Mindannyian lehetnénk Manson-lányok

Mindannyian lehetnénk Manson-lányok

Rostás Eni | 2017. augusztus 23. |

olvasojegy_2.jpg

Tegye fel a kezét, aki vett már meg egy könyvet csak azért, mert egy számára fontos író ajánlotta interjúban, könyvbemutatón. Az összes kezünk a levegőben, ezért arra gondoltunk, hogy új rovatot indítunk, amelyben kéthetente írók, költők ajánlják a legemlékezetesebb (viszonylag friss) olvasmányukat. Totth Benedek és Kemény Zsófi után ezúttal Moskát Anita választott könyvet. 

Emma Cline: A lányok

Fordította: Tóth Attila, Libri Könyvkiadó, 2017, 346 oldal, 3499 HUF

 

Tizenkét éves koromban, egy gólyatáborban pillantottam meg a lányt. A csuklójától a könyökéig színes karkötőket viselt, és ahogy észrevette, mennyire sóvárog utánuk mindenki, szétosztogatta őket. A mi karjainkon már nem mutattak úgy. Kétségbeesetten próbáltunk ellesni a titkát, ha szteppelni járt, mi is szteppeltünk, ha franciát tanult, mi is nekikezdtünk – a kézírásom a mai napig őriz néhány tőle átvett betűt. De valójában a szabadságot akartuk eltanulni tőle. Azt a természetes, öntörvényű, könnyed magabiztosságot, amit ő már tizenkét éves korára megtalált.

Valahogy így kezdődik Emma Cline regénye is, a helyét kereső Evie Boyddal, aki a parkban megpillantja az idősebb Suzanne-t: egy olyan lányt, amilyenné ő szeretne válni. Csak Suzanne éppenséggel annak a Charles Manson szektájának tagja, amelynek lányai hamarosan brutális gyilkosságokat követnek el, és többek között lemészárolják Roman Polanski terhes feleségét. Annyira harsány, önmagában is elborzasztó téma ez, hogy féltem a hatásvadász eszköztártól, hogy nem is a szövegben rejlik majd az erő, hanem a valós háttérben. De Emma Cline ügyesebb ennél, jóval finomabb, intim hangulatot teremt azzal, hogy a szekta belső élete helyett egy félig külsős lány szemszögéből mesél. Tudjuk, hogy szörnyűségek történnek majd, rohanunk az elkerülhetetlen felé, de nem ez az elsődleges.

Manson itt nem lehet több mellékszereplőnél, akinek még csak különösebb karizmája sincs. Egyedül Evie és Suzanne számít, kettőjük egyenlőtlen kapcsolati dinamikája, az imádó és az imádott: hogyan lop Evie pénzt az anyjától a kommuna számára, hogyan tör be mások házába, hogyan adja oda a testét a közösségnek anélkül, hogy a tagok ezt nyíltan kérnék tőle. Nem körmönfont manipulációval veszik rá minderre, elég néhány kedves szó, egy kis figyelem, a különlegesség érzése, vagyis pont az, amire egy elhanyagolt lány vágyik: a szeretet illúziója. Ettől olyan kellemetlenül ismerős a regény. Hiába veszi alapul az egyik legnagyobb döbbenetet keltő amerikai gyilkosságot, mégsincs benne semmi harsány, csak az, amin bármelyik kamasz keresztülmehet.

Evie Boyd mi is lehettünk volna. (Moskát Anita)

A lányok korábban a hét könyve volt nálunk:

Egy lány Charles Manson vákuumában

A Manson-gyilkosságokon közel ötven éve borzong Amerika és a világ. A jelenleg is börtönbüntetését töltő Charles Manson és az őt vakon követő - ma már hetven év körüli - nők minden megmozdulása azonnal figyelmet vált ki, legyen szó akár egy újabb feltételes...

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!