Mi bizsergeti Varró Dánielt?

Mi bizsergeti Varró Dánielt?

Dsida, Szőcs, Babits, Keresztesi - csak néhány név azok közül, akiknek verseit Varró Dániel kiválogatta a Szöveges kontentre. De ki az örök kedvenc, és kinek az életműve feküdte meg a gimis költő gyomrát?

ro | 2020. december 08. |

Az elmúlt héten Varró Dániel válogatta a verseket a Szöveges kontentre, és nemcsak válogatta, hanem rövid kommentárokkal is ellátta őket. Varró Dániel már rögtön az első bejegyzésnél, ami egy Dsida Jenő-vers volt (Tarkabarka strófák), megjegyezte, hogy sok ars poétikus jellegű versre számíthatnak az olvasók, mivel azok bizsergetik meg a leginkább. Dsidáról azt írta, hogy más nem tudott csillogó, tiszta rímekben "olyan magától értetődő természetességgel beszélni versben", mint ő. Bár a választott versben vannak kínosan poénkodó és uncsi részek is, de az utolsó két strófa szerinte a "light verse, a medvék által lenézett >>könnyű vers<< egyik legszebb védőbeszéde".

Varró Dani választott még verset Parti Nagy Lajostól ("örök kedvencem"), Majakovszkijtól (aki "szívemből szól úgy költőként, mint kényszervállalkozóként, én sem tudom elszámolni az agyonhajszolt pegazusokat") és Keresztesi Józseftől (a választott versben "megvan (...) az a legjobb nonszensz versekre jellemző kettősség, ami számomra nagyon megkapó, hogy miközben magától értetődő tényszerűséggel számol be a legnagyobb badarságokról (...), a mélyén ott lappang valami fájdalmas életigazság"). De találunk verset Szilágyi Domokostól (a Napraforgó(k) első két sora "valami megmagyarázhatatlanul megdelejez és a szívembe markol") és Szőcs Gézától is ("egyik legeslegkedvesebb költőm").

Babits Mihálytól a Tizenhárom párverset választotta Varró, aki elárulta azt is, hogy sokáig nem szerette Babitsot, mivel gimnáziumban ától cettig végig kellett olvasnia a Babits-összest: "Azóta sok versét megszerettem, legközelebb ez a Tizenhárom párvers áll a szívemhez, különösen az a megcsinálatlanul odavetett utolsó négy sor."

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Kritika

Varró Dániel gyerekkompatibilissé szelídítette a magyar hiedelemvilág rémeit

A messzi fjordok és a kalandvágyó vikingek történetei után Varró Dániel kicsit szűkítette a mesemondó GPS-e koordinátáit és legújabb könyvében a magyar hiedelemvilágban merült alá, ez viszont nem jelenti azt, hogy a Csütörtök, a kisördög szereplői ne lennének legalább annyira egzotikusak, mint az orkok vagy a leprikónok.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.

...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

A hét könyve
Kritika
Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.