Lackfi János meséje arról, hogyan lett Szent Miklósból Mikulás
Lackfi János
Igaz mese a Mikulásról
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2021, 26 oldal
-

Na de melyik Mikulás igaz meséje? Hiszen annyi van belőle! Kicsi, nagy, közepes, lila és piros és ezüst és arany. Hívják Télapónak, Hóapónak, Mikulásnak. Lackfi János szívmelengető meséje arról szól, hogyan lett Szent Miklós minden adakozó, minden ajándékhozó ember példaképe.

Horváth Ildi meghitten kedves illusztrációival kiegészülve örök ismerős és egyidejűleg abszolút újszerű lesz a sokszor hallott rege, a legkisebbek és a legnagyobbak is örömet lelnek benne.

Lackfi János: Igaz mese a Mikulásról - Horváth Ildi rajzaival (részlet)

Na de melyik Mikulásról fogok mesélni? Hiszen annyi van belőle! Kicsi, nagy, közepes, lila és piros és ezüst és arany. Hívják Télapónak, Hóapónak, Mikulásnak, Szent Miklósnak.

-

Szarvasháton közlekedik a levegőben. Vagy kötélen kapaszkodva próbál felmászni a nagyáruház fényfüzéres falára. Vagy vígan szánkózik a háztetőn, sipkája meg villog ezer színben. Vagy becsúszdázik a nappaliba a kéményen keresztül. Plüssből van vagy műanyagból. Csokiból vagy növényi zsírból. Él és mozog, nagyszakállas és pirosköpenyes, szaloncukrot osztogat mosolyogva az utcán. 

-

Telis-tele dobálja ajándékkal az ablakba kitett cipőket, csizmákat. Nagyobbat ugrik, mint az amerikai kosarasok, még az emeleti párkányokon álló lábbeliket is eléri. És muszáj elaludni, mielőtt jön, nehogy ébren találjon, mert akkor huss, elröppen a titok!

-

Azt az egyetlen embert, akinek jószívűsége most beborítja az egész világot, Szent Miklósnak hívták. Több mint ezerhatszáz évvel ezelőtt született! Az nagyon sok idő, az apukád apukájának apukájának apukájának apukája sem élt akkor. Nem is beszélve az anyukád anyukája anyukájának anyukájáról. Ő sem volt sehol!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A szülők mesenagykövetként segíthetik gyerekeik fejlődését

Becz Dorottya, a #mesenagykövet kezdeményezés megálmodója arra szeretné motiválni a szülőket, hogy minden nap olvassanak mesét a gyerekeiknek.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...