Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

Könyves Magazin | 2020. március 11. |

A kormány ma délelőtti döntése értelmében az elkövetkező időszakban tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri, illetve 500 fő feleti kültéri rendezvényeket tartani, így el kell halasztani a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált is, amely április 23-tól kezdődött volna. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, hogy a döntés pillanatnyilag visszavonásig érvényes: „nem látjuk meddig szükséges fenntartani ezeket az intézkedéseket, de konszenzus van arról hogy nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk.”

Gál Katalin, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése (MKKE) elnöke közleményben erősítette meg a hírt:

„A magyar kormány 2020. 03. 11-i ülésén veszélyhelyzetet rendelt el, és ma kezdődő hatállyal megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. Figyelembe véve a kormány határozatát, a lakosság érdekeit, a közegészségügyi szempontokat, sajnálattal közöljük, hogy a 2020. április 23–26-ig tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált elhalasztjuk, a rendezvény előkészületeit felfüggesztjük. A következő napokban részletes tájékoztatást küldünk minden kiállítónknak a Könyvfesztivál új időpontjáról. Köszönjük a megértést és az együttműködést!”

A könyvfesztivált az eredeti tervek szerint április 23-27. között tartották volna meg a Millenárison, a díszvendég író a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics lett volna, a díszvendég ország pedig Spanyolország. Szintén a könyvfesztivál miatt jött volna Magyarországra Jo Nesbo norvég krimiíró.

Európában nem ez az első könyves rendezvény, amit a koronavírus miatt le kell mondani vagy el kell halasztani. Ahogy arról korábban írtunk, Párizs, Lipcse és London is a lemondás mellett döntött, a bolognai gyerekkönyvvásárt pedig májusra tették át.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Spanyolország lesz a jövő évi könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Sorra mondják le a könyvvásárokat a koronavírus miatt

A koronavírus nem kímélte a könyvpiacot sem, és főleg a fesztivál- és vásárszezonban elég sok bizonytalanságot okoz. A nagy könyves rendezvények közül Párizs, Lipcse és London is a lemondás mellett döntött, a bolognai gyerekkönyvvásárt pedig májusra tették át.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.