Új kötettel jelentkezik az instaköltészet sztárja, Rupi Kaur

Hamarosan új könyve jelenik meg az egyik legismertebb instaköltőnek, Rupi Kaurnak. A Healing Through the Words egy interaktív kötet lesz, amely különböző gyakorlatokkal segíti az olvasót, hogy elinduljon az önfelfedezés útján.

Kép forrása:  Baljit Singh/ Wikipédia

fk | 2022. július 21. |

„Az Instagram mára egy komplett költőgenerációt termelt ki, akik percek alatt válnak rocksztárokká, százezres, sőt, milliós példányszámban adják el a köteteiket, és magasról tesznek mindenkire, aki bármilyen lírai hagyományt akar számon kérni rajtuk. Leghíresebb képviselőjük a pandzsábi szikh családban született, Kanadában nevelkedett Rupi Kaur, akinek egyik legnépszerűbb verse így hangzik: „you / are / your own / soulmate” („te vagy / a saját / lelkitársad”)” – így foglaltuk össze anno cikkünkben, hogy mi is az instaköltészet.

Szétfilterezett lélekszelfik: az Instagram létrehozott egy új költőgenerációt
Tovább olvasok

Rupi Kaur pályafutásáról akkor ezt írtuk:

„Kaur 2014-ben, magánkiadásban jelentette meg első verseskötetét, a milk and honeyt (tej és méz) az Amazon self-publish felületén, a CreateSpace-en, ám népszerűségét nem ennek, hanem egy egyetemi projektnek köszönheti; a saját menstruációját megörökítő, Period című fotósorozat egyik darabjának. Miután az Instagram eltávolította a fotóját, amelyen egy átvérzett melegítőnadrágban fekszik az ágyán, Kaur nem hagyta magát, és a Facebookon, valamint a Tumblren idézett dühös kirohanást a „szivárgó patriarchátus és nőgyűlölet” ellen. A fotó végül visszakerült az oldalra, de előtte még világhírt szerzett neki, és ugrásszerűen megnövelte az Insta-követői számát. Kaur valóságos feminista ikon lett az interneten, ám nem elégedett meg ennyivel, és a váratlan hírnevet kihasználva publikálni kezdte a milk and honey verseit új követőinek. Ekkor figyelt fel rá a Simon&Schuster egyik imprintje, az Andrews McMeel kiadó (amit leginkább a Kázmér és Huba-sorozat tett ismertté), a többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem. Kaur 2017 októberében megjelentette második kötetét, a The Sun and Her Flowerst (A Nap és virágai), 2,5 millió követővel később pedig már nemcsak az Instagram, de a világ legolvasottabb kortárs költője, és kirobbanthatatlan az Amazon verseskötet-listájának első két helyéről.”

Rupi Kaur
tej és méz
Ford.: Kamper Gergely, Könyvmolyképző, 2018, 204 oldal
Rupi Kaur: Tej és méz könyv

A sztárköltő most a friss hírek szerint újabb kötettel jelentkezik, amely már előrendelhető angolul. A Healing Through the Words című kötetről Kaur az Entertainment Weekly-nek adott exkluzív interjút, a cikkben pedig a borítót is megmutatták.

Az interjúból az derül ki, hogy az új kötet interaktív lesz, az olvasó különböző gyakorlatokat talál majd benne és így a saját írásain keresztül indulhat el az önismeret és a gyógyulás felé. Rupi Kaurt az inspirálta, hogy olykor neki sem megy könnyen az írás, ezeket a módszereket pedig arra találta ki, hogy le tudja győzni az alkoi válságát. A szövegek tehát a kreativitásról szólnak és azt segítik, a költő pedig a saját kulisszatitkait is felfedi benne. Az interjúban Kaur arról is beszélt, hogy számára a költészet nem feltétlenül azt jelenti, amit a nyugati iskolákban tanítanak, a költészet igenis lehet mindenkié, a közösségi élet fontos része, amiben bárki részt vehet. Kiemelte, hogy a világjárványnak is része volt a kötet létrejöttében, hiszen bár korábban is tartott kreatív írás-workshopokat, de az elszigeteltség ideje alatt az online térben is kipróbálta ezt a műfajt és rengetegen csatlakoztak hozzá. Ekkor ébredt rá arra, hogy milyen sokan használják az írást öngyógyításra. A kötet így az olvasókat arra inspirálja majd, hogy induljanak el saját maguk felfedezésének útján. Ő maga is ezeket a gyakorlatokat használja majd, hogy megírja a következő verseskötetét.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Kemény Gabriella instaversei a nőkre helyezett kollektív szégyent próbálják oldani

Április 11-én, a magyar költészet napján jelent meg a Libertine Könyvkiadónál Kemény Gabriella második verseskötete, a Más világok. A kötet egy személyes gyógyulás története, egyben generációs traumafeldolgozásként is szolgál.

...
Szívünk rajta

A gyerekkönyv, amely az Instagramon indult és világsiker lett belőle

Minden egy Instagramra posztolt rajzzal kezdődött – ha mesét írnánk, akkor valahogy így kezdődhetne Charlie Mackesy fantasztikus története. A folytatás egy könyv lenne, amely őrületes bestseller lett. Bemutatjuk A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló sikertörténetét.

...
Hírek

Ilyen lenne Mikszáth Kálmán Insta-oldala

Dualizmuskori instacelebeket kellett létrehozniuk iskolásoknak egy kreatív történelemversenyen. Most elkezdhetjük követni Mikszáth Kálmán, Zsolnay Vilmos vagy akár Blaha Lujza Insta-oldalát is. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

A Petőfi-vírus Bánki Éva első ifjúsági regénye, amelynek egyik kulcsfigurája egy nagydumás fiú, Sanyi, aki a tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni, és még az is lehet, hogy szuperhős-komplexusa van. Olvass bele a kötetbe!

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve
...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

A Petőfi-vírus Bánki Éva első ifjúsági regénye, amelynek egyik kulcsfigurája egy nagydumás fiú, Sanyi, aki a tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni, és még az is lehet, hogy szuperhős-komplexusa van. Olvass bele a kötetbe!

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Kolozsi Orsolya

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

...
Sándor Anna

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett