Új kötettel jelentkezik az instaköltészet sztárja, Rupi Kaur

Hamarosan új könyve jelenik meg az egyik legismertebb instaköltőnek, Rupi Kaurnak. A Healing Through the Words egy interaktív kötet lesz, amely különböző gyakorlatokkal segíti az olvasót, hogy elinduljon az önfelfedezés útján.

Kép forrása:  Baljit Singh/ Wikipédia

fk | 2022. július 21. |

„Az Instagram mára egy komplett költőgenerációt termelt ki, akik percek alatt válnak rocksztárokká, százezres, sőt, milliós példányszámban adják el a köteteiket, és magasról tesznek mindenkire, aki bármilyen lírai hagyományt akar számon kérni rajtuk. Leghíresebb képviselőjük a pandzsábi szikh családban született, Kanadában nevelkedett Rupi Kaur, akinek egyik legnépszerűbb verse így hangzik: „you / are / your own / soulmate” („te vagy / a saját / lelkitársad”)” – így foglaltuk össze anno cikkünkben, hogy mi is az instaköltészet.

Szétfilterezett lélekszelfik: az Instagram létrehozott egy új költőgenerációt
Tovább olvasok

Rupi Kaur pályafutásáról akkor ezt írtuk:

„Kaur 2014-ben, magánkiadásban jelentette meg első verseskötetét, a milk and honeyt (tej és méz) az Amazon self-publish felületén, a CreateSpace-en, ám népszerűségét nem ennek, hanem egy egyetemi projektnek köszönheti; a saját menstruációját megörökítő, Period című fotósorozat egyik darabjának. Miután az Instagram eltávolította a fotóját, amelyen egy átvérzett melegítőnadrágban fekszik az ágyán, Kaur nem hagyta magát, és a Facebookon, valamint a Tumblren idézett dühös kirohanást a „szivárgó patriarchátus és nőgyűlölet” ellen. A fotó végül visszakerült az oldalra, de előtte még világhírt szerzett neki, és ugrásszerűen megnövelte az Insta-követői számát. Kaur valóságos feminista ikon lett az interneten, ám nem elégedett meg ennyivel, és a váratlan hírnevet kihasználva publikálni kezdte a milk and honey verseit új követőinek. Ekkor figyelt fel rá a Simon&Schuster egyik imprintje, az Andrews McMeel kiadó (amit leginkább a Kázmér és Huba-sorozat tett ismertté), a többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem. Kaur 2017 októberében megjelentette második kötetét, a The Sun and Her Flowerst (A Nap és virágai), 2,5 millió követővel később pedig már nemcsak az Instagram, de a világ legolvasottabb kortárs költője, és kirobbanthatatlan az Amazon verseskötet-listájának első két helyéről.”

Rupi Kaur
tej és méz
Ford.: Kamper Gergely, Könyvmolyképző, 2018, 204 oldal
Rupi Kaur: Tej és méz könyv

A sztárköltő most a friss hírek szerint újabb kötettel jelentkezik, amely már előrendelhető angolul. A Healing Through the Words című kötetről Kaur az Entertainment Weekly-nek adott exkluzív interjút, a cikkben pedig a borítót is megmutatták.

Az interjúból az derül ki, hogy az új kötet interaktív lesz, az olvasó különböző gyakorlatokat talál majd benne és így a saját írásain keresztül indulhat el az önismeret és a gyógyulás felé. Rupi Kaurt az inspirálta, hogy olykor neki sem megy könnyen az írás, ezeket a módszereket pedig arra találta ki, hogy le tudja győzni az alkoi válságát. A szövegek tehát a kreativitásról szólnak és azt segítik, a költő pedig a saját kulisszatitkait is felfedi benne. Az interjúban Kaur arról is beszélt, hogy számára a költészet nem feltétlenül azt jelenti, amit a nyugati iskolákban tanítanak, a költészet igenis lehet mindenkié, a közösségi élet fontos része, amiben bárki részt vehet. Kiemelte, hogy a világjárványnak is része volt a kötet létrejöttében, hiszen bár korábban is tartott kreatív írás-workshopokat, de az elszigeteltség ideje alatt az online térben is kipróbálta ezt a műfajt és rengetegen csatlakoztak hozzá. Ekkor ébredt rá arra, hogy milyen sokan használják az írást öngyógyításra. A kötet így az olvasókat arra inspirálja majd, hogy induljanak el saját maguk felfedezésének útján. Ő maga is ezeket a gyakorlatokat használja majd, hogy megírja a következő verseskötetét.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Kemény Gabriella instaversei a nőkre helyezett kollektív szégyent próbálják oldani

Április 11-én, a magyar költészet napján jelent meg a Libertine Könyvkiadónál Kemény Gabriella második verseskötete, a Más világok. A kötet egy személyes gyógyulás története, egyben generációs traumafeldolgozásként is szolgál.

...
Szívünk rajta

A gyerekkönyv, amely az Instagramon indult és világsiker lett belőle

Minden egy Instagramra posztolt rajzzal kezdődött – ha mesét írnánk, akkor valahogy így kezdődhetne Charlie Mackesy fantasztikus története. A folytatás egy könyv lenne, amely őrületes bestseller lett. Bemutatjuk A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló sikertörténetét.

...
Hírek

Ilyen lenne Mikszáth Kálmán Insta-oldala

Dualizmuskori instacelebeket kellett létrehozniuk iskolásoknak egy kreatív történelemversenyen. Most elkezdhetjük követni Mikszáth Kálmán, Zsolnay Vilmos vagy akár Blaha Lujza Insta-oldalát is. 

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Fiala Borcsa: A gyerekirodalom izgalmas játszótér, ahol szabadjára ereszthetem a fantáziámat
...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.

...
Kritika

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

Rodrigo García rendező és forgatókönyvíró megejtően személyes és letisztult memoárban mesél szülei haláláról, elengedésről, gyászról és szeretetről. A Búcsú Gabótól és Mercedestől szembenézés a Nobel-díjas apa, Gabriel García Márquez örökségével, és bepillantást enged abba is, kik voltak ők családként. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...
Apró Annamária

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk