Változást szeretnének a brit könyvpiacon a fekete írók

Több mint száz író, köztük a Booker-díjas Bernardine Evaristo, valamint Benjamin Zephaniah és Malorie Blackman is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely reformokat követel az Egyesült Királyság könyvkiadóitól, hogy a fehérek által uralt piacot inkluzívabbá tegyék.

Könyves Magazin | 2020. június 16. |

Miközben a George Floyd halála után kirobbant társadalmi felháborodás és vita miatt a fekete szerzők könyvei az eladási listák élére kerültek, megalakult Nagy-Britanniában a Black Writer’s Guild (BWG) nevű mozgalom, amelyhez számos neves brit író és költő is csatlakozott. A szerzők nyílt levelükben arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a brit kiadók igyekeznek növelni a tudatosságot a faji egyenlőtlenséget illetően, ők maguk alig foglalkoznak ezzel.

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek - Könyves magazin

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták jelentősen kihatnak az amerikaiak olvasmányaira is. Míg a karantén alatt jobbára olyan könyveket kerestek, amelyekkel kiszabadulhatnak a hétköznapokból, addig az eladási listák élén most mára rasszizmusellenes kötetek állnak. Nagyjából két hétig vezette az USA TODAY bestsellerlistáját az Éhezők viadala előzményregénye, az Énekesmadarak és kígyók balladája.

Az aláírók közül számos író megosztotta már a rasszizmussal kapcsolatos tapasztalatait, ideértve a szerkesztők olyan jellegű kéréseit is, mint hogy tegyenek rasszista karaktereket a könyveikbe, vagy, hogy alacsonyabb díjazást ajánlottak nekik, mint a fehér kortársaiknak. A levelet az öt nagy kiadóhoz juttatták el hétfőn, név szerint a Penguin Random House, a Simon & Schuster, a Hachette, a HarperCollins és a Macmillan kiadókhoz.

A fekete szerzők általában kevesebb előleget kapnak a könyveikért - Könyves magazin

Az elmúlt napokban egy sor amerikai és angol szerző hozta nyilvánosságra, mennyi előleget kapott a könyveiért, amiből az derült ki, a fekete írók továbbra is lényegesen kevesebbet keresnek a könyvszakmában. Az egész kezdeményezést LL McKinney fantasy-szerző indította útjára, aki #publishingpaidme hashtag alatt arra kérte írótársait, fedjék fel, mennyi pénzt kaptak a kiadóiktól.

A BWG többek közt azt kéri, hogy a kiadók osszanak meg több adatot a fekete szerzőkről, például, hogy hányan jutnak el közülük a könyvkiadásig, és mennyi előleget kapnak a könyveikért. Azt is ajánlják a kiadóknak, hogy vegyenek fel több fekete szerkesztőt, marketingest és illusztrátort. Mint írják, a fekete írók egyik leggyakoribb problémája, hogy a szerkesztők és a reklámszakemberek félreértelmezik a könyveiket. Emellett szorgalmazzák az új fesztiválok, díjak és magazinok létrehozását, valamint szívesen látnának fekete irodalmi ügynökségeket is, amelyek segítenek felfedezni az új tehetségeket szerte az országban.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Black Lives Matter jelképévé tennék a Megtorló koponyáját

A Megtorló egyik társalkotója visszavenné a szélsőjobbtól a Marvel-karakter koponyajelképét, és a Black Lives Matter-mozgalom szimbólumává tenné azt.

...
Hírek

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

...
Hírek

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták miatt Amerikában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a rasszizmusellenes könyvek iránt.

...
Nagy

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll

Salman Rushdie-val a világvégéről, a bevándorlás pozitív hatásairól és a történelem váratlan fordulatairól beszélgettünk Skype-on, de azt is elárulta, milyen, amikor egy könyv bizonyos elemei valósággá válnak. Interjú.

Szerzőink

...
Ott Anna

Nádas testábrázolásának nincs a magyar irodalomban hagyománya- #olvassnádast

...
Ruff Orsolya

Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen

...
Szeder Kata

20 ezer ízlelőbimbó elvesztéséről [zsebró]

A hét könyve
Kritika
Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen
...
Kritika

Mi baja Stephen Kingnek a gyerekekkel? 

Stephen King új könyve, Az intézet egy Tűzgyújtó-reboot. Az 1980-as klasszikusában egy nyolc éves kislányt rabol el a csúf, gaz állami intézmény, hogy nem mindennapi képességeit a saját céljaira kiaknázza. 

Balaton
...
Beleolvasó

A 80-as évek Balaton-partján minden vad volt és húsbavágóan mulandó

...
Nagy

„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi nyarak

...
Nagy

Írók a Balatonon – Jókai botrányos szerelmi kalandja

...
Nagy

„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi csónakázások

...
Nagy

Írók a Balatonon: Karinthy siófoki drámái

...
Nagy

Hulahopp [vasárnapi liezon]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Családi film készül az Édes mostohából

El a kezekkel a Papámtól! címmel forog Dobó Kata és Gulyás Buda új családi mozija - a forgatókönyv alapját egy régi történet, Lakner Artúr közel 80 éves klasszikusa adja.

...
Gyerekirodalom

Dan Brown zenét szerzett, mesét írt

Vad Szimfónia címmel megírta első gyerekkönyvét Dan Brown, a művészet, a tudomány és a misztikum szentháromságára már korán felesküdő szerző. 

...
Gyerekirodalom

Tittel Kinga legújabb könyvével gyerekjáték lesz felfedezni a Dunát

Tittel Kinga új kötete informatív és mesés körutazásra invitál: megmártózhatunk a régmúlt Duna-fürdőkben és kileshetjük a dunai aranyászok titkát. Mutatunk egy részt a könyvből!