Neked mindegy, hogy hol élsz? – mondd el, mit gondolsz a szólásszabadságról

.konyvesblog. | 2015. március 04. |

unnamed.png

Nekem nem mindegy címmel 16 hónapig tartó országos kampány és irodalmi verseny indul 14-20 éves fiatalok számára, a Litera szakmai támogatásával. A résztvevők szólásszabadság, erőszak, rasszizmus és elvándorlás témában nevezhetnek alkotásaikkal, a szervezők fő célja pedig, hogy a középiskolás korosztályban megerősítsék és megszilárdítsák a társadalmi együttéléshez szükséges alapvető demokratikus értékeket. A bírálók és mentorok Grecsó Krisztián, Keresztesi József és Rácz Zsuzsa írók lesznek, az országos slam-mentor: Horváth Kristóf – Színész Bob. A verseny első témája a szólásszabadság, a pályaműveket 2015. március 22-ig várják.

Neked mindegy, hogy hol élsz?
Neked mindegy, hogy mire kelsz fel?
Neked mindegy, hogy mi történik a generációddal?
Nekünk nem mindegy!

A többfordulós versenyre középiskolás korú fiatalok jelentkezését várják, akik vers, novella, miniesszé, slam műfajban mondják el, mit jelent számukra az esélyegyenlőség, a tolerancia, az előítéletektől mentes társadalom. A részvételhez mindössze annyit kell tenned, hogy regisztrálsz a Nekem nem mindegy oldalán, amennyiben a három kiemelt magyarországi régió – Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Észak- Magyarország – bármely középfokú iskolájának 14-20 év közötti tanulója vagy, és feltöltöd a műved.

A versenynek négy témája lesz:

1. "Ne szólj szám, nem fáj fejem.” – Szólásszabadság (feltöltési határidő: 2015. március 22.)
2. „Pénz számolva, asszony verve jó.” – Erőszak (feltöltési határidő: 2015. május 17.)
3. „Az ember és a kenyér színe fehér.” – Rasszizmus (feltöltési határidő: 2015. október 11.)
4. „Ezt is elviszem magammal.” – Elvándorlás (feltöltési határidő: 2015. december 6.)

Minden téma zárásakor az indulók díjakat nyerhetnek, és fordulónként pontokat gyűjthetnek, amivel versenyezhetnek az egész éves programban. (Fődíjak: iPad minik, könyvek, publikálási lehetőség.) Az indulók munkáját a három kiemelt régió író-mentorai is segíthetik - Grecsó Krisztián a dél-alföldi, Keresztesi József a dél-dunántúli, Rácz Zsuzsa pedig az észak-magyarországi régióban. A témák feldolgozásában legtöbb fiatalt megszólító pedagógusokat külön díjazzák, és munkáját személyesen is segítik a szervezők.