Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

Könyves Magazin | 2020. március 11. |

A kormány ma délelőtti döntése értelmében az elkövetkező időszakban tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri, illetve 500 fő feleti kültéri rendezvényeket tartani, így el kell halasztani a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált is, amely április 23-tól kezdődött volna. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, hogy a döntés pillanatnyilag visszavonásig érvényes: „nem látjuk meddig szükséges fenntartani ezeket az intézkedéseket, de konszenzus van arról hogy nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk.”

Gál Katalin, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése (MKKE) elnöke közleményben erősítette meg a hírt:

„A magyar kormány 2020. 03. 11-i ülésén veszélyhelyzetet rendelt el, és ma kezdődő hatállyal megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. Figyelembe véve a kormány határozatát, a lakosság érdekeit, a közegészségügyi szempontokat, sajnálattal közöljük, hogy a 2020. április 23–26-ig tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált elhalasztjuk, a rendezvény előkészületeit felfüggesztjük. A következő napokban részletes tájékoztatást küldünk minden kiállítónknak a Könyvfesztivál új időpontjáról. Köszönjük a megértést és az együttműködést!”

A könyvfesztivált az eredeti tervek szerint április 23-27. között tartották volna meg a Millenárison, a díszvendég író a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics lett volna, a díszvendég ország pedig Spanyolország. Szintén a könyvfesztivál miatt jött volna Magyarországra Jo Nesbo norvég krimiíró.

Európában nem ez az első könyves rendezvény, amit a koronavírus miatt le kell mondani vagy el kell halasztani. Ahogy arról korábban írtunk, Párizs, Lipcse és London is a lemondás mellett döntött, a bolognai gyerekkönyvvásárt pedig májusra tették át.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Spanyolország lesz a jövő évi könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Sorra mondják le a könyvvásárokat a koronavírus miatt

A koronavírus nem kímélte a könyvpiacot sem, és főleg a fesztivál- és vásárszezonban elég sok bizonytalanságot okoz. A nagy könyves rendezvények közül Párizs, Lipcse és London is a lemondás mellett döntött, a bolognai gyerekkönyvvásárt pedig májusra tették át.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.