Milyen kortárs könyvekkel lehetne feltuningolni a kötelező olvasmányok listáját?

.konyvesblog. | 2018. január 24. |

Hogyan lehet a kortárs gyerek-, ifjúsági és fiatal felnőtt irodalmat bevinni az irodalomórákra? Milyen már futó iskolai „projektekre” érdemes odafigyelni? Az irodalomtanítás mellett mi minden másra is használhatók a 6-18 évesek számára íródó kortárs irodalmi szövegek? Sok más mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ a HUBBY kortárs gyerek- és ifjúsági irodalmi konferenciáján, melyet csütörtökön és pénteken tartanak a Mesemúzeumban és a PIM-ben.

A részletes programért érdemes végigböngészni a HUBBY honlapját vagy Facebook-oldalát.

A HUBBY a blogján a rendezvényre való bemelegítésként a konferencia előadóit kérdezte arról, hogy szerintük mire való a kötelező olvasmány, illetve hogy a különböző korosztályoknak milyen kortárs külföldi vagy magyar könyvet ajánlanának – olyat, amit tényleg kár lenne lehagyni az olvasmánylistákról. Érdemes a válaszokat végigböngészni, mert nagyon jó kis alternatív listákat össze lehet állítani belőlük.

Az alsósoknak például a szakértők Kertész Erzsi (Helló, felség!), Szegedi Katalin (Lenka/Palkó), Lázár Ervin (Szegény Dzsoni és Árnika), Timo Parvela (Miú és Vau), Stian Hole (Garmann nyara), Végvári Imre (Jövőmenők), Kollár Árpád (A völgy, írta Tárkony), Simon Réka Zsuzsanna (Ahány király, annyi mese) vagy Janikovszky Éva (Málnaszörp és szalmaszál) ajánlják.

A felsősöknek ajánlott kötetek között felbukkan az Időfutár-sorozat, ahogy Arne Svingen (Magas cé és jobbhorog), Linda Sue Park (Min mester inasa), Dóka Péter (Viharlovag), Wolfgang Herrndorf (Csikk), Neal Shusterman (Az óceán mélyén), Patrick Ness (Szólít a szörny), Frank Márton (A világ peremén) és Seita Parkkola (Pára) regényei is.

A gimiseknek többen ajánlották Totth Benedek (Holtverseny), Laboda Kornél (Máté PONTindul) és Mészöly Ágnes könyvét (Szabadlábon; Darwin-játszma), de a listán megtalálható még a korábban már említett Wolfgang Herrndorf (Csikk), ahogy a Szívlapát antológia, Borbély Szilárd (Nincstelenek) és Havasi Attila (Manócska meghal) kötetei is.

A szakiskoláknak ajánlott olvasnivalók között ugyancsak felbukkannak Wolfgang Herrndorf (Csikk) és Patrick Ness (Kés a Zajban, Szólít a szörny) könyvei, de a listán van egy-egy kötettel Mészáros Dorka (Én vagy senki), Tasnádi István ( A kőmajmok háza), Pacskovszky Zsolt (Szabadesés), Anna Woltz (Black box), Lois Lowry (Az emlékek őre) és Suzanne Collins (Éhezők viadala).

A szakértők válaszait részletesen ITT olvashatjátok.