Bill Gates bejegyzésében azt írja, hogy az év végén szereti a családjával tölteni az ünnepeket (karácsonykor például egyforma pizsamát szoktak viselni), és általában ez az az időszak, amikor listába szedi a szívesen ajánlott könyveket - ami már csak azért is jó, mert így ő maga is számba veszi, hogy miket olvasott a közelmúltban. Ezúttal viszont másként döntött, nagyobbat merített, és a kedvencei közül válogatott.

Robert A. Heinlein például gyerekkora óta nagy kedvence, és számára a Stranger in a Strange Land című regénye (magyarul Angyali üdvözlet címmel jelent meg) azóta is egyik legfontosabb sci-fi kötet. Főhőse egy fiatalember, aki a Marson nőtt fel, majd visszatér a Földre és új vallást alapít. Gates szerint a jó sci-fi arra sarkallja az embert, hogy elgondolkodjon arról, mi lehetséges a jövőben, és szerinte Heinleinnek sikerült megjósolnia a hippikultúra felemelkedését - évekkel annak megjelenése előtt.

A memoárok körül a Surrendert emelte ki Bonótól - ez magyarul decemberben jelenik meg az Open Booksnál. Gates megjegyzi, hogy a listáján ez a legfrissebb olvasmánya, és még azoknak is ajánlja, akik nem U2-rajongók, hiszen a kötet egy olyan fiú történetét meséli el, aki a dublini külvárosban nőtt fel, és ebből a kezdőpozícióból lett aztán világhírű rocksztár és filantróp. És bár a barátjának mondhatja Bonót, Gates azt írja, még neki is tartogatott új történeteket a kötet.

Saját bevallása szerint nem tud eleget olvasni Abraham Lincolnról, és a témában szerinte az egyik legjobb könyv a Team of Rivals. Ezt Doris Kearns Goodwin írta, akit Gates Amerika egyik legjobb életrajzírójának nevez. A lelkes teniszező hírében álló Gates egy 1974-es könyvet is ajánl, Robert Gallwey The Inner Game of Tennis című kötetét, amely kiváló tanácsokat ad arra nézve, hogyan lehet konstruktív módon továbblépni egy-egy hiba elkövetése után, ezeket a tanácsokat pedig ő maga a pályán és azonkívül is próbálja követni.

A listán az ötödik egy olyan kötet, amely Gates szerint "a legjobb könyv a periódusos rendszerről" - ez a Mendeleyev’s Dream Paul Stratherntől. Szerinte a könyv lenyűgöző betekintést nyújt abba, hogyan fejlődik a tudomány, és hogyan alakult az emberi kíváncsiság az évezredek során.

És akinek ez se elég, az megnézheti Bill Gates kisvideóját, amelyben egy piros kisautóból kiszállva beszél a fenti kötetekről:

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

Bill Gates megírta könyvét, amiben saját kérdésére keresi a választ: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Fabók Márton energiaszakértővel beszélget Litkai Gergely.

...
Hírek

Bill Gates szerint ideje egy kis Naomi Aldermant olvasni

Megérkezett Bill Gates szokásos nyári könyvajánlója. A milliárdos ezúttal is öt szerinte fontos könyvre hívta fel a figyelmet, de ne számítson senki vidám strandolvasmányokra.

...
Könyves Advent

Ezeket a könyveket ajánlja Bill Gates az ünnepekre

Bill Gates híresen sokat olvas, a nyári szabadságok és a téli ünnepek idején pedig rendszerint közzéteszi blogján, a GatesNotes-on, hogy milyen könyveket ajánl. A milliárdos idén öt kötetre hívta fel követői figyelmét, van köztük szépirodalom és nonfiction is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...
Kiss Imola

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

...
Valuska László

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

Hírek
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

...
Hírek

A Trónok harca írója hoppon maradt, vele sem kivételezik a Worldcon

...
Hírek

Grecsó Krisztián eddigi legszemélyesebb könyve ősszel érkezik

...
Nagy

Továbbra sem tudjuk, honnan ered az „OK” szó