Változást szeretnének a brit könyvpiacon a fekete írók

Több mint száz író, köztük a Booker-díjas Bernardine Evaristo, valamint Benjamin Zephaniah és Malorie Blackman is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely reformokat követel az Egyesült Királyság könyvkiadóitól, hogy a fehérek által uralt piacot inkluzívabbá tegyék.

Könyves Magazin | 2020. június 16. |

Miközben a George Floyd halála után kirobbant társadalmi felháborodás és vita miatt a fekete szerzők könyvei az eladási listák élére kerültek, megalakult Nagy-Britanniában a Black Writer’s Guild (BWG) nevű mozgalom, amelyhez számos neves brit író és költő is csatlakozott. A szerzők nyílt levelükben arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a brit kiadók igyekeznek növelni a tudatosságot a faji egyenlőtlenséget illetően, ők maguk alig foglalkoznak ezzel.

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek - Könyves magazin

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták jelentősen kihatnak az amerikaiak olvasmányaira is. Míg a karantén alatt jobbára olyan könyveket kerestek, amelyekkel kiszabadulhatnak a hétköznapokból, addig az eladási listák élén most mára rasszizmusellenes kötetek állnak. Nagyjából két hétig vezette az USA TODAY bestsellerlistáját az Éhezők viadala előzményregénye, az Énekesmadarak és kígyók balladája.

Az aláírók közül számos író megosztotta már a rasszizmussal kapcsolatos tapasztalatait, ideértve a szerkesztők olyan jellegű kéréseit is, mint hogy tegyenek rasszista karaktereket a könyveikbe, vagy, hogy alacsonyabb díjazást ajánlottak nekik, mint a fehér kortársaiknak. A levelet az öt nagy kiadóhoz juttatták el hétfőn, név szerint a Penguin Random House, a Simon & Schuster, a Hachette, a HarperCollins és a Macmillan kiadókhoz.

A fekete szerzők általában kevesebb előleget kapnak a könyveikért - Könyves magazin

Az elmúlt napokban egy sor amerikai és angol szerző hozta nyilvánosságra, mennyi előleget kapott a könyveiért, amiből az derült ki, a fekete írók továbbra is lényegesen kevesebbet keresnek a könyvszakmában. Az egész kezdeményezést LL McKinney fantasy-szerző indította útjára, aki #publishingpaidme hashtag alatt arra kérte írótársait, fedjék fel, mennyi pénzt kaptak a kiadóiktól.

A BWG többek közt azt kéri, hogy a kiadók osszanak meg több adatot a fekete szerzőkről, például, hogy hányan jutnak el közülük a könyvkiadásig, és mennyi előleget kapnak a könyveikért. Azt is ajánlják a kiadóknak, hogy vegyenek fel több fekete szerkesztőt, marketingest és illusztrátort. Mint írják, a fekete írók egyik leggyakoribb problémája, hogy a szerkesztők és a reklámszakemberek félreértelmezik a könyveiket. Emellett szorgalmazzák az új fesztiválok, díjak és magazinok létrehozását, valamint szívesen látnának fekete irodalmi ügynökségeket is, amelyek segítenek felfedezni az új tehetségeket szerte az országban.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Black Lives Matter jelképévé tennék a Megtorló koponyáját

A Megtorló egyik társalkotója visszavenné a szélsőjobbtól a Marvel-karakter koponyajelképét, és a Black Lives Matter-mozgalom szimbólumává tenné azt.

...
Hírek

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

...
Hírek

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták miatt Amerikában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a rasszizmusellenes könyvek iránt.

...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.