebben a könyvben a lovakat három csoportba soroljuk: pónik és kislovak, melegvérű lovak és telivérek, valamint hidegvérű lovak. Az amerikai fajtákat és a barokk lovakat, valamint az idetartozó speciális jármódú lovakat általában a telivérek és melegvérűek között tartjuk számon, még akkor is, ha amúgy póniméretűek. 

-

Színek és jegyek

A lovak színe sokféle lehet. Pej, sárga, szürke, fekete és fakó, sőt izabellafakó, vércsederes és más izgalmas kombinációk! Mivel a ló a örténelem folyamán végig az ember hű társa volt, minden nyelvben nagyon sok régi szó írja le a lovak külsejét. A ló fején vagy a lábán található fehér foltok a jegyek. A csikók szőrének színe felnőtt korukra változhat, ám a születéskori jegyek egész életükben megmaradnak.

A lovak menekülő állatok, ha valami nem tetszik nekik, rögtön továbbállnak. Minél jobban megijednek, annál messzebbre mennek.

Született sprinter

A ló menekülő állat. Testfelépítése a folyamatos mozgásra termett, és akár nyugalmi helyzetből is villámgyorsan csúcssebességre gyorsul, ha menekülnie kell. Kifinomult érzékszerveinek köszönhetően környezetét kiválóan észleli. Hátsó lábai roppant erősek. Különleges anatómiai felépítésüknek köszönhetően a ló erőfeszítés, tehát az izmai megfeszítése nélkül tud állni, így állva is tud pihenni. 

-

Lóbeszéd

A lovak az emberrel ellentétben elsősorban nem hangokkal, hanem testbeszéddel kommunikálnak. Bár nyerítenek, például, ha a barátaikat keresik, vagy egy csikó az anyját hívja, többnyire egymás közt is testbeszédet használnak. A hangulatukat például a fülükkel, a farkukkal, a mimikájukkal és más mozdulataikkal is kifejezik. A ló testtartásával közli a fajtársával, hogy mit akar tőle. Kissé oldalra fordított vállával azt jelzi, szeretné, hogy a másik közelebb lépjen. A fenyegetően odafordított far azonban figyelmeztetés: eddig, és ne tovább! 

Figyelmes 

Az izgatott ló fel-le szaladgál, fejét és farkát magasra emeli. Ha imponálni akar a másiknak, megemeli a nyakát, magasan és büszkén lép. De még akkor is időről időre felemeli a fejét, és figyelmesen körbepillant, ha épp békésen eszeget vagy bóbiskol — sosem lehet tudni! Az élete múlik azon, hogy a veszélyt időben érzékelve kereket oldhasson. 

-

Így lovagolunk

Minden országban különböző lovaglási szokások alakultak ki, attól függően, hogy a mindennapokban mire használták a lovakat. A westernlovaglás például a cowboyok, vagyis az amerikai marhapásztorok lovaglási stílusából alakult ki, az angol lovaglás a klasszikus és a katonai stílusból. A lovakat úgy tenyésztik, hogy a kívánt lovaglási módra a lehető legalkalmasabbak legyenek.

Mint egy cowboy 

Westernlovagláskor a lónak csak nagyon finom, könnyed, jelzésértékű segítségeket adnak. Ez azt jelenti, hogy ha a ló vágtára felszólító segítséget kap, akkor addig vágtázik, amíg nem jön a következő utasítás. Ebben a lovaglási stílusban a kéz és a zabla közti kapcsolat nem folytonos, mivel a lónak képesnek kell lennie magától az elvárt pozícióban maradni. A lovas általában elég lazán ül a lovon – legalábbis elég lazának néz ki, ahogy fél kézzel tartja a szárat. A lovat természetesen ugyanolyan gondosan kell idomítani, mint az angol vagy a klasszikus lovaglásnál. A westernlovaglásnak még ma is vannak ágai, amelyek ténylegesen a dolgos hétköznapokból, a marhákkal végzett munkából erednek. Az ilyen munkaversenyeken kívül western stílusban is létezik díjlovaglás, ezt reiningnek nevezik. A pleasure nevű szakág szemlélteti, hogy egy jól belovagolt lovat milyen kényelmes megülni.

(X)

-

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Soros-szótár és Badacsony-fotóalbum is van a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistjén

...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.

Olvass!
...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Gyakran vágyunk arra, hogy a kulisszák mögé nézhessünk, hogy titkokat tudhassunk meg és mindezt észrevétlenül. Erre kínál lehetőséget Kiss Henrietta első könyve, az Egy kozmetikus tükre, mely a szépségipar személyességén keresztül mutatja be a hölgyeket. Olvass bele! (x)