Petőfi Fedél Nélkül: tematikus különszámmal jelentkezik az utcalap

Petőfi Fedél Nélkül: tematikus különszámmal jelentkezik az utcalap

Könyves Magazin | 2023. március 15. |

A Petőfi 200 emlékév alkalmából a Fedél Nélkül magazin különleges, tematikus lapszámát mutatták be csütörtökön a Menhely Alapítvány Kürt utcai nappali melegedőjében. A lapszám Petőfi Sándor „fedél nélküli” életszakaszaira reflektál a kortárs magyar irodalom, művészet és popkultúra jeles alkotóinak műveivel. A lap szerzői minden tizedik lapszámot dedikálták, és közülük többen bekapcsolódnak majd a terjesztésbe is. A Petőfi Fedél Nélkül magazin Budapesten 2023. március 23-ig kapható, emellett többek közt Debrecenben és Pécsett is elérhető lesz március 15-én.

A Menhely Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség közös sajtóeseményen mutatta be a Petőfi Fedél Nélkül című, tematikus lapszámot. Az eseményen részt vett Kepe Róbert, a Fedél Nélkül felelős szerkesztője, aki elmondta: a Petőfi Fedél Nélkül egyedi borítót kapott, a poszterré kihajtható alkotás Futaki Attila festménye. A lapszám megszületéséhez többek közt Berkes Csilla, Futaki Attila, Juhász Anna, Mezey Katalin, Nyáry Krisztián, Nyulász Péter, Ókovács Szilveszter, Oláh Ibolya, Papp Attila Zsolt, Seres Gerda, Skrabski Fruzsina, Szálinger Balázs, Tóth Máté, Verebics Ágnes és Zoltán Áron járult hozzá munkájával. 

Pap László, a lap egyik értékesítője a szívének legkedvesebb Fedél Nélkül-történetét osztotta meg a hallgatósággal – azt, hogy mennyi figyelmet és törődést kapott egy pártól, ami a szeretethiányos gyerekkora miatt különösen nagy hatással volt rá. Pap Petőfi Nemzeti dalával zárta mondandóját, hozzátéve, hogy ő a szabadságot választotta 26 évesen. Mint mondta, nagyon várja már, hogyan fogadják majd a lapot a vásárlók. 

Juhász Anna irodalmár saját Petőfi-képének alakulásáról mesélt. Nagy hatással volt rá édesapja, Juhász Ferenc, aki Petőfi életművéről ezt írta: „Neki minden sora fontos, egész élete tündökletes. Petőfi: a nemzeti önismeret alapja, de ő egyben a magunk-megismerésének és a magunk-megtisztulásának alapja is. Nincs nála tisztább költő és nagyobb-hitű ember. (...) Petőfi: a forradalom és az ifjúság, az emberiség legszebb álma. Aki az ő verseit veszi a kezébe, sohase felejtse: ő az út önmagunk és a jövendő felé.” 

Balogh Ákos Gergely, a Petőfi Kulturális Ügynökség tartalom- és üzletfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a Tilos Rádió mellett a Fedél Nélkül a rendszerváltoztatás körül induló médiamárkák legkarakteresebb sikertörténete, sajátos üzleti modelljének köszönhetően pedig mára a hagyományos lapterjesztéssel vetekedő lapárusító hálózattal bír. Balogh szerint a lapszám az életünk sokszor kezelhetetlennek tűnő magasságairól és mélységeiről szól, amire Petőfi sorsa látványos példákkal szolgál. A költő ráadásul az egész Kárpát-medencét, a magyar nemzet minden rétegét összeköti jelenlétével. Balogh abban bízik, hogy a Petőfi Fedél Nélkül lapszám egy „nyomtatott ellenforradalom és szabadságharc” nyitánya lehet.

Fotó: PKÜ

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Berta Ádám: Petőfi egy közvetlen csóka [Petőfi200]

A Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunkban ezúttal Berta Ádám válaszolt a költővel kapcsolatos kérdésekre. 

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, akinek verseit már egészen kiskorukban megismerik a gyerekek. Nem csoda, hogy az emlékévben számos olyan könyv jelent vagy jelenik meg, amelyek nekik szólnak, a gyerek vagy kamaszolvasókhoz igyekeznek közelebb vinni a költőt és műveit. Legújabb Könyvesblokkunkban ezek közül válogattunk.

...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés