Bill Gates bejegyzésében azt írja, hogy az év végén szereti a családjával tölteni az ünnepeket (karácsonykor például egyforma pizsamát szoktak viselni), és általában ez az az időszak, amikor listába szedi a szívesen ajánlott könyveket - ami már csak azért is jó, mert így ő maga is számba veszi, hogy miket olvasott a közelmúltban. Ezúttal viszont másként döntött, nagyobbat merített, és a kedvencei közül válogatott.

Robert A. Heinlein például gyerekkora óta nagy kedvence, és számára a Stranger in a Strange Land című regénye (magyarul Angyali üdvözlet címmel jelent meg) azóta is egyik legfontosabb sci-fi kötet. Főhőse egy fiatalember, aki a Marson nőtt fel, majd visszatér a Földre és új vallást alapít. Gates szerint a jó sci-fi arra sarkallja az embert, hogy elgondolkodjon arról, mi lehetséges a jövőben, és szerinte Heinleinnek sikerült megjósolnia a hippikultúra felemelkedését - évekkel annak megjelenése előtt.

A memoárok körül a Surrendert emelte ki Bonótól - ez magyarul decemberben jelenik meg az Open Booksnál. Gates megjegyzi, hogy a listáján ez a legfrissebb olvasmánya, és még azoknak is ajánlja, akik nem U2-rajongók, hiszen a kötet egy olyan fiú történetét meséli el, aki a dublini külvárosban nőtt fel, és ebből a kezdőpozícióból lett aztán világhírű rocksztár és filantróp. És bár a barátjának mondhatja Bonót, Gates azt írja, még neki is tartogatott új történeteket a kötet.

Saját bevallása szerint nem tud eleget olvasni Abraham Lincolnról, és a témában szerinte az egyik legjobb könyv a Team of Rivals. Ezt Doris Kearns Goodwin írta, akit Gates Amerika egyik legjobb életrajzírójának nevez. A lelkes teniszező hírében álló Gates egy 1974-es könyvet is ajánl, Robert Gallwey The Inner Game of Tennis című kötetét, amely kiváló tanácsokat ad arra nézve, hogyan lehet konstruktív módon továbblépni egy-egy hiba elkövetése után, ezeket a tanácsokat pedig ő maga a pályán és azonkívül is próbálja követni.

A listán az ötödik egy olyan kötet, amely Gates szerint "a legjobb könyv a periódusos rendszerről" - ez a Mendeleyev’s Dream Paul Stratherntől. Szerinte a könyv lenyűgöző betekintést nyújt abba, hogyan fejlődik a tudomány, és hogyan alakult az emberi kíváncsiság az évezredek során.

És akinek ez se elég, az megnézheti Bill Gates kisvideóját, amelyben egy piros kisautóból kiszállva beszél a fenti kötetekről:

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

Bill Gates megírta könyvét, amiben saját kérdésére keresi a választ: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Fabók Márton energiaszakértővel beszélget Litkai Gergely.

...
Hírek

Bill Gates szerint ideje egy kis Naomi Aldermant olvasni

Megérkezett Bill Gates szokásos nyári könyvajánlója. A milliárdos ezúttal is öt szerinte fontos könyvre hívta fel a figyelmet, de ne számítson senki vidám strandolvasmányokra.

...
Könyves Advent

Ezeket a könyveket ajánlja Bill Gates az ünnepekre

Bill Gates híresen sokat olvas, a nyári szabadságok és a téli ünnepek idején pedig rendszerint közzéteszi blogján, a GatesNotes-on, hogy milyen könyveket ajánl. A milliárdos idén öt kötetre hívta fel követői figyelmét, van köztük szépirodalom és nonfiction is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak