Kiszabadulhat a börtönből a Manson család egykori tagja?

Kiszabadulhat a börtönből a Manson család egykori tagja?

A hírhedt Manson család egykori tagja, Leslie Van Houten lényegében az egész életét rácsok mögött töltötte, és már többször kérelmezte, hogy szabadlábra helyezzék. Könyvek hírek mellé.

ro | 2023. június 01. |

Több mint ötven év után az eddiginél nagyobb esély nyílt arra, hogy kiengedjék a börtönből a hírhedt Manson család egykori tagját, Leslie Van Houtent. Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság ugyanis a hét elején úgy döntött, hogy felülbírálja Gavin Newsom kaliforniai kormányzó korábbi határozatát, aki tavaly megvétózta a nő szabadlábra helyezését.

Leslie Van Houtent 1971-ben ítélték el Leno és Rosemary LaBianca meggyilkolásáért; utóbbi része volt annak a gyilkosságsorozatnak, amelyet Charles Manson szektavezér követői hajtottak végre. A nőt eredetileg halálra ítélték, de a hetvenes évek végén ügyét kétszer is újratárgyalták, majd első fokon gyilkosságért ítélték el, és életfogytiglani börtönbüntetést kapott - a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségével. Eddig a hivatalban lévő kormányzók mindig megvétózták az erre vonatkozó javaslatokat, most viszont egy Los Angeles-i fellebbviteli bíróság felülbírálta a legutóbbi vétót.

A bíróság többségi véleménye szerint Van Houten rendkívüli erőfeszítéseket tett a rehabilitáció érdekében és megbánást is mutat, a jelenlegi kaliforniai kormányzó ugyanakkor úgy véli, hogy a nő - aki 19 éves volt a gyilkosságok idején és lényegében az egész életét a rácsok mögött töltötte - továbbra is fenyegetést jelent a társadalomra nézve. Hogy mikor lesz végleges döntés, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre előtte még hosszas jogi csatározásra lehet számítani.

Emma Cline
A lányok
Ford.: Tóth Attila, Libri, 2017, 346 oldal
-

A Manson családról (ennek a klánnak volt tagja Leslie Van Houten is) és a Tate-gyilkosságról szól Emma Cline debütregénye, A lányok. Az író fő célja és szándéka ugyanakkor nem az volt, hogy ennek a gyilkosságnak a szálait felfejtse, a kötet ugyanis egy kamasz szemszögéből mutatja be, hogy egy érzelmileg kiüresedett közegből érkező és a szeretetre és elfogadásra mindennél jobban vágyó gyerek milyen könnyen és zökkenőmentesen tud egy nála karizmatikusabb személy befolyása alá kerülni. "A lányok ugyanis csak látszatra egy kegyetlen gyilkosság krónikája, valójában egy érzelmi vákuumban lebegő lány története, aki keresi a lehetőséget, hogy egy közösség részese lehessen. Még ha az egy elborult, perverz, lelketlen alak közössége is" - írtuk kritikánkban.

Forrás: The Wrap

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mindannyian lehetnénk Manson-lányok

...
Nagy

Egy lány Charles Manson vákuumában

...
Hírek

A sorozatgyilkos Charles Manson kedvenc olvasmánya egy önsegítő könyv volt

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie