Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 2. rész

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 2. rész

Az évtized könyveit végtelen számú szempont szerint kategorizálhatnánk, a 2010-2019 között megjelent gyerek- és ifjúsági könyvek közül most a legizgalmasabb és legemlékezetesebb köteteket szedtük listába. Felkért szakértőink segítségével olyan könyveket kerestünk, amelyek a felnőtt és a gyerek olvasókra is erősen hatottak, olyan köteteket, amelyeket sok év után is magunkkal viszünk, amelyekre emlékezünk. A felsorolás nem tükröz sorrendet, nem rangsorol, a kötetek a szerző nevét alapul véve ABC-rendben jelennek meg. A listára nagyon kevés, mindössze ötven könyv fért fel - szerencsére az elmúlt évtizedben ennél sokkal, de sokkal több lebilincselő gyerekkönyv jelent meg Magyarországon, éppen ezért szeretnénk, ha megírnátok nekünk, nektek mik voltak a kedvenceitek! Az első után mutatjuk a második részt!

Könyves Magazin | 2021. február 09. |

A listára az elmúlt évtizedben magyarul megjelent kötetek közül válogattunk, tehát előfordulhat, hogy egy könyv az eredeti nyelven már sokkal régebb óta elérhető, de a magyar olvasók csak a 2010-es években ismerkedhettek meg vele. A címek alatt minden esetben feltüntettük az eredeti megjelenés évét, ám a Bookline-dobozba mindig az elérhető legkésőbbi kiadás került, így előfordulhat, hogy ott az újrakiadások miatt más dátum szerepel.

Játék

Örülnénk, ha megosztanátok velünk kedvenc gyerek- és ifjúsági könyveiteket az évtizedből, ha megírnátok, milyen könyv vagy szerző volt rátok a legnagyobb hatással, mi az, amit a következő évtizedbe is magatokkal vinnétek. Ha megírjátok, akkor ide címezzétek:

szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu

A beküldők között minden héten értékes könyvcsomagot sorsolunk ki.

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

(2015, Csimota, ill.: Kun Fruzsina)

Elekes Dóra
A muter meg a dzsinnek
Csimota, 2017, 40 oldal
-

Hogy micsoda - gyerekkönyv egy alkoholista anyáról? Bizony! Elekes Dóra néhány éve egy irtózatos nagy tabut döntött le ezzel a könyvvel, amely érzékenyen, egy gyerek szemszögéből villantja fel azokat a sokszor megmagyarázhatatlan eseményeket és fordulatokat, amelyeket egy alkoholbeteg szülővel való együttélés hozhat magával. A kötet megjelenése után interjúztunk a szerzővel, aki akkor a következőket mondta a könyvről: "Örülnék, ha olyan fiatalok is olvasnák, akik hasonló problémával küzdenek, és olyanok is, akiket nem érint, de nem árt, ha látják, hogy ilyen is van." A valóságmesét Kun Fruzsina illusztrálta.

Favilli, Elena - Cavallo, Francesca: Esti mesék lázadó lányoknak

(2017, Móra, ford.: Todero Anna)

Elena Favilli és Francesca Cavallo
Esti mesék lázadó lányoknak
Móra, 2019, 211 oldal
-

Az Elena Favilli és Francesca Cavallo szerzőpáros néhány éve egymillió dollárt szedett össze közösségi finanszírozásban arra, hogy megjelentessenek egy képeskönyvet, ami röviden, olvasmányosan, mégis enciklopédiaszerűen mutatja be a múlt és a jelen legmerészebb és leginspirálóbb nőalakjait. Ez már önmagában figyelemreméltó lett volna, az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv viszont minden várakozást felülmúlóan nagy siker lett, és évekre tematizálta a könyvkiadást, hiszen a különböző országokban egyre-másra jelntek meg nemzeti, illetve tematikus változatai. Harisnyás Pippi óta tudjuk, hogy a girl power sosem megy ki a divatból, de időről időre nem árt, ha az Esti mesék...-hez hasonló könyvek emlékeztetnek minket erre.

Gimesi Dóra: Csomótündér

(2013, Pagony, ill.: Gyöngyösi Adrienn)

Gimesi Dóra
Csomótündér
Pagony, 2013, 46 oldal
-

Gimesi Dóra televarázsolja a jól ismert városokat, tereket, hegyeket meg utcákat, varázslatos szavakkal és mesebeli figurákkal pakolja őket tele: hősei ugyanakkor nem gáncs nélküliek, lehet hibájuk is, mondjuk lehetnek egy kicsit hiúak. Az egyik mesében így járt például a címbeli Csomótündér, akinek az a munkája, hogy örök időkre összekötözze a királyfik és királylányok cipőfűzőit meg életük fonalát, ám ha valaki véletlenül otthon hagyja a szemüvegét és nem kér segítséget, akkor előfordulhat némi gubanc. Egy klasszikusan mesebeli, mégis hívogató világot tár elénk ebben a könyvben a szerző, amiben az olvasó és a szereplők is úgy érezhetik, hogy történjen bármi, csak puhára eshetnek, történetei mégsem mentesek a szívbemarkoló vagy épp égető, elsimítandó problémáktól. A tündéres-királyos-csomózott-kötött-és-gombolyított meséket Gyöngyösi Adrienn illusztrálta.

Gimesi Dóra - Jeli Viktória - Tasnádi István: Időfutár 1. - A körző titka

(2013, Pagony)

Gimesi Dóra - Jeli Viktória - Tasnádi István
Időfutár 1. - A körző titka
Tilos az Á, 2015, 399 oldal
-

Az Időfutár rádiójátéknak indult, ami aztán egy nyolckötetes regénysorozattá nőtte ki magát. Az első részt még hárman jegyezték (Gimesi-Jeli-Tasnádi), majd a második kötettől negyedik szerzőnek beszállt Vészits Andrea is. Az Időfutár a 2010-es évek egyik nagy gyerekkönyves sikersztorija, amely nemcsak sima olvasókat szerzett magának, de valóságos közösséget épített maga köré. Az időutazós, korokon átívelő, történelmi személyiségeket esendő emberekként megjelenítő, de a jelenkor kamaszainak problémáira is reflektáló könyvek a mai napig népszerűek, sok helyen az iskolában is tanítják, és A varázsfuvola-akció címmel létezik színházi adaptációja is. A nyolcadik részbe ITT tudtok beleolvasni!

Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó

(2015, Pagony, ill.: Dániel András)

Harcos Bálint
A Tigris és a Motyó
Pagony, 2015, 32 oldal
-

Kevés gyerekkönyv foglalkozik azzal, mit érezhetnek valójában az apukák, miközben arra várnak, hogy végre megszülessen az első gyerekük - mondhatni, egy sem, mi legalábbis kapásból nem tudunk ilyet. De nemcsak ezért érdekes Harcos Bálint mesekönyve: A Tigris és a Motyó finom humorral mutatja be a várakozásteljes, feszült perceket, ahogy az apatigris a kórházban rójja egymás után a köröket, izgalmában lerágja a karmát, majd egy bébicsere áldozata lesz. A végén persze elsimulnak a szálak és előbukannak a csíkok, így mindenki boldog lesz. A verses mesét Dániel András illusztrálta bravúrosan, az apró, vicces részletek pedig megint sok-sok percnyi böngészésre adnak okot és alkalmat.

Jeney Zoltán: Rév Fülöp – Rév Fülöp 1.

(2012, Kolibri, ill.: Haránt Artúr)

Jeney Zoltán
Rév Fülöp
Kolibri, 2017, 257 oldal
-

Fejlődés-, lovag- vagy kalandregény? Mindhárom egyszerre! Rév Fülöp ugyanis a klasszikus legkisebb fiú, igazi mesebeli archetípus, csak ő még nem tud róla. Egy igazi kis hős, aki felkerekedik, hogy ügyességére és józan eszére hagyatkozva megbirkózzon minden nehézséggel, ami csak az útjába kerül. Mindezt egy olyan mesebeli balatoni birodalomban teszi, amely olvasóként egyszerre tűnhet ismerősnek és felfedezésre érdemesnek. Finom humor, mérhetetlen mennyiségű szójáték és szerethető figurák jellemzik Jeney Zoltán meséjét, amely az évek során trilógiává bővült, és már színpadra is adaptálták. A könyvbeli lovagkalandokat Haránt Artúr illusztrálta.

Green, John: Csillagainkban a hiba

(2013, GABO, ford.: Bihari György)

John Green
Csillagainkban a hiba
Ford.: Bihari György, GABO, 2014, 296 oldal
-

A 2010-es években mindenki egy emberként zokogott Hazel és Gus történetén, a szép, ugyanakkor mindig kicsit kívülállónak számító emberpáron, akik kellő öniróniával kezelték a saját kilátástalan helyzetüket. Ahogy Nagy M. Boldizsár is írta trendelemző cikkében, ez volt a sick-lit időszaka, ami egyrészt nyíltan beszélt addig takargatott betegségekről, másrészt pedig rámutatott arra, hogy azért, mert valaki beteg, még ugyanúgy meg akarja és tudja élni a nagy érzelmeket. John Green nem fél valamitől csak azért, mert az fáj (legyen szó akár rák- vagy éppen kényszerbetegségről), de alapvetően nem emiatt olvasunk John Green-könyveket. Sokkal inkább azért, mert egy érzékeny szerző, aki magabiztos, mégis könnyed kézzel vezeti végig olvasóját a legrázósabb helyzeteken is.

Herrndorf, Wolfgang: Csikk

(2012, Scolar, ford.: Bán Zoltán András)

Wolfgang Herrndorf
Csikk
Ford.: Bán Zoltán András, Scolar, 2018, 318 oldal
-

A tragikusan fiatalon meghalt Wolfgang Herrndorf Csikkje egy igazi road-regény: 14 éves hőse látszólag egy biztonságos burokban él, igaz, a távollévő szülők mind valami hazugsággal takaróznak. A nyár így akár unalomba is fulladhatna Maik számára, ha nem bukkanna fel osztálytársa (ő a címszereplő Csikk), aki az ujján egy lopott Lada slusszkulcsát pörgeti. Nagy utazás, Kelet-Németország és egy különleges barátság - ezek a fő hívószavai ennek a regénynek, amely hatalmas siker volt Németországban: ott 2010-ben jelent meg és több mint egymillió példány kelt el belőle. 

Kalapos Éva: Egy új élet - D.A.C. 1.

(2013, Manó Könyvek)

Kalapos Éva
Egy új élet - D.A.C. 1.
Manó Könyvek, 2013, 260 oldal
-

Az Egy új élet című regény egy új sorozat kezdete is volt egyben: Kalapos Éva ebben a könyvében mutatta be kamasz szereplőit, akiknek a kezét hat köteten keresztül nem is engedte el (a sorozatban megjelent két e-novella is). A sztoriszálak egy Flóra nevű lány és gimis barátai körül bonyolódnak, és lehetne ez egy habkönnyű tinédzserregény is, de Kalapos Éva mindig megtalálta a módját annak, hogy keményebb témákat is beleszőjön a történetébe, legyen szó akár drogozásról vagy nem kívánt terhességről. A 2010-es években kattantunk rá a sorozatokra, és bár a D.A.C. 2017-ben véget ért, biztos, hogy újra és újra megtalálja a maga olvasóit.

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

(2018, Móra, ill.: Horváth Ildi)

Keresztesi József
Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza
Móra, 2019, 94 oldal
-

Keresztesi József verses meséjének hőse "Egy módfelett igénybe vett/Megcsócsált, töpszli Kiflivég", a címszereplő Csücsök, aki valóban egy rendhagyó hős, egy unorthodox vitéz, aki egy szép napon nekivág a nagyvilágnak, hogy kiszabadítsa a gonosz Vérpuding fogságából a szépséges Csokisminyont. Keresztesi könyvét nem lehet nassolás nélkül végigolvasni, vicces ételasszociációi át- meg átszövik a történetet. A magyar népmesékben erős hagyománya van az ételeknek, az étkezésnek, a lakomáknak, de Keresztesi nemcsak ezekből merít, hanem mesélés közben ki-kikacsint Puskinra, Poe-ra és Petőfire is. A HUBBY-díjas könyvet Horváth Ildi illusztrálta.

A lista összeállításában szakértő segítséget nyújtottak:
Bánfi Csilla - könyvtárpedagógus; Bényei Judit - egyetemi docens; Both Gabi - a MeseCentrum főszerkesztője; Dienes Éva - FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője; Nagy M. Boldizsár - kritikus; Péczely Dóra - szerkesztő; Szekeres Nikoletta - kritikus, HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke; Varga Emőke - irodalomtörténész, főiskolai tanár; Vinczellér Katalin - magyar-média szakos gimnáziumi tanár.
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 1. rész

Képzeljetek el egy polcot, ahová fel kellene tennetek azokat a gyerekkönyveket, amelyek a 2010-es években nektek a legfontosabbak voltak! Azért, mert megnevettetek, elgondolkodtattak, mert kiragadtak a hétköznapokból, mert olyasmit fogalmaztak meg, ami már régóta bennetek is mocorgott. Képzeletben mi is felállítottuk ezt a polcot, és szakértőink segítségével feltettünk rá ötven könyvet. Mutatjuk az első részt!

...
Nagy

Trendek, sikerkönyvek, új hangok és nagy hiányok - Mi történt az elmúlt évtizedben a gyerekirodalomban?

A gyerekirodalom aranykorát éljük: a gyerekkönyvek iránti kereslet és a Young Adult-irodalom presztízse is egyre csak nő. De mi történt a 2010-es években a gyerekirodalomban? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Hírek

Vida Gábor regényét választotta az évtized könyvének a Merítés-díj zsűrije

A Merítés-díj szépprózával foglalkozó zsűrije meghozta a döntését, hogy melyik könyv volt az elmúlt évtized legjobb kortárs magyar szépirodalmi prózakötete, és kiderült az is, melyik kötet lett a győztes a közönség szavazatai alapján.

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Kritika

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni. 

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve.