A kis vombatnak remek ötlete támad az ausztrál nyárban: elindul Lappföldre a Mikuláshoz

A kis vombatnak remek ötlete támad az ausztrál nyárban: elindul Lappföldre a Mikuláshoz

Vombi, a vombatkölyök örökké izzad az ausztrál hőségben. Milyen jó volna, ha elutazhatna Lappföldre! Ott aztán nagyokat hemperegne a hóban, megnézné a rénszarvasokat, még a Mikulással is találkozna! A bátor kisvombat felkerekedik. Olvass bele!

Könyves Magazin |
Hiltrud Baier
Vombat a hóban
Ford. Magyari Andrea, Móra, 2022, 103 oldal
-

Egyedül talán nem jutna messzire, ám útközben barátokra talál, akik segítenek neki – a mókás kacsacsőrű emlős, a félénk őz, a kedves borzanyuka és a hallgatag lékhorgász mind-mind azt szeretnék, ha teljesülne a kisvombat nagy álma. 

Odaér Vombi Lappföldre karácsonyig? És találkozik a Mikulással? A kedves történet az adventi időszak mind a 24 napjára kínál egy-egy izgalmas fejezetet. 

Hiltrud Baier: Vombat a hóban - Karácsonyi mese 24 fejezetben (részlet)

Fordította Magyari Andrea

December 1.

- Anyu, olyan melegem van!

A kisvombat lerúgja magáról a takarót, és a vizespalack után nyúl. Olyan mohón kortyol, hogy a víz kifolyik a szájából, a vízcseppek pedig eltűnnek a vastag bundájában.

Vombi csak nyeli, nyeli a vizet, míg a palack végül kiürül. A víz most már a hasában lötyög, ő azonban még mindig izzad.

Egy kicsit gondolkodik, majd kikel az ágyából, átmászik az anyukájához, és odabújik hozzá. Hátha itt nincs olyan meleg, gondolja. De a mamája bundája még az övénél is vastagabb, így csak még inkább melege lesz

– Anyu, segíts! – suttogja Vombi az anyukája fülébe, de ő csak a másik oldalára fordul, és halkan hortyog tovább. „Ha Anyu alszik, akkor alszik. Nincs mese. Ilyenkor még a segélykérő suttogás sem segít.”

Ez így nem lesz jó. Vombi felkel, és az ablakhoz megy. Kint mindjárt világosodik, és nemsokára még melegebb lesz. Most mit tegyen?

Hm. Esetleg lenyírhatná a bundáját!

Anyu a konyhaszekrény fiókjában tartja az ollót, azzal vág a ragtapaszból, amikor Vombi megsebzi magát. Márpedig ez elég gyakran előfordul. Legutóbb épp tegnap, amikor megbotlott egy farönkben, és lehorzsolta a térdét. Anyu levágott egy szép nagydarab tapaszt, leragasztotta vele a sebet, majd a szőrös, puha karjába vette Vombit, hogy megvigasztalja.

Vombi nem boldogul az ollóval. Az ujjai túl kicsik, folyton kicsúsznak a lyukból. De különben is, mit szólnának a többiek, ha levágott bundával menne az óvodába? „Nézzétek már, a Vombi meztelenül jött oviba!” Biztos kicsúfolnák. Azt pedig igazán nem szeretné.

Milyen jó volna, ha kint esne a hó, ő pedig belehempereghetne a vastag bundájával! Az ám, hó! A nagymamája már mesélt neki a hóról: hideg és fehér, és ha meghempergünk benne, jól lehűti a bőrünket. Úgy, hogy libabőrösek leszünk tőle. Libabőr. Milyen szép szó! Vombi még sosem volt libabőrös, és már csak attól, hogy rágondol, mintha kevésbé kínozná a meleg. A kisvombat újra bemászik anyu ágyába.

– Anyu, mikor fog már esni a hó?

– Vombi, nálunk sohasem esik hó! – nyög fel álmosan Vombi anyukája.

Miért nem?

– Mert Ausztráliában élünk. Itt csak homok, napsütés meg hőség van.

– Hó nincs?

– Hó nincs.

– De akkor hol van hó?

– A Mikulásnál – mormolja anyu, és a másik oldalára fordul.

– A Mikulás hol lakik? – rángatja meg az anyukája bundáját a kisvombat, anyu azonban már nem válaszol. Alszik, mint a tej.

Vombi nézi, ahogy a látóhatár szélén előbukkan a nap. Jaj, csak ezt ne! Nem akar még nagyobb hőséget! Havat szeretne! A homlokát ráncolva gondolkodik, aztán valami eszébe jut.

-

December 2.

Vombi a könyvespolcán megtalálja a nagy könyvet, amiből nagyi a múlt karácsonykor felolvasott neki. A borítón egy ősz hajú, piros kabátos férfi mosolyog. Nagy szakálla van, és kerek szemüvege. Mellette egy hatalmas, sötét szemű állat, sajnos Vombi elfelejtette, hogy is hívják pontosan. Valamilyen rém… Rémszarvas? Vagyis inkább rénszarvas. A szarvas szánkót húz, a szánkó a havon siklik. Mindent hó borít: a földet, a fákat, a Mikulás kabátját, még a rénszarvas piros orrát is. Vombi kuncog. A behavazott piros rénszarvasorr olyan furán néz ki! Vombi megérinti a saját orrát. Puha és szürkésbarna. Vajon ha az ő orra lenne havas, az is ilyen viccesen nézne ki?

Vombi átlapozza a könyvet.

A rénszarvas és a Mikulás útra kelnek, a szarvas húzza a szánt, a Mikulás mellette ballag.

Mindent vastag hótakaró borít, az ágak meghajlanak a hó súlya alatt. És ez micsoda? Egy nyúl! Vombi látott már nyulat, de ez itt fehér. Fehér nyulat pedig még sohasem látott, és itt – nicsak! – egész csapatnyi fehér nyúl hógolyózik. Nahát! Vombi összecsapja a könyvet, a csattanástól összerezzen. Anyu persze meg se hallja. Mélyen, nyugodtan alszik.

– Havat akarok! Meg hógolyócsatát! És rénszarvast sem láttam még, meg a Mikulást sem – dünnyögi maga elé Vombi. – Ez egy buta könyv! – Bevágja inkább a sarokba.

Anyu a másik oldalára fordul.

Vombi duzzogva biggyeszti le a száját. Igenis, a hóban akar hemperegni, és hógolyócsatát akar vívni! Mint a nyulak, a fehér hónyulak. Hóvombat akar lenni!

A homlokát ráncolva sokáig gondolkodik, aztán remek ötlete támad.Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

A LEGO egy életen át a világ legnagyobb játékgyártó cégének és a Kirk Kristiansen családnak a lenyűgöző, mesebeli története. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Kerekítő manó mondókákkal, olvasással segít ráhangolódni a gyerekeknek az ünnepre

A Kerekítő manó adventi mondókatárának célja, hogy segítse a családokat ráhangolódni az ünnepre: hogy a család minden tagja meg tudja élni a jelent, és az egymásra figyelés jegyében várják a karácsonyt, melyet a lelki ráhangolódás tesz igazán teljessé.

...
Könyves Advent

Az ükapa titkos receptjéből készülő forró csokoládék megváltoztatják a történelem menetét

Az életben maradásért, a boldogságért és a szerelemért küzdenek egy grúz család tagjai az orosz–grúz és szovjet 20. századi történelem viharaiban. Olvass bele!

ADVENT
...
Könyves Advent

Amikor a szél a legigazabb - mit gondolnak valójában magukról és szeretteikről az idősek?

Ki ne szeretné megismerni az idősek gondolatait és tapasztalatait, hogy számot vethessen saját életével, és jobban megismerhesse önmagát?

...
Könyves Advent

Byung-Chul Han szerint a szerelem mára puszta szexualitássá vált

Han számára a szerelemhez bátorság kell, bátorság, hogy vállaljuk önmagunk megtagadását a Másik felfedezése érdekében. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Paul Newman memoárja hol vicces, hol fájdalmas, de mindenekelőtt kegyetlenül őszinte

Az Egy hétköznapi ember különleges élete kitárulkozó és önelemző, szeretetteljes és őszinte, összetett és mély írás, amely új fényben tárja elénk korunk egyik legnagyobb filmsztárját, az embert, akit sokan csodáltak, de kevesen ismertek. Olvass bele!

Hírek
...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Szórakozás

A mítoszok csatája előtt még elfér egy kis Röhrig Géza és Bak Imre [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Ők kapják a Baumgarten-díjat 2023-ban

...
Zöld

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

...
Hírek

Michel Houellebecq pornófilmben vállalt szerepet?

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

...
Hírek

Új kiadót indít a Móra, a felnőtteket célozza a Trend

...
Hírek

Knausgård új regényében műtőasztalon tér magához egy halott politikus

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.