Raymond Chandler eltitkolt filmszerepe

p.e | 2009. július 22. |

Hatvan éve már, hogy Billy Wilder leforgatta a Gyilkos vagyok című filmet, de csak most vette észre két szemfüles mozirajongó, hogy Raymond Chandler is rajta van a filmen.

Idén ötven éve, hogy a legendás krimiíró, Raymond Chandler elhunyt. Chandler híres volt a nyilvánosságtól való elzárkózásáról. Nemigen adott interjút, és eddig úgy tudták, hogy egy házilag készült film töredékén kívül nem maradt róla filmfelvétel. Nemrég azonban egy francia mozitörténész, és egy amerikai krimiíró is felfedezte Chandlert, a Gyilkos vagyok című film egyik jelenetében.

A filmet James M. Cain regényéből forgatta le Billy Wilder, a forgatókönyvet pedig Chandler írta. Wilder és Chandler együttműködése ugyan termékenynek bizonyult, de a kapcsolatuk nem volt felhőtlen. Chandler sokat tanult Wildertől, aki a legjobbat tudta kihozni az íróból, de a forgatás befejezése után soha többet nem dolgoztak együtt.

Nem ez az egyetlen eset, hogy az író is felbukkan a filmben. Gondoljunk csak Alfred Hitchcockra, Graham Greene-re, Stephen Kingre, Kurt Vonnegutra, vagy Hunter Thompsonra. A különbség csak az, hogy ezekről tudni is lehetett, míg Chandlert eddig senki sem vette észre abban a bizonyos jelenetben. Sőt, szerepéről sem ő maga nem emlékezett meg, sem Wilder nem említette soha a nyilatkozataiban.

Pedig minden kétséget kizáróan, a film tizenhatodik percénél Chandler üldögél egy iroda előtt, amikor Fred MacMurray elsétál előtte. Chandler felpillant a könyvéből, de azt sajnos már nem lehet kivenni, hogy mit olvas.