Megjelent a Booker-díj rövid listája!

.:wendy:. | 2007. szeptember 07. |

Kihirdették a Booker-díj rövid listáját, annak a hat írónak a nevét, akik megkaphatják 2007-ben a legrangosabb angol irodalmi díjat. Alább röviden bemutatjuk az írókat, és a díjra jelölt regényeiket. Arra kérünk mindenkit, hogy aki olvasta valamelyik regényt, osssza meg velünk olvasmányélményét kommentben, vagy akár e-mailben!


Lloyd Jones 1955-ben született Új-Zélandon, újságíróként kezte pályáját, a Mister Pip a nyolcadik megjelent könyve.

Pápua Új Guinea, 1990-es évek: az egyik polgárháború által megtépázott szigeten, egyedül egy fehér ember maradt, Mr. Watts, akit meglehetősen fura viselkedése miatt szájára vesz a falu. Ő mégsem megy el, hanem mit sem törődve az állapotokkal, a helyi iskola romjai között minden nap felolvas a falu gyerekeinek Dickens klasszikusából, a Szép Reményekből. Dickens hőse, Pip lassacskán a gyerekek legjobb barátja lesz. Ahogy egyre jobban megismerik a regényt, a valóság és regény történései egyre inkább összekeverednek a gyerekek agyában, és segítenek nekik feldolgozni a háború pusztításait. Lloyd regénye megmutatja, milyen csodát művelhet a gyermeki képzelet a nehéz háborús időkben.

Ian McEwan az legismertebb író a listán, háromszor jelölték már a Booker-díjra, és 1998-ban meg is kapta Amsterdam című regényéért, az On Chesil Beach a tizenhetedik könyve .

1962-ben járunk, Oxfordban: A sikeres üzletember lánya, Florence igazán tehetséges hegedűművész. Nagy karrierről álmodik, és tökéletes életről, amit majd Edwarddal, a szorgalmas történész hallgatóval fog megvalósítani. Edward Oxford külvárosában születetett, ahol apja a helyi iskola igazgatója volt, remélni sem merte, hogy elnyeri a lány szívét. Mindketten hiszik, hogy együtt mindent megvalósíthatnak, amiről csak álmodtak, ám egyikük sem tud szabadulni a nászéjszaka félelmetes közelségétől. Edward meglehetősen tapasztalatlan, Florence-nak pedig meg kell küzdenie azzal a gondolattal, hogy teljesen, végérvényesen egy férfié lesz. Az On Chesil Beach pontosan és szívszorítóan mutatja be, hogyan változhat végérvényesen meg az életünk egy ki nem mondott szó vagy gesztus miatt.

Nicola Barker 1966-ban született, több évet élt Dél-Afrikában, majd visszatért Angliába és a Cambridge-en végezte tanulmányait. A Darkmans a kilencedik megjelent könyve.

Beede a középkorú férfi unalmas életét éli Ashfordban, a fiával, Kane-nel lakik, ám teljesen elidegenedtek egymástól. Beede a helyi kórházban dolgozik, ahonnan a fia drogokat szokott lopkodni, egy férjes asszonnyal randevúzik, akinek a férje elmebeteg, és a fia katedrálisokat épít gyufaszálakból, az egész város tele van őrültekkel, ám ez senkit sem zavar. A regény minden szánni való figurája ellenére hihetetlenül szórakoztató.

Mohsin Hamid pakisztáni születésű író, a Princetonon és a Harvardon végzett, 2006-ban megkapta az angol állampolgárságot. A The Reluctant Fundamentalist a msáodik megjelent regénye.

Moshin Hamid rövidke, mindössze 184 oldalas második könyvében a főszereplő, Changez egy vacsorán egyetlen monológban mondja el élete történetét egy amerikainak egy pakisztáni kávézóban. A történetben a szerelem összekapcsolódik a szeptember 11-i eseményekkel, a nyugat és kelet közötti problémákat Changez, a bevándorló és az amerikai szemszögéből egyaránt megismejük.

 

Anne Enright 1962-ben született Dublinban, a fiatal ír írónemzedék nagy reménységeként tartják számon, a The Gathering negyedik megjelent regénye.

A Hegarty klán kilenc életben maradt gyereke összegyűlik Dublinban testvérük, Liam virrasztására. A családnak számot kell vetnie az addig eltemetett, ki nem mondott titkokkal, borzalmakkal. Egy könyv a szerelemről és a csalódásról, a mérhetelen vonzódásról és vágyról, és arról, hogy a sors a testben van megírva és nem a csillagokban.

Indra Sinha a könyvek szeretét anyjától örökölte, aki szintén író. Indiában és Angliában tanult, a Cambridge-en végzett, az Animal's People a második megjelent regénye.

A regény egy indiai faluban, Khaufpurban játszódik, a "Khauf" urdu nyelven félelmet jelent, ez a regény kulcsmotívuma. Khaufpur a félelem és terror falva. Körülbelül húsz évvel ezelőtt egy amerikai gyár eláraztotta mérgező vegyi anyagokkal, több ezren meghaltak, az anyák még mindig hordozzák tejükben a mérgeket, sorra születnek a torz gyerekek: Animal, a narrátor olyan fogyatékossággal született, hogy csak négykézláb tud járni, ám mégis reméli, hogy egyszer két lábra tud állni, és elveheti Nishát, akibe reménytelenül szerelmes. A könyv egyaránt olvasható fejlődésregényként és a multik kizsákmányoló ténykedésének erős kritikájaként.