Változást szeretnének a brit könyvpiacon a fekete írók

Több mint száz író, köztük a Booker-díjas Bernardine Evaristo, valamint Benjamin Zephaniah és Malorie Blackman is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely reformokat követel az Egyesült Királyság könyvkiadóitól, hogy a fehérek által uralt piacot inkluzívabbá tegyék.

Könyves Magazin | 2020. június 16. |

Miközben a George Floyd halála után kirobbant társadalmi felháborodás és vita miatt a fekete szerzők könyvei az eladási listák élére kerültek, megalakult Nagy-Britanniában a Black Writer’s Guild (BWG) nevű mozgalom, amelyhez számos neves brit író és költő is csatlakozott. A szerzők nyílt levelükben arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a brit kiadók igyekeznek növelni a tudatosságot a faji egyenlőtlenséget illetően, ők maguk alig foglalkoznak ezzel.

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek - Könyves magazin

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták jelentősen kihatnak az amerikaiak olvasmányaira is. Míg a karantén alatt jobbára olyan könyveket kerestek, amelyekkel kiszabadulhatnak a hétköznapokból, addig az eladási listák élén most mára rasszizmusellenes kötetek állnak. Nagyjából két hétig vezette az USA TODAY bestsellerlistáját az Éhezők viadala előzményregénye, az Énekesmadarak és kígyók balladája.

Az aláírók közül számos író megosztotta már a rasszizmussal kapcsolatos tapasztalatait, ideértve a szerkesztők olyan jellegű kéréseit is, mint hogy tegyenek rasszista karaktereket a könyveikbe, vagy, hogy alacsonyabb díjazást ajánlottak nekik, mint a fehér kortársaiknak. A levelet az öt nagy kiadóhoz juttatták el hétfőn, név szerint a Penguin Random House, a Simon & Schuster, a Hachette, a HarperCollins és a Macmillan kiadókhoz.

A fekete szerzők általában kevesebb előleget kapnak a könyveikért - Könyves magazin

Az elmúlt napokban egy sor amerikai és angol szerző hozta nyilvánosságra, mennyi előleget kapott a könyveiért, amiből az derült ki, a fekete írók továbbra is lényegesen kevesebbet keresnek a könyvszakmában. Az egész kezdeményezést LL McKinney fantasy-szerző indította útjára, aki #publishingpaidme hashtag alatt arra kérte írótársait, fedjék fel, mennyi pénzt kaptak a kiadóiktól.

A BWG többek közt azt kéri, hogy a kiadók osszanak meg több adatot a fekete szerzőkről, például, hogy hányan jutnak el közülük a könyvkiadásig, és mennyi előleget kapnak a könyveikért. Azt is ajánlják a kiadóknak, hogy vegyenek fel több fekete szerkesztőt, marketingest és illusztrátort. Mint írják, a fekete írók egyik leggyakoribb problémája, hogy a szerkesztők és a reklámszakemberek félreértelmezik a könyveiket. Emellett szorgalmazzák az új fesztiválok, díjak és magazinok létrehozását, valamint szívesen látnának fekete irodalmi ügynökségeket is, amelyek segítenek felfedezni az új tehetségeket szerte az országban.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Black Lives Matter jelképévé tennék a Megtorló koponyáját

A Megtorló egyik társalkotója visszavenné a szélsőjobbtól a Marvel-karakter koponyajelképét, és a Black Lives Matter-mozgalom szimbólumává tenné azt.

...
Hírek

James Baldwin művei sok évvel a halála után is időszerűek maradtak

Minden író abban reménykedik, hogy a művei túlélik, és még a halála után is olvasni fogják. James Baldwin már 33 éve halott, de a könyvei ismét nagyon időszerűek.

...
Hírek

Az USA-ban az antirasszista könyvek még az Éhezők viadalánál is kelendőbbek

A George Floyd halála miatti tömegtüntetések és az ennek nyomán fellángoló társadalmi viták miatt Amerikában ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a rasszizmusellenes könyvek iránt.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

...
Nagy

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

"Valójában az élet csak úgy lopja a távolságot előre, mint egy jobbhátvéd bedobáskor, a partvonal mellett, amikor csalna még pár métert" - Németh Róbert és A táguló idő című tárcasorozat új részéből kiderül, milyen félelmetes egy katonai sorozás. Az aláfestő zenét az Editors adja.

Szerzőink

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Ruff Orsolya

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.