Richard Osman nehéz választás elé állítja a csütörtöki nyomozóklub egyik kulcsszereplőjét

Novemberben jelenik meg magyarul Richard Osman krimi-sorozatának harmadik kötete, Az eltévedt golyó, amelyben egy megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat.

ro | 2022. október 11. |
Richard Osman
A csütörtöki nyomozóklub
Ford.: Orosz Anna, Agave, 2022, 367 oldal
-

Richard Osman A csütörtöki nyomozóklub című első regényével (kritikánk ITT) sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait: a regény több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása volt Angliában, szerte a világon óriási szakmai és közönségsikert aratott, és Steven Spielberg produkciós cége vásárolta meg a sorozat megfilmesítésének jogait. A sikerszéria itt még nem állt meg, A férfi, aki kétszer halt meg című második regénye (ITT írtunk róla, ITT beleolvashatsz) szintén eladási rekordot döntött, és ezzel Osman az elmúlt öt év egyik legnagyobb nyitó fogyását jegyezte.

Osman történeteinek origója minden esetben egy nyugdíjasotthon, hősei pedig olyan idős emberek, akik akár élvezhetnék is a nyugalmas nyugdíjaséveket, ehelyett viszont rejtélyes gyilkossági ügyekben nyomoznak. A tévés műsorvezetőből lett író korábbi interjúnkban a következőképpen mesélt a sorozat alapötletéről: "(...) arra gondoltam, mi lenne, ha lenne egy olyan csapat, amely ezekből a valószínűtlen barátokból állna, mind hetven fölöttiek, akik történetesen ugyanabban a közösségben élnek, és egy olyan életszakaszban, amikor úgy érzik, hogy kicsit lebecsülik őket, átnéznek rajtuk, aztán a való világ hirtelen arcul csapja őket. És vajon mit kezdenének egy ilyen helyzettel? Én azt gondolom, hogy briliánsan kezelnék".

-

November végén mindenesetre már magyarul is megjelenik a harmadik kötet, Az eltévedt golyó, amelyben egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, valamint egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van. Ráadásul egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi az egyik kulcsszereplő, Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell vagy meghal. A fülszöveg szerint miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

Mutatunk egy rövid részletet a harmadik kötetből!

Richard Osman: Az eltévedt golyó (részlet)

21.

Joyce

 

Heather Garbuttot meggyilkolták.

Mármint a csalót, nem a hokijátékost.

A zárkájában találtak rá, ahol rendkívül csúnya halált halt. Chris nem akart belemenni a részletekbe, de azt elárulta, hogy kötőtűk is közrejátszottak benne.

Heather hátrahagyott egy üzenetet az egyik fiókban:

 

MEG FOGNAK ÖLNI. CSAK CONNIE JOHNSON SEGÍTHET RAJTAM.

 

Amiből két dologra lehet következtetni.

Heathert meggyilkolták. De vajon kicsoda, és miért? Merő véletlenségből történt ilyen hamar azután, hogy nyomozni kezdtünk?

Connie Johnsonnak vannak információi. De vajon milyen információi?

Elizabeth felvetette, hogy Ibrahimnak érdemes lenne újabb látogatást tennie a Darwell börtönben, és ezúttal kissé alaposabbnak lennie. Képzelhetik, Ibrahim ezt hogy fogadta.

És persze van itt még egy kérdés. Vajon ugyanaz ölte meg Heather Garbuttot, aki annak idején Bethany Waitest?

Ron felvetette, mi van, ha Connie Johnson ölte meg Heather Garbuttot. Abban egyetértettünk, hogy kétségtelenül volt rá lehetősége. De mi lett volna az indítéka?

Szóval bőven van min gondolkodnunk.

És mi pont ezt szeretjük.

Chris nagyon izgatott volt, hogy találkozott Mike Waghornnal. Mielőtt távozott, ezt mondta Mike-nak: „Valószínűleg nem emlékszik, de egyszer megszondáztattam magát. Színjózan volt.” Mike megköszönte neki, hogy tette a dolgát.

Holnap zoomolni fogunk Joannával. Szeretnénk megtudni, sikerült-e kiderítenie valamit Heather Garbutt pénzügyi kimutatásaiból, de szerintem azokat a fenyegető üzeneteket sem kellene elhanyagolnunk, amiket Bethany kapott. Tudom, elég kíméletesnek tűnnek, de a zaklatás is mindig így kezdődik. Egyik pillanatban még csak mindenki utál téged, a következőben pedig lelöknek egy szikla tetejéről. Ezt most túldramatizálom, de ugye értik, hova akarok kilyukadni?

Elfajulhatnak a dolgok.

Vajon ki küldhette az üzeneteket? Egy féltékeny szerető? Valaki a szerkesztőségből? Fiona Clemence? Őszintén szólva, nem lenne murisabb ezt kinyomozni, mint azt az áfacsalást? Megkérem majd Elizabethet, hadd járjak utána egy-két dolognak. Lefogadom, Pauline tud egyet s mást azokból az időkből, és remek módja lenne, hogy egy kissé jobban megismerjem, ha kifaggathatom. Nem állítom, hogy biztosan velünk marad, de tény, hogy Ron arcán ma hidratálókrém volt. Maradt belőle egy kicsi a füle mögött, mert nem kente el rendesen. Először a banános pite, most meg a hidratálókrém. Ennél többet nem is kell mondanom.

Alan most toppant be lógó nyelvvel a szobába, és a farka az ajtófélfát csapkodja. Tudom, néha túl sok észt tulajdonítunk a kutyáinknak, de komolyan az az érzésem, mintha Alan gyilkosságot szimatolna.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

A csütörtöki nyomozóklub írója egy családfakutató műsor vendége volt.

...
Hírek

Richard Osman otthagyja a régi műsorát, hogy többet írhasson

Azért a televíziózástól nem köszön el teljesen.

...
Hírek

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás

A jelentős növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy év elején a könyvesboltok zárva voltak.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

A Petőfi-vírus Bánki Éva első ifjúsági regénye, amelynek egyik kulcsfigurája egy nagydumás fiú, Sanyi, aki a tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni, és még az is lehet, hogy szuperhős-komplexusa van. Olvass bele a kötetbe!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

Hírek
...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Hírek

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története