Hírek

KÖZELEBB... Fotókiállítás és aukció a Rett-szindrómás lányokért

.konyvesblog. | 2013. szeptember 14. |


IMG_5796.jpg

2013 júniusában a Magyar Rett Szindróma Alapítvány szervezésében kivételes vállalkozás valósult meg. Egy tíz fotóból álló fotósorozatot álmodtak meg, melyeken ismert színészek és Rett-szindrómás lányok szerepelnek. Céljuk egyrészt az, hogy felhívják a figyelmet erre a genetikai eredetű, ritka betegségre, másrészt a lányok portréin keresztül közelebb szeretnék hozni mindenkihez a halmozottan sérült gyerekeket nevelő családokat is.

Segített Margitai Ági, Hegyi Barbara, Gallusz Niki, Kecskés Karina, Jordán Tamás, Kulka János, László Zsolt, Nagy Sándor, Puskás Peti és Scherer Péter. A képeken sokféle arcot, tekintetet láthatunk, ahogy a lányok, úgy a művészek is más-más érzelmet fejeznek ki. Egyben azonban közösek: miközben a lányokat ölelik, mindannyian kitekintenek, a gép lencséjébe néznek, azt üzenve ezzel: „Én itt vagyok, lépj te is közelebb!".

A képekből az alapítvány először a Király utcai Mozaik Kávézóban rendezett nagy sikerű kiállítást. A fotók elkészítésének fő célja a fotók árverésre bocsájtása, melyre 2013. szeptember 17-én kerül sor az Átrium FilmSzínházban 19 órától. A képek szeptember 10-től az árverés végéig itt tekinthetők meg. Az eseményen egy 1.500 forintos támogatójegy megvásárlásával lehet részt venni, melynek teljes összege az alapítványt illeti.
Licitálásra kerül továbbá tíz kortárs magyar író, költő által írt kézirat, melyeket a fotók ihlettek: Erdős Virág, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa, Tóth Krisztina, Darvasi László, Jónás Tamás, Kemény István, Parti Nagy Lajos, Zalán Tibor, Vörös István egy-egy alkotása. A kortárs magyar irodalom élvonalbeli képviselői erős, felkavaró műveket hoztak létre, melyek a fotókhoz hasonlóan mély érzelmeket és mély gondolatokat váltanak ki az olvasókból. A rendezvényen neves művészek, többek között Palya Bea, Ránki Borbála, Gryllus Vilmos lépnek föl.

A Rett-szindróma csak kislányokat érintő, összetett központi idegrendszeri működési zavar, melynek következtében a gyermekek halmozottan sérültek, állandó felügyeletet, figyelmet és segítséget igényelnek. Magyarországon évente 3-4 lánygyermek születik ezzel a hibás genetikai információval, melynek következtében számos, egyenként is súlyos tünettel kell együtt élniük (például mozgáskoordinációs és keringési zavarok, mentális képességek leépülése, a verbális kommunikáció hiánya, epilepszia, sztereotip viselkedés- és mozgásformák, gerincferdülés, légzési nehézségek, csontritkulás, ételintolerancia).

Az alapítvány a befolyt összegből nyári tábort, terápiás foglalkozásokat szervez, és a szülőknek egy olyan komplex programot (PART – Program A Rett-szindrómások Támogatásáért) kíván létrehozni, amelyben felkért szakemberek folyamatosan segítséget tudnak nyújtani a gyermekek fejlesztéséhez, neveléséhez, ellátásához.

meghivo-1.pici.jpg