Visszatáncolt a New York-i Közkönyvtár vezetősége, egyelőre nem lesz átalakítás

.konyvesblog. | 2014. május 09. |

Mégsem fogják átalakítani a New York-i Közkönyvtár főépületét. A döntésben a civilek és neves írók tiltakozása mellett az is szerepet játszhatott, hogy egy friss tanulmány szerint az átalakítás költségei jóval meghaladták volna az előre tervezett 300 millió dolláros keretet.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a New York-i Közkönyvtár neves kutatási részlege helyén kölcsönkönyvtárat hoztak volna létre, ezzel pedig több százezer könyvet távolítottak volna el az épületből. Az ellenzők a könyvtár státuszát és az épület integritását féltették, és még egy petíciót is útjára indítottak, melyet olyan neves szerzők is aláírtak, mint Salman Rushdie és Mario Vargas Llosa. Jellemző a tiltakozás sokszínűségére, hogy a város polgármestere, Bill de Blasio - igaz, szigorúan a tavalyi kampányidőszak alatt - a könyvtár lépcsőjén emelte fel szavát az átalakítás ellen, februárban pedig egy New York-i fotós örökített meg egy olyan férfit, aki hevesen ellenezte a projektet.

nykönyvtár.jpg

A férfi, aki a könyvtár alkalmazottja amúgy, csak úgy engedte, hogy lefényképezzék, ha elmondhatja véleményét a könyvtárról és az átalakításról. Előbbit a kedvenc helyeként definiálta, utóbbiról pedig úgy vélekedett, hogy ha a könyveket az eredeti terveknek megfelelően New Jersey-be szállítanák, és a kutatási részleg helyén kölcsönkönyvtár nyílna, emellett pedig a konszolidáció jegyében lakat kerülne a közép-manhattani fiókra és a tudományos, ipari és üzleti szakkönyvtárra, akkor a végén a világ egyik legnagyszerűbb kutató könyvtára helyén nem maradna más, mint egy „felmagasztalt internetkávézó”.

A bírálatok ellenére a könyvtár vezetői korábban sokáig kiálltak amellett, hogy az átalakítás a könyvtár korszerűsítését szolgálná, és az eddigieknél nagyobb digitális hozzáférést biztosítana a forrásokhoz. A főépület átalakításától a jelek szerint azonban most elállt a vezetőség, a New York Times azonban úgy tudja, hogy a tudományos szakkönyvtárat az eredeti terveknek megfelelően be fogják zárni.

Forrás: HuffPost

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.