Pedro Almodóvar novelláskötetében édesanyja haláláról is ír

Pedro Almodóvar novelláskötetében édesanyja haláláról is ír

A neves spanyol filmrendező kiadatlan novellagyűjteménye jövőre jelenik meg Frank Wynne angol fordításában. A The Last Dream (Az utolsó álom), amelyet Almodóvar „töredékes önéletrajznak” nevez, tizenkét történetet tartalmaz, amelyek filmes munkáira is reflektálnak.

ko | 2023. augusztus 01. |

Az 1960-as évek vége és napjaink között íródott történetek 2024 szeptemberében jelennek majd meg. Almodóvar leghíresebb filmjei közé tartozik a Mindent anyámról, amely elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, és a Beszélj hozzá, amely szintén számos díjat kapott, köztük a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart és a legjobb idegen nyelvű filmnek odaítélhető Golden Globe-ot. 

A gyűjtemény bevezetőjében Almodóvar ezt írja: „Nem egyszer kértek fel önéletrajzom megírására, és mindig visszautasítottam. Azt is javasolták, hogy hagyjam valaki másnak megírni az életrajzomat, de mindig úgy éreztem, hogy ellen kell állnom egy olyan könyvnek, amely kizárólag rólam mint egyénről szól. Soha nem vezettem naplót, és amikor próbálkoztam, akkor sem jutottam el a második oldalig; bizonyos értelemben tehát ez a könyv valamiféle paradoxon. Leginkább töredékes önéletrajzként írható le, hiányos és kissé rejtélyes is.”

A címadó történet, a The Last Dream Almodóvar édesanyjának haláláról szól. A gyűjtemény további részei közé tartozik Jézus és Barabás szerelmi története, a Rossz nevelés című filmjének elsődleges változata, egy történet egy filmrendezőről, aki fájdalomcsillapítót keres egy ünnepnapi hétvégén, valamint egy gótikus mese egy bűnbánó vámpírról.

Ellie Steel, a könyvet kiadó Harvill Secker vezető szerkesztője szerint „izgalmas” hallani, hogy Almodóvar tinédzser kora óta ír történeteket, és a kiadó „nem is lehetne büszkébb”, hogy ezeket publikálhatja.

„Ezek a történetek az élet és a művészet, a fikció és a valóság kapcsolatának igazi ünnepei. Almodóvar rajongói felismerhetik bennük filmjeinek számos sajátosságát: egy művészt, aki nem fél írni a legbensőbb pillanatainkról,

aki a vágyat, a halandóságot, a magányt, a művészi alkotás fájdalmát és dicsőségét kutatja,

játékos humorral, valamint az irodalom és a kultúra mélységes szeretetével megtűzdelve” – tette hozzá Steel.

Az utolsó álom című könyv egyébként magyarul is megjelenik majd az Athenaeum Kiadó gondozásában, méghozzá 2023. október 4-én.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Cate Blanchett a Bejárónők kézikönyvéből forgat filmet Pedro Almodóvarral

Almodóvar előbb spanyolul megírja a forgatókönyvet, aztán lefordítják angolra.

...
Szórakozás

Punk, csajok, satöbbi az NDK-ban – elolvastuk a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét

Másfél héttel a Till Lindemann énekest ért, szexuális visszaélésről szóló vádak, illetve két héttel a zenekar budapesti fellépése előtt elolvastuk Flake Lorenz, a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét. A Villanycigány egy kicsit mentalitástörténeti esszé, egy kicsit asszociációk mentén felépülő különös NDK-nosztalgia, egy kicsit anti-művészkönyv.

...
Hírek

„Rendetlen szívvel születtem” - Megjelent Bono önéletrajzi kötete

A kötetben Bono negyven U2-szám köré rendezte életét, de azért meghagyta rendetlennek. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!