Mi bizsergeti Varró Dánielt?

Mi bizsergeti Varró Dánielt?

Dsida, Szőcs, Babits, Keresztesi - csak néhány név azok közül, akiknek verseit Varró Dániel kiválogatta a Szöveges kontentre. De ki az örök kedvenc, és kinek az életműve feküdte meg a gimis költő gyomrát?

ro | 2020. december 08. |

Az elmúlt héten Varró Dániel válogatta a verseket a Szöveges kontentre, és nemcsak válogatta, hanem rövid kommentárokkal is ellátta őket. Varró Dániel már rögtön az első bejegyzésnél, ami egy Dsida Jenő-vers volt (Tarkabarka strófák), megjegyezte, hogy sok ars poétikus jellegű versre számíthatnak az olvasók, mivel azok bizsergetik meg a leginkább. Dsidáról azt írta, hogy más nem tudott csillogó, tiszta rímekben "olyan magától értetődő természetességgel beszélni versben", mint ő. Bár a választott versben vannak kínosan poénkodó és uncsi részek is, de az utolsó két strófa szerinte a "light verse, a medvék által lenézett >>könnyű vers<< egyik legszebb védőbeszéde".

Varró Dani választott még verset Parti Nagy Lajostól ("örök kedvencem"), Majakovszkijtól (aki "szívemből szól úgy költőként, mint kényszervállalkozóként, én sem tudom elszámolni az agyonhajszolt pegazusokat") és Keresztesi Józseftől (a választott versben "megvan (...) az a legjobb nonszensz versekre jellemző kettősség, ami számomra nagyon megkapó, hogy miközben magától értetődő tényszerűséggel számol be a legnagyobb badarságokról (...), a mélyén ott lappang valami fájdalmas életigazság"). De találunk verset Szilágyi Domokostól (a Napraforgó(k) első két sora "valami megmagyarázhatatlanul megdelejez és a szívembe markol") és Szőcs Gézától is ("egyik legeslegkedvesebb költőm").

Babits Mihálytól a Tizenhárom párverset választotta Varró, aki elárulta azt is, hogy sokáig nem szerette Babitsot, mivel gimnáziumban ától cettig végig kellett olvasnia a Babits-összest: "Azóta sok versét megszerettem, legközelebb ez a Tizenhárom párvers áll a szívemhez, különösen az a megcsinálatlanul odavetett utolsó négy sor."

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Kritika

Varró Dániel gyerekkompatibilissé szelídítette a magyar hiedelemvilág rémeit

A messzi fjordok és a kalandvágyó vikingek történetei után Varró Dániel kicsit szűkítette a mesemondó GPS-e koordinátáit és legújabb könyvében a magyar hiedelemvilágban merült alá, ez viszont nem jelenti azt, hogy a Csütörtök, a kisördög szereplői ne lennének legalább annyira egzotikusak, mint az orkok vagy a leprikónok.

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Könyvesblokk: Márai Lola naplója, szellemes Nemes Nagy-esszék és Sztehlo visszaemlékezése

...
Hírek

Lily Ebert kitüntetést kapott a holokauszt témájában végzett oktatási tevékenységéért

...
Szórakozás

Egy dzsinn, Tilda Swinton és Idris Elba: érkezik George Miller látványos felnőtt meséje

...
Hírek

A Narnia írója és Freud elképzelt beszélgetése elevenedik meg egy új adaptációban

...
Beleolvasó

Tóth Krisztina új regényében a hatalom gépezete a múlt eltemetésén munkálkodik

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

...
Gyerekirodalom

A zseniális kópé azt üzeni a gyerekeknek, hogy minden jóra fordulhat

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.