Richard Osman nehéz választás elé állítja a csütörtöki nyomozóklub egyik kulcsszereplőjét

Novemberben jelenik meg magyarul Richard Osman krimi-sorozatának harmadik kötete, Az eltévedt golyó, amelyben egy megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat.

ro | 2022. október 11. |
Richard Osman
A csütörtöki nyomozóklub
Ford.: Orosz Anna, Agave, 2022, 367 oldal
-

Richard Osman A csütörtöki nyomozóklub című első regényével (kritikánk ITT) sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait: a regény több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása volt Angliában, szerte a világon óriási szakmai és közönségsikert aratott, és Steven Spielberg produkciós cége vásárolta meg a sorozat megfilmesítésének jogait. A sikerszéria itt még nem állt meg, A férfi, aki kétszer halt meg című második regénye (ITT írtunk róla, ITT beleolvashatsz) szintén eladási rekordot döntött, és ezzel Osman az elmúlt öt év egyik legnagyobb nyitó fogyását jegyezte.

Osman történeteinek origója minden esetben egy nyugdíjasotthon, hősei pedig olyan idős emberek, akik akár élvezhetnék is a nyugalmas nyugdíjaséveket, ehelyett viszont rejtélyes gyilkossági ügyekben nyomoznak. A tévés műsorvezetőből lett író korábbi interjúnkban a következőképpen mesélt a sorozat alapötletéről: "(...) arra gondoltam, mi lenne, ha lenne egy olyan csapat, amely ezekből a valószínűtlen barátokból állna, mind hetven fölöttiek, akik történetesen ugyanabban a közösségben élnek, és egy olyan életszakaszban, amikor úgy érzik, hogy kicsit lebecsülik őket, átnéznek rajtuk, aztán a való világ hirtelen arcul csapja őket. És vajon mit kezdenének egy ilyen helyzettel? Én azt gondolom, hogy briliánsan kezelnék".

-

November végén mindenesetre már magyarul is megjelenik a harmadik kötet, Az eltévedt golyó, amelyben egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, valamint egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van. Ráadásul egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi az egyik kulcsszereplő, Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell vagy meghal. A fülszöveg szerint miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

Mutatunk egy rövid részletet a harmadik kötetből!

Richard Osman: Az eltévedt golyó (részlet)

21.

Joyce

 

Heather Garbuttot meggyilkolták.

Mármint a csalót, nem a hokijátékost.

A zárkájában találtak rá, ahol rendkívül csúnya halált halt. Chris nem akart belemenni a részletekbe, de azt elárulta, hogy kötőtűk is közrejátszottak benne.

Heather hátrahagyott egy üzenetet az egyik fiókban:

 

MEG FOGNAK ÖLNI. CSAK CONNIE JOHNSON SEGÍTHET RAJTAM.

 

Amiből két dologra lehet következtetni.

Heathert meggyilkolták. De vajon kicsoda, és miért? Merő véletlenségből történt ilyen hamar azután, hogy nyomozni kezdtünk?

Connie Johnsonnak vannak információi. De vajon milyen információi?

Elizabeth felvetette, hogy Ibrahimnak érdemes lenne újabb látogatást tennie a Darwell börtönben, és ezúttal kissé alaposabbnak lennie. Képzelhetik, Ibrahim ezt hogy fogadta.

És persze van itt még egy kérdés. Vajon ugyanaz ölte meg Heather Garbuttot, aki annak idején Bethany Waitest?

Ron felvetette, mi van, ha Connie Johnson ölte meg Heather Garbuttot. Abban egyetértettünk, hogy kétségtelenül volt rá lehetősége. De mi lett volna az indítéka?

Szóval bőven van min gondolkodnunk.

És mi pont ezt szeretjük.

Chris nagyon izgatott volt, hogy találkozott Mike Waghornnal. Mielőtt távozott, ezt mondta Mike-nak: „Valószínűleg nem emlékszik, de egyszer megszondáztattam magát. Színjózan volt.” Mike megköszönte neki, hogy tette a dolgát.

Holnap zoomolni fogunk Joannával. Szeretnénk megtudni, sikerült-e kiderítenie valamit Heather Garbutt pénzügyi kimutatásaiból, de szerintem azokat a fenyegető üzeneteket sem kellene elhanyagolnunk, amiket Bethany kapott. Tudom, elég kíméletesnek tűnnek, de a zaklatás is mindig így kezdődik. Egyik pillanatban még csak mindenki utál téged, a következőben pedig lelöknek egy szikla tetejéről. Ezt most túldramatizálom, de ugye értik, hova akarok kilyukadni?

Elfajulhatnak a dolgok.

Vajon ki küldhette az üzeneteket? Egy féltékeny szerető? Valaki a szerkesztőségből? Fiona Clemence? Őszintén szólva, nem lenne murisabb ezt kinyomozni, mint azt az áfacsalást? Megkérem majd Elizabethet, hadd járjak utána egy-két dolognak. Lefogadom, Pauline tud egyet s mást azokból az időkből, és remek módja lenne, hogy egy kissé jobban megismerjem, ha kifaggathatom. Nem állítom, hogy biztosan velünk marad, de tény, hogy Ron arcán ma hidratálókrém volt. Maradt belőle egy kicsi a füle mögött, mert nem kente el rendesen. Először a banános pite, most meg a hidratálókrém. Ennél többet nem is kell mondanom.

Alan most toppant be lógó nyelvvel a szobába, és a farka az ajtófélfát csapkodja. Tudom, néha túl sok észt tulajdonítunk a kutyáinknak, de komolyan az az érzésem, mintha Alan gyilkosságot szimatolna.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

A csütörtöki nyomozóklub írója egy családfakutató műsor vendége volt.

...
Hírek

Richard Osman otthagyja a régi műsorát, hogy többet írhasson

Azért a televíziózástól nem köszön el teljesen.

...
Hírek

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás

A jelentős növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy év elején a könyvesboltok zárva voltak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Hírek
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

...
Nagy

A vágyak és a félelmek műfajában érzem magam otthon

...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

...
Hírek

Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

...
Hírek

Az Anne Frank képregény miatt rúgtak ki egy texasi tanárt

...
Hírek

Különös nyomozás hét költő és hét illusztrátor munkái között

...
Hírek

Családi krízisek, identitásproblémák az idei Booker-díj rövidlistás köteteiben

...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]