Egy kutatás szerint a férfiak erősen felülreprezentáltak az angol irodalomban

Egy kutatás szerint a férfiak erősen felülreprezentáltak az angol irodalomban

ro | 2022. április 26. |

Egy AI- (azaz mesterséges intelligencia) kutatás szerint az 1700 és 1950 között írt angolszász irodalmi művekben erősen felülreprezentáltak a férfi hősök - egészen pontosan négyszer annyian vannak, mint a női protagonisták. A kutatók a Gutenberg Project közösségi gyűjteményébe feltöltött könyveket vizsgálták, mégpedig a legkülönbözőbb műfajúakat, így voltak köztük kalandregények, sci-fi és romantikus könyvek is.

A tanulmány egyik szerzője, Akarsh Nagaraj az irodalmi kiegyensúlyozatlanság arányát 4:1-re tette, mégpedig a férfiak javára. A kutatást vezető Mayank Kejriwal szerint pedig az a tény, hogy négyszer kevesebb nőt látunk az irodalomban, tudat alatt hatással van a kultúrafogyasztó emberekre. Kimutatták azt is, hogy a női szerzők által írt könyvekben a férfi és női szereplők közti eltérés arányaiban csökken, ami a kutatók szerint egyértelmű jele annak, hogy akkoriban a nők sokkal jobban reprezentálták magukat, mint ahogy azt egy férfi író tette volna.

A program megvizsgálta azt is, milyen melléknevek kötődtek az egyes szereplőkhöz: így az olyan szavakat, mint a gyenge, barátságos, szép, ostoba, inkább a női karakterekhez, míg a vezetés, hatalom, erő, politika kifejezések inkább a férfi szereplőkhöz kötődtek. A szakemberek most abban reménykednek, hogy a tanulmány rávilágít az interdiszciplináris kutatás fontosságára, azaz arra, hogy az AI-technológia segítségével fel tudják hívni a figyelmet a sürgető társadalmi problémákra és egyenlőtlenségekre. Kifejtették azt is, hogy szerintük az informatikusok eszközöket kínálhatnak az adatok feldolgozásához, a változtatások érdekében pedig a döntéshozók felhasználhatják ezeket.

Forrás: Viterbi School

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Túl a plafonon: úttörő női hősök az új podcastunk vendégei

Egy ideális világban az ember eredményeit nem befolyásolja a neme. Egy ideális világban a kislányok és kisfiúk találkoznak női hősökkel is, akiktől tanulnak emberségről, szakmaiságról. A Delonghi és a Könyves Magazin közös, Túl a plafonon című podcastsorozatában ilyen példaképekkel beszélgetünk: nőkkel, akik úttörők lettek egy korántsem ideális világban. Aztán könyvet írtak belőle.

...
Hírek

Chimamanda előhozta Merkelből a feministát

Angela Merkel német kancellár és Chimamanda Ngozi Adichie nigériai író szerda este közösen vett részt egy düsseldorfi pódiumbeszélgetésen, amelyen szóba került a feminizmus kérdésköre, és az is, hogy mit tervez a politikus a visszavonulása után.

...
Gyerekirodalom

Mitől működik 150 év után a Kisasszonyok?

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét