Új kötettel jelentkezik az instaköltészet sztárja, Rupi Kaur

Hamarosan új könyve jelenik meg az egyik legismertebb instaköltőnek, Rupi Kaurnak. A Healing Through the Words egy interaktív kötet lesz, amely különböző gyakorlatokkal segíti az olvasót, hogy elinduljon az önfelfedezés útján.

Kép forrása:  Baljit Singh/ Wikipédia

fk | 2022. július 21. |

„Az Instagram mára egy komplett költőgenerációt termelt ki, akik percek alatt válnak rocksztárokká, százezres, sőt, milliós példányszámban adják el a köteteiket, és magasról tesznek mindenkire, aki bármilyen lírai hagyományt akar számon kérni rajtuk. Leghíresebb képviselőjük a pandzsábi szikh családban született, Kanadában nevelkedett Rupi Kaur, akinek egyik legnépszerűbb verse így hangzik: „you / are / your own / soulmate” („te vagy / a saját / lelkitársad”)” – így foglaltuk össze anno cikkünkben, hogy mi is az instaköltészet.

Szétfilterezett lélekszelfik: az Instagram létrehozott egy új költőgenerációt
Tovább olvasok

Rupi Kaur pályafutásáról akkor ezt írtuk:

„Kaur 2014-ben, magánkiadásban jelentette meg első verseskötetét, a milk and honeyt (tej és méz) az Amazon self-publish felületén, a CreateSpace-en, ám népszerűségét nem ennek, hanem egy egyetemi projektnek köszönheti; a saját menstruációját megörökítő, Period című fotósorozat egyik darabjának. Miután az Instagram eltávolította a fotóját, amelyen egy átvérzett melegítőnadrágban fekszik az ágyán, Kaur nem hagyta magát, és a Facebookon, valamint a Tumblren idézett dühös kirohanást a „szivárgó patriarchátus és nőgyűlölet” ellen. A fotó végül visszakerült az oldalra, de előtte még világhírt szerzett neki, és ugrásszerűen megnövelte az Insta-követői számát. Kaur valóságos feminista ikon lett az interneten, ám nem elégedett meg ennyivel, és a váratlan hírnevet kihasználva publikálni kezdte a milk and honey verseit új követőinek. Ekkor figyelt fel rá a Simon&Schuster egyik imprintje, az Andrews McMeel kiadó (amit leginkább a Kázmér és Huba-sorozat tett ismertté), a többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem. Kaur 2017 októberében megjelentette második kötetét, a The Sun and Her Flowerst (A Nap és virágai), 2,5 millió követővel később pedig már nemcsak az Instagram, de a világ legolvasottabb kortárs költője, és kirobbanthatatlan az Amazon verseskötet-listájának első két helyéről.”

Rupi Kaur
tej és méz
Ford.: Kamper Gergely, Könyvmolyképző, 2018, 204 oldal
Rupi Kaur: Tej és méz könyv

A sztárköltő most a friss hírek szerint újabb kötettel jelentkezik, amely már előrendelhető angolul. A Healing Through the Words című kötetről Kaur az Entertainment Weekly-nek adott exkluzív interjút, a cikkben pedig a borítót is megmutatták.

Az interjúból az derül ki, hogy az új kötet interaktív lesz, az olvasó különböző gyakorlatokat talál majd benne és így a saját írásain keresztül indulhat el az önismeret és a gyógyulás felé. Rupi Kaurt az inspirálta, hogy olykor neki sem megy könnyen az írás, ezeket a módszereket pedig arra találta ki, hogy le tudja győzni az alkoi válságát. A szövegek tehát a kreativitásról szólnak és azt segítik, a költő pedig a saját kulisszatitkait is felfedi benne. Az interjúban Kaur arról is beszélt, hogy számára a költészet nem feltétlenül azt jelenti, amit a nyugati iskolákban tanítanak, a költészet igenis lehet mindenkié, a közösségi élet fontos része, amiben bárki részt vehet. Kiemelte, hogy a világjárványnak is része volt a kötet létrejöttében, hiszen bár korábban is tartott kreatív írás-workshopokat, de az elszigeteltség ideje alatt az online térben is kipróbálta ezt a műfajt és rengetegen csatlakoztak hozzá. Ekkor ébredt rá arra, hogy milyen sokan használják az írást öngyógyításra. A kötet így az olvasókat arra inspirálja majd, hogy induljanak el saját maguk felfedezésének útján. Ő maga is ezeket a gyakorlatokat használja majd, hogy megírja a következő verseskötetét.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Kemény Gabriella instaversei a nőkre helyezett kollektív szégyent próbálják oldani

Április 11-én, a magyar költészet napján jelent meg a Libertine Könyvkiadónál Kemény Gabriella második verseskötete, a Más világok. A kötet egy személyes gyógyulás története, egyben generációs traumafeldolgozásként is szolgál.

...
Szívünk rajta

A gyerekkönyv, amely az Instagramon indult és világsiker lett belőle

Minden egy Instagramra posztolt rajzzal kezdődött – ha mesét írnánk, akkor valahogy így kezdődhetne Charlie Mackesy fantasztikus története. A folytatás egy könyv lenne, amely őrületes bestseller lett. Bemutatjuk A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló sikertörténetét.

...
Hírek

Ilyen lenne Mikszáth Kálmán Insta-oldala

Dualizmuskori instacelebeket kellett létrehozniuk iskolásoknak egy kreatív történelemversenyen. Most elkezdhetjük követni Mikszáth Kálmán, Zsolnay Vilmos vagy akár Blaha Lujza Insta-oldalát is. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

Ki ne ismerné Vackort az első béből? Kormos István a magyar gyermekirodalom meghatározó alakja, József Attila-díjas (1955, 1972) és Radnóti-díjas (1977) költő, műfordító.

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

Ha szembejön egy medve beszélgetésre hív az emberek és állatok kapcsolatáról, Linda Bondestam magával ragadó illusztrációi pedig bemutatják az erdő mélyén leskelődő veszélyek és a mesélés öröme közti különbséget. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

Olvass bele Janikovszky Éva 1990-ben keletkezett elbeszélésciklusába, mely könyv alakban most jelenik meg először.  

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Szabadság, egyenlőség, tolerancia a rajzolásban és az életben – gyerekeknek (is)
...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

Ha szembejön egy medve beszélgetésre hív az emberek és állatok kapcsolatáról, Linda Bondestam magával ragadó illusztrációi pedig bemutatják az erdő mélyén leskelődő veszélyek és a mesélés öröme közti különbséget. Olvass bele!

...
Nagy

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

Deres Kornéliát a Késelés villával című irodalmi beszélgetésen a Könyvesen megjelent esszésorozata kapcsán kérdezték arról, hogy mi a baj a magyar irodalmi életben. Körbejárták az írók fölötti gyámkodás, az alulfizetettség, a közegben tapasztalható bántalmazás és szerhasználat problémáit, végül a gyógyulás lehetséges útjairól is szó esett. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán