A tilalom a bestseller-lista élére repítette a Maust

A tilalom a bestseller-lista élére repítette a Maust

ro | 2022. január 31. |
Art Spiegelman
Maus
Ford.: Feig András, Libri, 2021, 296 oldal
-

Alighogy egy amerikai iskolában betiltották Art Spiegelman klasszikusát, a Maus egyből az eladási listák élén találta magát. A napokban írtunk mi is arról, hogy egy Tennessee állambeli iskolai tanács megtiltotta, hogy az intézményben a képregénykötettel foglalkozzanak az órákon, mert az trágár szavakat és meztelenséget tartalmaz.

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Tovább olvasok

Az olvasóknak viszont több sem kellett, hatalmas lett az érdeklődés a Pulitzer-díjas mű után, és vasárnap a gyűjteményes kiadás már az első volt az Amazon eladási listáján - derül ki a HuffPost összeállításából. A Maus a szerző apjának, egy Amerikába került lengyel zsidó férfinak a visszaemlékezésein alapul, és arról szól, hogyan élte túl a holokausztot. A kötetben Spiegelman a zsidókat egérként, a nácikat pedig macskaként ábrázolta. Ahogy recenziónkban írtuk, "a második világháború kegyetlenségeit és a holokausztot megszámlálhatatlanszor feldolgozták, bemutatták, de a Maus ott van a legjobb, legfelkavaróbb alkotások között. Nem manipulálja az érzelmeinket, nem fordul giccsbe, hanem kíméletlenül őszinte".

Art Spiegelman elismerte, hogy a kötet képei felkavaróak lehetnek, de hozzátette azt is, hogy maga a történelem is felkavaró. Az amerikai Holokausztmúzeum szerint a Maus fontos eszköz lehet a történelemtanításban, és a képregények arra sarkallhatják a diákokat, hogy kritikusan gondolkodjanak a múltról, valamint a jelenbeli szerepükről, felelősségükről. Arról egyelőre nincs hír, hogy az érintett iskolai tanács tervezi-e, hogy a Maus helyett beemel-e másik holokauszt-könyvet a tanrendbe.

A szerző amúgy a Washington Postnak nyilatkozva azt mondta, hogy eredetileg nem oktatási célzat vezérelte, csupán jobban meg akarta ismerni a saját családja történetét. Sosem állt szándékában, hogy bárkinek bármit is megtanítson, de örül annak, hogy a kötet ma már antifasiszta célokat is szolgál. A tiltást ugyanakkor "vörös riasztásnak" nevezte, hozzátéve, hogy szerinte épp a képregényes forma miatt találják sokan fenyegetőnek a Maust, mivel a vizuális komponensek és a mögöttes gondolatok így sokkal jobban megragadnak az olvasó emlékezetében.

Egerek Auschwitzban – A teljes Maus
Tovább olvasok

Amerikában nem ritkák amúgy azok a törekvések, amelyek egy-egy könyv betiltására irányulnak, így az elmúlt években többször tiltólistára került Toni Morrison Nagyonkék című regénye és Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című könyve is. A HuffPost egy másik cikkében közben arról ír, hogy a Maus-ügyhöz hasonló esetek vagy harminc másik amerikai államban megfigyelhetők, és ezekben a kampányokban sokszor olyan könyveket akarnak feketelistára tenni, amelyekben LMBTQ- vagy fekete szereplők bukkannak fel. A lap megszólaltatta a texasi könyvtárszövetség vezetőjét, Shirley Robinsont, aki azt mondta, az elmúlt negyven évben nem tapasztaltak hasonlót, mint amit most a betiltási kampányok alatt. Texasban az elmúlt időszakban több vezető republikánus politikus is síkra szállt az általuk pornográfnak vagy obszcénnak minősített könyvek betiltásáért, az egyik képviselő, Matt Krause például még egy 16 oldalas listát is összeállított, amely összesen 800 címet tartalmaz.

Egy politikai csörte miatt újra bestseller lett Toni Morrison klasszikusa
Egy politikai csörte miatt újra bestseller lett Toni Morrison klasszikusa

A virginiai kormányzóválasztás nem várt kulturális hatással járt: Amerikában egy politikai támadás miatt kilőtt az egyik legismertebb Toni Morrison-klasszikus eladása.

Tovább olvasok

A Cenzúra Elleni Nemzeti Koalíció nevű amerikai szervezet korábban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvtárak lehetővé teszik a diákok számára, hogy olyan könyveket vegyenek a kezükbe, melyekkel máskülönben nem találkoznának, aztán pedig szabadon eldönthetik, hogy el akarják-e olvasni vagy sem. A szervezet a könyvek elleni szervezett politikai támadásról beszélt, és leszögezte, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága biztosítja, hogy szembenézhessünk a változó világ okozta kihívásokkal. Ez a szabadság pedig kulcsfontosságú azon diákok számára, akik a jövőben majd Amerika vezetői lesznek. "Küzdenünk kell a megvédéséért" - tette még hozzá a szervezet.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

Az Egyesült Államokban éppen vita zajlik arról, hogyan foglalkozzanak nehéz társadalmi kérdésekkel az iskolában.

...
Nagy

Egerek Auschwitzban – A teljes Maus

A második világháború kegyetlenségeit és a holokausztot megszámlálhatatlanszor feldolgozták, bemutatták, de a Maus ott van a legjobb,  legfelkavaróbb alkotások között. 

...
Hírek

Oroszországban náci propaganda miatt tiltották be Art Spiegelman Mausát

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Hírek
...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Könyves Advent

Három ember sorsa kereszteződik egy pennsylvaniai Madonna-ikon alatt a jezsuita James Martin első regényében

...
Hírek

Nyílt nap van az Arcanumnál: ma bármit előtúrhatsz a régi újságokból!

...
Szórakozás

A Dűne előzménysorozatát kezdték el forgatni Budapesten 

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

...
Hírek

Nádas könyveit ajánlják az év végi hajrában egy német lap munkatársai

...
Panodyssey

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

...
Promóció

Stílusos terepszínű nadrágok nem csak munkához

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?