A tilalom a bestseller-lista élére repítette a Maust

A tilalom a bestseller-lista élére repítette a Maust

ro | 2022. január 31. |
Art Spiegelman
Maus
Ford.: Feig András, Libri, 2021, 296 oldal
-

Alighogy egy amerikai iskolában betiltották Art Spiegelman klasszikusát, a Maus egyből az eladási listák élén találta magát. A napokban írtunk mi is arról, hogy egy Tennessee állambeli iskolai tanács megtiltotta, hogy az intézményben a képregénykötettel foglalkozzanak az órákon, mert az trágár szavakat és meztelenséget tartalmaz.

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Tovább olvasok

Az olvasóknak viszont több sem kellett, hatalmas lett az érdeklődés a Pulitzer-díjas mű után, és vasárnap a gyűjteményes kiadás már az első volt az Amazon eladási listáján - derül ki a HuffPost összeállításából. A Maus a szerző apjának, egy Amerikába került lengyel zsidó férfinak a visszaemlékezésein alapul, és arról szól, hogyan élte túl a holokausztot. A kötetben Spiegelman a zsidókat egérként, a nácikat pedig macskaként ábrázolta. Ahogy recenziónkban írtuk, "a második világháború kegyetlenségeit és a holokausztot megszámlálhatatlanszor feldolgozták, bemutatták, de a Maus ott van a legjobb, legfelkavaróbb alkotások között. Nem manipulálja az érzelmeinket, nem fordul giccsbe, hanem kíméletlenül őszinte".

Art Spiegelman elismerte, hogy a kötet képei felkavaróak lehetnek, de hozzátette azt is, hogy maga a történelem is felkavaró. Az amerikai Holokausztmúzeum szerint a Maus fontos eszköz lehet a történelemtanításban, és a képregények arra sarkallhatják a diákokat, hogy kritikusan gondolkodjanak a múltról, valamint a jelenbeli szerepükről, felelősségükről. Arról egyelőre nincs hír, hogy az érintett iskolai tanács tervezi-e, hogy a Maus helyett beemel-e másik holokauszt-könyvet a tanrendbe.

A szerző amúgy a Washington Postnak nyilatkozva azt mondta, hogy eredetileg nem oktatási célzat vezérelte, csupán jobban meg akarta ismerni a saját családja történetét. Sosem állt szándékában, hogy bárkinek bármit is megtanítson, de örül annak, hogy a kötet ma már antifasiszta célokat is szolgál. A tiltást ugyanakkor "vörös riasztásnak" nevezte, hozzátéve, hogy szerinte épp a képregényes forma miatt találják sokan fenyegetőnek a Maust, mivel a vizuális komponensek és a mögöttes gondolatok így sokkal jobban megragadnak az olvasó emlékezetében.

Egerek Auschwitzban – A teljes Maus
Tovább olvasok

Amerikában nem ritkák amúgy azok a törekvések, amelyek egy-egy könyv betiltására irányulnak, így az elmúlt években többször tiltólistára került Toni Morrison Nagyonkék című regénye és Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című könyve is. A HuffPost egy másik cikkében közben arról ír, hogy a Maus-ügyhöz hasonló esetek vagy harminc másik amerikai államban megfigyelhetők, és ezekben a kampányokban sokszor olyan könyveket akarnak feketelistára tenni, amelyekben LMBTQ- vagy fekete szereplők bukkannak fel. A lap megszólaltatta a texasi könyvtárszövetség vezetőjét, Shirley Robinsont, aki azt mondta, az elmúlt negyven évben nem tapasztaltak hasonlót, mint amit most a betiltási kampányok alatt. Texasban az elmúlt időszakban több vezető republikánus politikus is síkra szállt az általuk pornográfnak vagy obszcénnak minősített könyvek betiltásáért, az egyik képviselő, Matt Krause például még egy 16 oldalas listát is összeállított, amely összesen 800 címet tartalmaz.

Egy politikai csörte miatt újra bestseller lett Toni Morrison klasszikusa
Egy politikai csörte miatt újra bestseller lett Toni Morrison klasszikusa

A virginiai kormányzóválasztás nem várt kulturális hatással járt: Amerikában egy politikai támadás miatt kilőtt az egyik legismertebb Toni Morrison-klasszikus eladása.

Tovább olvasok

A Cenzúra Elleni Nemzeti Koalíció nevű amerikai szervezet korábban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvtárak lehetővé teszik a diákok számára, hogy olyan könyveket vegyenek a kezükbe, melyekkel máskülönben nem találkoznának, aztán pedig szabadon eldönthetik, hogy el akarják-e olvasni vagy sem. A szervezet a könyvek elleni szervezett politikai támadásról beszélt, és leszögezte, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága biztosítja, hogy szembenézhessünk a változó világ okozta kihívásokkal. Ez a szabadság pedig kulcsfontosságú azon diákok számára, akik a jövőben majd Amerika vezetői lesznek. "Küzdenünk kell a megvédéséért" - tette még hozzá a szervezet.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

Az Egyesült Államokban éppen vita zajlik arról, hogyan foglalkozzanak nehéz társadalmi kérdésekkel az iskolában.

...
Nagy

Egerek Auschwitzban – A teljes Maus

A második világháború kegyetlenségeit és a holokausztot megszámlálhatatlanszor feldolgozták, bemutatták, de a Maus ott van a legjobb,  legfelkavaróbb alkotások között. 

...
Hírek

Oroszországban náci propaganda miatt tiltották be Art Spiegelman Mausát

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

Meg lehet változtatni egy nagyhatalmú intézményt belülről, vagy elkerülhetetlen az erőszak, ha forradalomról van szó? Olvass bele R.F. Kuang új könyvébe!

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]

Hírek
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

...
Nagy

A vágyak és a félelmek műfajában érzem magam otthon

...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

...
Hírek

Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

...
Hírek

Az Anne Frank képregény miatt rúgtak ki egy texasi tanárt

...
Hírek

Különös nyomozás hét költő és hét illusztrátor munkái között

...
Hírek

Családi krízisek, identitásproblémák az idei Booker-díj rövidlistás köteteiben

...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen