Lehet, hogy politikailag elfogult a New York Times bestseller listája ?

Mind ismerjük a címlapokon virító New York Times bestseller feliratot – néha már-már úgy tűnik, lehetetlen olyan angol nyelvű könyvet találni, ami ne nyerte volna el ezt a nemes címet.

Az amerikai újság lassan 100 éve adja közre bestseller listáját, a kritériumokat azonban, amelyek alapján a lista megszületik, homály fedi. Éppen ezért nem meglepő, hogy időről időre szárnyra kapnak olyan vádak, hogy a sorrend elfogult – különösképpen a jobboldali szerzőkkel szemben.

Hogy utánajárjon a vádaknak, az Economist hírmagazin megvizsgálta 12 év New York Times bestseller címeit, az eredményt pedig a napokban nyilvánosságra hozta.

Hét százalék

A kutatáshoz az Economist összegyűjtött 12, magát jobboldalinak valló kiadót, és beazonosította az elmúlt 12 évben megjelent legsikeresebb könyveiket. A kiadók által 2012 júniusa és 2024 júniusa között kiadott több mint 4000 címből 250 szerepelt legalább egy hétig a Publishers Weekly top 25-ös keménytáblás nonfiction könyvei között.

Ezt az listát aztán összevetették a New York Times által publikált sorrenddel. Az eredmény azt mutatta, hogy

a konzervatív kiadók könyvei átlagosan 7 százalékkal kisebb eséllyel szerepeltek

a New York Times heti bestseller listáján, mint a többi, hasonló eladási számokkal rendelkező kiadók címei.

A létra fokai

Ez az egyenlőtlenség nem érvényes a legnépszerűbb konzervatív szerzőkre. Példának okáért Bill O’Reilly, a Fox News egykori bemondója a vizsgált 12 évben 17 kötettel szerepelt a listán.

Ezzel az összes nonfiction szerzőt meghaladja, politikai irányultságra való tekintet nélkül.

A lista alsó fokain azonban egyre érezhetőbbé vált a hátrányos megkülönböztetés: a Publishers Weekly 25-ös listájának utolsó tíz helyét elfoglaló, konzervatív kiadók által publikált nonfiction könyvek már 22 százalékkal kisebb eséllyel kapták meg a bestseller címet.

Ráadásul a konzervatív könyvek, amik felkerültek a New York Times listájára,

átlagosan 2.3 hellyel lejjebb szerepeltek itt,

mint más bestseller listákon – bár ez az eredmény kiadóról kiadóra sokat változott. A kevésbé népszerű könyveknél itt is megugrott a különbség: a Publishers Weekly toplistájának alján szereplő címek a New York Timesban már átlagosan öt hellyel lejjebb voltak.

Mi áll a jelenség mögött?

Felmerülhetne az a magyarázat, hogy a konzervatív kiadók elsősorban politikai könyvekre fókuszálnak, és így az őket érő diszkrimináció valójában nem az ideológiai beállítottságuknak, hanem a témának szól.

Erre az érvelésre felkészülve az Economist különválasztotta a politikai bestsellereket, és ismételten összevetette a konzervatív és nem konzervatív kiadók által megjelentetett címek rangsorolását.

A konzervatív könyvekkel szembeni elfogultság azonban ebben a kisebb mintában csak tovább növekedett.

Egy másik lehetséges magyarázat az, hogy a konzervatív kiadók gyakran nagy kötegekben adják el kiadványaikat különböző intézmények és csoportok számára. Ez negatívan érintheti az eladásszámok súlyozását, ugyanis a New York Times lejjebb sorolja a nagy kötegben vett könyveket – ami érthető, tekintve, hogy így tudja megakadályozni, hogy különböző milliárdosok, vezetők és politikusok felvásárolják saját könyveiket, és így szerezzenek maguknak bestseller szerző címet.

Azonban ez sem bizonyult a helyzet kulcsának: mikor az Economist kettészedte a nagy kötegekben és a szokványos módon eladott könyveket,

a konzervatív kiadványok továbbra is alulteljesítettek mindkét mintában.

Az Economist megemlített még egy tényezőt, ami negatív hatással lehet a konzervatív könyvek besorolására: az eladás helyszíne. A független, fizikai könyvesboltokban elképzelhető, hogy a konzervatív szerzők könyvei ritkábban jelennek meg a polcokon – így ezeket elsősorban az online térben veszik meg, ahol minden elérhető. Amennyiben tehát a New York Times előnyben részesíti a független, fizikai könyvesboltokban eladott példányokat, elképzelhető, hogy ebben rejlik a jelenség megoldása.

Fontos a tisztánlátás

A New York Times a következő nyilatkozattal reagált az Economist cikkére:

„A szerzők és kiadóik politikai nézetei semmilyen módon nem befolyásolják az általunk felállított sorrendet.”

Hozzátette: „Több szervezet is ad közzé bestseller listákat, mind más módszertannal, így érthető, hogy a sorrendek eltérnek egymástól.”

Ahogy az Economist rámutat, az, hogy a New York Times részrehajló döntéseket hoz-e a listája elkészítésekor, nem csak politikai kérdés. A bestseller címmel sok minden jár: nagyobb eladott példányszám, honoráriummal díjazott felkérések és jobb alkupozíció a kiadókkal kötött szerződésekkor.

Emellett a nagyobb átláthatóság a nyilvánosság számára is hasznos lenne – hangsúlyozza a lap.

„Ha Alex Jones, az összeesküvés-elméleteket terjesztő szélsőjobboldali figura valóban az Egyesült Államok második legolvasottabb szerzője

– ahogy azt a Bookscan adatbázisa állítja –, fontos, hogy ezt az emberek is tudják. Kikezdhetetlen népszerűsége sokat elárul az országról és azon olvasóiról, akik továbbra sem hajlandóak búcsút mondani neki” – zárul a cikk.

 

Nyitókép: Wikimédia

(Economist)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dr. Máté Gábor könyve öt hete szerepel a New York Times bestseller listáján

A Normális vagy ezzel minden idők legsikeresebb magyar könyve lett non-fiction kategóriában. 

...
Hírek

Megfejtették, hogy mitől lesz egy könyv New York Times bestseller

...
Hírek

Dragomán György Máglya című regényéről írt a New York Times

Méltató kritikát kapott Dragomán György Máglyája a New York Timesban. A regényről, amely Ottile Mulzet fordításában jelent meg angolul, Rebecca Makkai írt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

Listák&könyvek
...
Nagy

4 új, vérfagyasztó krimi a forró nyári napokra

...
Nagy

4 új romantikus regény, amit még szerezz be augusztusra

...
Nagy

8 könyv, ami a legmelegebb napot is elviselhetővé teszi

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.