Richard Osman nehéz választás elé állítja a csütörtöki nyomozóklub egyik kulcsszereplőjét

Novemberben jelenik meg magyarul Richard Osman krimi-sorozatának harmadik kötete, Az eltévedt golyó, amelyben egy megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat.

ro | 2022. október 11. |
Richard Osman
A csütörtöki nyomozóklub
Ford.: Orosz Anna, Agave, 2022, 367 oldal
-

Richard Osman A csütörtöki nyomozóklub című első regényével (kritikánk ITT) sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait: a regény több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása volt Angliában, szerte a világon óriási szakmai és közönségsikert aratott, és Steven Spielberg produkciós cége vásárolta meg a sorozat megfilmesítésének jogait. A sikerszéria itt még nem állt meg, A férfi, aki kétszer halt meg című második regénye (ITT írtunk róla, ITT beleolvashatsz) szintén eladási rekordot döntött, és ezzel Osman az elmúlt öt év egyik legnagyobb nyitó fogyását jegyezte.

Osman történeteinek origója minden esetben egy nyugdíjasotthon, hősei pedig olyan idős emberek, akik akár élvezhetnék is a nyugalmas nyugdíjaséveket, ehelyett viszont rejtélyes gyilkossági ügyekben nyomoznak. A tévés műsorvezetőből lett író korábbi interjúnkban a következőképpen mesélt a sorozat alapötletéről: "(...) arra gondoltam, mi lenne, ha lenne egy olyan csapat, amely ezekből a valószínűtlen barátokból állna, mind hetven fölöttiek, akik történetesen ugyanabban a közösségben élnek, és egy olyan életszakaszban, amikor úgy érzik, hogy kicsit lebecsülik őket, átnéznek rajtuk, aztán a való világ hirtelen arcul csapja őket. És vajon mit kezdenének egy ilyen helyzettel? Én azt gondolom, hogy briliánsan kezelnék".

-

November végén mindenesetre már magyarul is megjelenik a harmadik kötet, Az eltévedt golyó, amelyben egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, valamint egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van. Ráadásul egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi az egyik kulcsszereplő, Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell vagy meghal. A fülszöveg szerint miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

Mutatunk egy rövid részletet a harmadik kötetből!

Richard Osman: Az eltévedt golyó (részlet)

21.

Joyce

 

Heather Garbuttot meggyilkolták.

Mármint a csalót, nem a hokijátékost.

A zárkájában találtak rá, ahol rendkívül csúnya halált halt. Chris nem akart belemenni a részletekbe, de azt elárulta, hogy kötőtűk is közrejátszottak benne.

Heather hátrahagyott egy üzenetet az egyik fiókban:

 

MEG FOGNAK ÖLNI. CSAK CONNIE JOHNSON SEGÍTHET RAJTAM.

 

Amiből két dologra lehet következtetni.

Heathert meggyilkolták. De vajon kicsoda, és miért? Merő véletlenségből történt ilyen hamar azután, hogy nyomozni kezdtünk?

Connie Johnsonnak vannak információi. De vajon milyen információi?

Elizabeth felvetette, hogy Ibrahimnak érdemes lenne újabb látogatást tennie a Darwell börtönben, és ezúttal kissé alaposabbnak lennie. Képzelhetik, Ibrahim ezt hogy fogadta.

És persze van itt még egy kérdés. Vajon ugyanaz ölte meg Heather Garbuttot, aki annak idején Bethany Waitest?

Ron felvetette, mi van, ha Connie Johnson ölte meg Heather Garbuttot. Abban egyetértettünk, hogy kétségtelenül volt rá lehetősége. De mi lett volna az indítéka?

Szóval bőven van min gondolkodnunk.

És mi pont ezt szeretjük.

Chris nagyon izgatott volt, hogy találkozott Mike Waghornnal. Mielőtt távozott, ezt mondta Mike-nak: „Valószínűleg nem emlékszik, de egyszer megszondáztattam magát. Színjózan volt.” Mike megköszönte neki, hogy tette a dolgát.

Holnap zoomolni fogunk Joannával. Szeretnénk megtudni, sikerült-e kiderítenie valamit Heather Garbutt pénzügyi kimutatásaiból, de szerintem azokat a fenyegető üzeneteket sem kellene elhanyagolnunk, amiket Bethany kapott. Tudom, elég kíméletesnek tűnnek, de a zaklatás is mindig így kezdődik. Egyik pillanatban még csak mindenki utál téged, a következőben pedig lelöknek egy szikla tetejéről. Ezt most túldramatizálom, de ugye értik, hova akarok kilyukadni?

Elfajulhatnak a dolgok.

Vajon ki küldhette az üzeneteket? Egy féltékeny szerető? Valaki a szerkesztőségből? Fiona Clemence? Őszintén szólva, nem lenne murisabb ezt kinyomozni, mint azt az áfacsalást? Megkérem majd Elizabethet, hadd járjak utána egy-két dolognak. Lefogadom, Pauline tud egyet s mást azokból az időkből, és remek módja lenne, hogy egy kissé jobban megismerjem, ha kifaggathatom. Nem állítom, hogy biztosan velünk marad, de tény, hogy Ron arcán ma hidratálókrém volt. Maradt belőle egy kicsi a füle mögött, mert nem kente el rendesen. Először a banános pite, most meg a hidratálókrém. Ennél többet nem is kell mondanom.

Alan most toppant be lógó nyelvvel a szobába, és a farka az ajtófélfát csapkodja. Tudom, néha túl sok észt tulajdonítunk a kutyáinknak, de komolyan az az érzésem, mintha Alan gyilkosságot szimatolna.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

A csütörtöki nyomozóklub írója egy családfakutató műsor vendége volt.

...
Hírek

Richard Osman otthagyja a régi műsorát, hogy többet írhasson

Azért a televíziózástól nem köszön el teljesen.

...
Hírek

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás

A jelentős növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy év elején a könyvesboltok zárva voltak.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?