Meghalt Kabai Lóránt költő

Meghalt Kabai Lóránt költő

45 éves korában meghalt Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő, vizuális művész. A hírt a családja osztotta meg, pár nappal azután, hogy felhívást tettek közzé eltűnéséről.

fk | 2022. október 25. |

„Mélyen megrendülve, megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett testvérünk, Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő és vizuális művész, életének 45. évében tragikus körülmények között elhunyt. Búcsúztatásáról később adunk tájékoztatást. Gyászoló édesanyja nevében is fivérei, Zoltán és Csaba” – írta közleményében a család. Kabai Lóránt költőt szombat óta keresték, miután VI. kerületi lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott.

Kabai Lóránt 1977-ben született Miskolcon, a kilencvenes évek eleje óta publikált verseket, prózákat, kritikákat, fordításokat, vizuális művészként több önálló kiállítása is volt. Írásai többek között a Magyar Narancsban, az Élet és Irodalomban, a Jelenkorban és a Holmiban jelentek meg. Legutóbbi verseskötete 2021-ben jelent meg, Moaré címmel. Pályája során több díjat is elnyert, 2002-ben megkapta a Takács Etel Pedagógiai Alapítvány díját, 2006-ban a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat, 2011-ben pedig az NKA alkotói ösztöndíját. 2016-ban elnyerte a Fiatal Írók Szövetsége által frissen alapított Csáth Géza-díjat. 2019-ben Sziveri János-díjat kapott, továbbá a V4 Irodalmi Rezidensprogram ösztöndíjasa volt Pozsonyban. 2020-ban Miskolc városa Szabó Lőrinc irodalmi díjban részesítette, valamint az első alkalommal meghirdetett Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj egyik nyertese lett.

1995-ben a miskolci Időjelek folyóirat szerkesztője volt; 2006–2007-ben a József Attila Kör kortárs irodalmi könyvsorozatát, a JAK-füzeteket gondozta (szerkesztőtársa Mizser Attila volt); 2007 és 2017 között a Műút folyóirat szépirodalmi és képregényrovatát, illetve a Műút portált szerkesztette; majd a Szoba Kiadó és a Palatinus Kiadó külső munkatársa volt.

Számtalan hazai és külföldi csoportos kiállításon szerepelt grafikákkal, fotókkal, festményekkel, kollázsokkal és mail art munkákkal; tizennégy önálló kiállítása volt. Saját és az ÜljLeBélaSzedekLevest Munkacsoporttal, illetve Béki Istvánnal közös akciókkal, happeningekkel és performanszokkal jó néhány kiállítás megnyitóján, művészeti fesztiválokon és önálló esteken szerepelt. Diafilmjét, videóit önálló esteken és kiállításmegnyitókon mutatta be. Kocka és a haverok című comic strip-sorozatát 2007-ben A Hét közölte, 2011-től A Vörös Postakocsi Online-on, 2012-től a KULTer.hu-n folytatódott a sorozat.

Kabai Lóránt Spiegelmann Laura álnéven is írt, hogy miként derült ki, hogy ő állt az álnév mögött, arról itt írtunk. A Könyves Magazin oldalán is jelentek meg írásai. András László könyvéről írt kritikája itt olvasható, itt pedig klór című kötetének néhány versét lehet elolvasni, ebben jelent meg távtartó című verse is: 

távtartó


rengeteg dolog történik és nem történik semmi —
van, hogy az utcán, csak úgy, szembejön az élet,
szép, mint egy kurva, gúnyosan, kényszeredetten,
nem is tudunk róla, mosolyog, köszön.

legitim undor, mint beleveszni egy fekete lyukba,
megbújni az eseményhorizont mögött,
és még ott is szűköl a kutya meg a nyúl —
olykor szerepet cserélnek, de az mindig ugyanaz.

lila dalra fakadnak az üllői úti fák alatt,
talán egy filmben kellett volna találkozni,
élni minden télben szépen, lenne macska is —
nyugodtan kimondani, hogy az álom velem jár.

van sok, amit az ember nem akar látni,
nincs mit tenni, lehet véletlen vagy megtervezett,
felejteni kell, még ha a kicsinyes sokaság
behelyettesíthetőnek tart is bármit.

de a szinonimáktól sem érzem magam jobban,
„nincs mit mossak”, mondják, ha zokszó kondul,
sőt kikérik maguknak, ami már az én véleményem;
ahová út nem vezet, oda tábla se kell.

pszichológiai hadviselés, egymásra számolunk,
szabad a rabság, hideg pardon — köszönet a szögekért.
mintha a rázás sírna, érzelgős csillagok esnek le az égről,
bár ne lenne kötelező feladat az emlékezés.

alig értem el a végére, messze nem ugyanaz a harc,
„több véleményem is van, de egyikkel se értek egyet”,
és még a gyomrom sem fordulhat föl nyugodtan,
fenntartások nélkül, maradéktalanul, háborítatlanul.

félkomfortos önérzet, a szív az észnek szalutál;
egy szög miatt az ország elveszett —
végül mindent lecsupaszítasz valami ilyesfélére,
s mint kávéfőzőből a penész, kifő belőlem az indulat.

(Kép forrása: a szerző Facebook-oldala) 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Na, de kicsoda Spiegelmann Laura? kabai lóránt leleplezi

...
Beleolvasó

k.kabai lóránt: klór - részlet

...
Általános cikkek

Jászberényi nyilatkozata, hivatalos beadványa és K. Kabai Lóránthoz írt levele

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte