Botlatókő készül Rejtő Jenő emlékére

.konyvesblog. | 2019. szeptember 12. |

rejto1.jpg

Botlatókövet kap Rejtő Jenő – írta a Kibic. Az író emlékkövét holnap este 18 órakor helyezik el a II. kerületi Bimbó út 3. előtt.

A napokban 53 botlatókövet helyeznek el 10 magyar településen. Az alkalomból a holokauszt áldozatainak emléket állító művészeti projekt kitalálója, Gunter Demnig német képzőművész is Magyarországra érkezik. Az esemény kiemelkedő állomása lesz holnap 18 órakor Rejtő Jenő egykori munkaszolgálatos emlékkövének elhelyezése a II. kerület Bimbó út 3. előtt. Ezt követően a művész a helyszínen veszi át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerik el.

Hetven éve halt meg Rejtő Jenő

Hetven éve, 1943. január 1-jén fagyott meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, aki írói álnevén, P. Howardként is ontotta magából a regényeket. Neki köszönhetjük Fülig Jimmyt, Gorcsev Ivánt és Piszkos Fredet, művei olvasottsága sokak szerint Jókaiéval vetekszik, a regényei közül többet meg is filmesítettek.

A botlatókő egy 10×10 centiméteres bronztáblára vésett vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amit az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelye előtt illeszti a járdába a német képzőművész. A kapuk bejárata elé süllyesztett kis kövek célja, hogy rövid időre megállítsák, és emlékezésre késztessék a járókelőket. A művészi projekt révén egy folyamatosan növekvő, az egyes kövek hálójából összeálló decentrális óriás „emlékmű” jön létre.