Kulka Frigyesnek hihetetlen tehetsége volt a a gyógyításhoz és az élethez

Kulka Frigyesnek hihetetlen tehetsége volt a a gyógyításhoz és az élethez

Dr. Kulka Frigyes nemcsak nagyszerű gyógyító volt, de ismerősei szerint magával ragadó személyiség is. Életéről Az utolsó mondattal kezdd! címmel L. Horváth Katalin írt könyvet.

ro | 2020. november 04. |

Kulka Frigyes európai hírű mellkassebészként és tüdőgyógyászként dolgozott, és dr. Kostic Szilárd szerint kimagasló alakja volt az orvoslásnak: "Nincs hozzá fogható egyéniség. Pontosan diagnosztizált, pillanatok alatt átlátta a legbonyolultabb helyzeteket is, villámgyors és helyes döntéseket hozott. Briliáns manualitású sebész, a kés Paganinije volt. Mérhetetlenül szerencsésen ötvözte a kiváló orvost és a rendkívül jó embert; megvolt benne az igazi gyógyítókra jellemző együttérző képesség. (...) Hihetetlen tehetsége volt a sebészethez, a gyógyításhoz, az élethez."

L. Horváth Katalin
Az utolsó mondattal kezdd!
Napkút, 2020
-

A későbbi gyógyító 1925-ben született Ipolyságban, szüleit a holokausztban vesztette el. Erről az időszakról beszélt az alábbi interjúban is, melyben elmondta, hogy élénken élt benne a kép, amikor utoljára látta elhurcolt édesanyját: egy csendőr arrébb taszította az asszonyt, a férfi arca pedig belevésődött az emlékeibe. Ugyanezt az arcot sok-sok évvel később Münchenben látta viszont:

Orvosi tanulmányait Budapesten végezte 1945-1950 közt, majd az Országos Korányi TBC Szanatóriumban dolgozott 1959-ig. Innen két alkalommal, 1951-53-ig és 1955-56-ig Koreában, a Magyar Kórházban dolgozott. A hatvanas években már Szegeden gyógyított, ahol egyetemi docensnek nevezték ki, majd 1969-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. 1979-től a budapesti Orvostovábbképző Egyetem Mellkassebészeti Tanszékén dolgozott, 1981-től az I. sz. Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára, 1986. július 1-jétől haláláig rektora volt.

-

Kulka Frigyes lánya, Janina szintén orvos lett, fia, János pedig színész. Utóbbi egy sok évvel ezelőtti interjúban azt mesélte Vitray Tamásnak, hogy a pályaválasztást tekintve otthon demokratikus légkör uralkodott. Édesapja ugyanakkor felidézte azt az estét, amikor a gimnazista Kulka János azt mondta neki, hogy olyan munkát fog választani, ahol nem kell korán felkelni ("Ez félig-meddig sikerült is"). Ugyanebben az interjúban Kulka Frigyes elmesélte, hogy fiatal medikusként neki is voltak színészi ambíciói, de erős palóc akcentusa miatt eltanácsolták a pályától:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hol olvas fel Kulka János vagy Fullajtár Andrea az Irodalom Éjszakáján?

...
Általános cikkek

Kulka János: Próbáltam nem magamról beszélni

...
Hírek

Morcsányi Géza egy orosz filmben dagesztáni orvost játszik

Morcsányi Géza a Palmyra című orosz filmben egy dagesztáni apát alakít, akinek a lánya az ISIS-hez szökik.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

...
Nagy

A kultikus Strand könyvesboltban játszódik a Netflix új karácsonyi sorozata

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Tóth Krisztina angol fordítója is díjra esélyes

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Obama memoárja hasított az első héten

...
Hírek

Ezek a művek esélyesek a Zsoldos Péter-díjra

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Hírek

Kiadják Alan Rickman naplóit

...
Hírek

Ferrante kedvencei között magyar könyv is akad

...
Hírek

Itt vannak az első képek Az utolsó szerelmes levél adaptációjából!

Olvass!
...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

...
Kritika

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

Mi is lenne jobb olvasmány 2020-ban, mint egy sci-fi, amelyben egy rejtélyes vírus kezdi tizedelni az embereket, miközben közeleg a világvége? R. J. Hendon (Juhász Roland) új könyve, a Gyomláló teljesen eltalálta az idei év hangulatát.

...
Nagy

A Pilátusban akkor kezdődik az igazi dráma, amikor lehull az álarc

Szabó Magda Pilátusának hősei minden igyekezetük dacára nem találják az egymáshoz vezető érzelmi utat. A regényből tévéfilm készült, a rendezővel, Dombrovszky Lindával pedig az eredeti könyvről, a színészek kiválasztásáról és Szabó Magda debreceni kultuszáról is beszélgettünk.