Petőfi Fedél Nélkül: tematikus különszámmal jelentkezik az utcalap

Petőfi Fedél Nélkül: tematikus különszámmal jelentkezik az utcalap

Könyves Magazin | 2023. március 15. |

A Petőfi 200 emlékév alkalmából a Fedél Nélkül magazin különleges, tematikus lapszámát mutatták be csütörtökön a Menhely Alapítvány Kürt utcai nappali melegedőjében. A lapszám Petőfi Sándor „fedél nélküli” életszakaszaira reflektál a kortárs magyar irodalom, művészet és popkultúra jeles alkotóinak műveivel. A lap szerzői minden tizedik lapszámot dedikálták, és közülük többen bekapcsolódnak majd a terjesztésbe is. A Petőfi Fedél Nélkül magazin Budapesten 2023. március 23-ig kapható, emellett többek közt Debrecenben és Pécsett is elérhető lesz március 15-én.

A Menhely Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség közös sajtóeseményen mutatta be a Petőfi Fedél Nélkül című, tematikus lapszámot. Az eseményen részt vett Kepe Róbert, a Fedél Nélkül felelős szerkesztője, aki elmondta: a Petőfi Fedél Nélkül egyedi borítót kapott, a poszterré kihajtható alkotás Futaki Attila festménye. A lapszám megszületéséhez többek közt Berkes Csilla, Futaki Attila, Juhász Anna, Mezey Katalin, Nyáry Krisztián, Nyulász Péter, Ókovács Szilveszter, Oláh Ibolya, Papp Attila Zsolt, Seres Gerda, Skrabski Fruzsina, Szálinger Balázs, Tóth Máté, Verebics Ágnes és Zoltán Áron járult hozzá munkájával. 

Pap László, a lap egyik értékesítője a szívének legkedvesebb Fedél Nélkül-történetét osztotta meg a hallgatósággal – azt, hogy mennyi figyelmet és törődést kapott egy pártól, ami a szeretethiányos gyerekkora miatt különösen nagy hatással volt rá. Pap Petőfi Nemzeti dalával zárta mondandóját, hozzátéve, hogy ő a szabadságot választotta 26 évesen. Mint mondta, nagyon várja már, hogyan fogadják majd a lapot a vásárlók. 

Juhász Anna irodalmár saját Petőfi-képének alakulásáról mesélt. Nagy hatással volt rá édesapja, Juhász Ferenc, aki Petőfi életművéről ezt írta: „Neki minden sora fontos, egész élete tündökletes. Petőfi: a nemzeti önismeret alapja, de ő egyben a magunk-megismerésének és a magunk-megtisztulásának alapja is. Nincs nála tisztább költő és nagyobb-hitű ember. (...) Petőfi: a forradalom és az ifjúság, az emberiség legszebb álma. Aki az ő verseit veszi a kezébe, sohase felejtse: ő az út önmagunk és a jövendő felé.” 

Balogh Ákos Gergely, a Petőfi Kulturális Ügynökség tartalom- és üzletfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a Tilos Rádió mellett a Fedél Nélkül a rendszerváltoztatás körül induló médiamárkák legkarakteresebb sikertörténete, sajátos üzleti modelljének köszönhetően pedig mára a hagyományos lapterjesztéssel vetekedő lapárusító hálózattal bír. Balogh szerint a lapszám az életünk sokszor kezelhetetlennek tűnő magasságairól és mélységeiről szól, amire Petőfi sorsa látványos példákkal szolgál. A költő ráadásul az egész Kárpát-medencét, a magyar nemzet minden rétegét összeköti jelenlétével. Balogh abban bízik, hogy a Petőfi Fedél Nélkül lapszám egy „nyomtatott ellenforradalom és szabadságharc” nyitánya lehet.

Fotó: PKÜ

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Berta Ádám: Petőfi egy közvetlen csóka [Petőfi200]

A Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunkban ezúttal Berta Ádám válaszolt a költővel kapcsolatos kérdésekre. 

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, akinek verseit már egészen kiskorukban megismerik a gyerekek. Nem csoda, hogy az emlékévben számos olyan könyv jelent vagy jelenik meg, amelyek nekik szólnak, a gyerek vagy kamaszolvasókhoz igyekeznek közelebb vinni a költőt és műveit. Legújabb Könyvesblokkunkban ezek közül válogattunk.

...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége