Színészek idézik meg Kosztolányi híres budapesti alakjait

Alakok címmel új podcast-sorozatot indított Simonyi Balázs, amelyben Kosztolányi írásain keresztül az egykori Budapest jellemző lakóit mutatja be színészek, szakértők közreműködésével.

ro | 2022. március 31. |

Kosztolányi Dezső közel 100 éve, 1925-27 között hetente jelentette meg a Pesti Hírlapban személyes megjegyzésekkel tűzdelt interjúit. Kezdetben különböző - mai is létező vagy mára eltűnt, már akkor is tűnőfélben levő - foglalkozású emberrel beszélgetett, majd később Budapesten élő külföldiekkel, valamint mindenféle életkort képviselő emberrel: az egyévestől az aggastyánig. Végül portréba foglalta meghatározó felmenőit, családtagjait. Közel 100 alakot írt meg Kosztolányi, az egyszerű sajtócikken túlmutató szövegek később Alakok néven vonultak be az irodalomba és önálló kötetet kaptak később (Bölcsőtől a koporsóig). Simonyi Balázs új podcast-sorozata ezeket a Kosztolányi-írásokat dolgozza fel, a korabeli Budapest jellegzetes alakjait színészek keltik életre, de az adásokban sok személyes reflexió és izgalmas háttérinformáció is elhangzik.

Szereplők:

Molnár Piroska, Kovács Patrícia, Földessy Margit, Jakab Juli, Lisztes Linda, Scherer Péter, Székely B. Miklós, Polgár Csaba, Baranyi László, Thuróczy Szabolcs, Csuja Imre, Znamenák István, Rajkai Zoltán, Kálid Artúr, Epres Attila, Szabó Simon, Gazsó György, Hajduk Károly, Tóth Barnabás, Szokol Péter

Cameo alakok:

Nádasdy Ádám, Varga Livius (Quimby), Török Ferenc filmrendező, Batta András (Magyar Zene Háza), Bagossy László színházrendező

A podcast-sorozatért kattintsatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új film készült Kosztolányi Dezső Pacsirtájából

Hamarosan bemutatják az új Pacsirta-filmet. Kosztolányi Dezső híres regényéből Paczolay Béla rendezett új adaptációt. A filmben főleg a Pesti Magyar Színház színészei játszanak, többek közt Rancsó Dezső, Bede-Fazekas Anna és Péteri Lilla is látható benne. 

...
Beleolvasó

Kosztolányi fordította Mussolini első életrajzát

Margherita Sarfatti olasz újságíró Mussolini egyik szeretője volt. Könyvében - amelyet Kosztolányi Dezső fordított magyarra - egy közeli ismerős bennfentességével rajzolta meg a későbbi olasz fasiszta diktátor pályaívét születésétől a hatalomra jutásáig. 

...
Hírek

Eddig ismeretlen Kosztolányi-kézirat került a Petőfi Irodalmi Múzeumba

Eddig még nem közölt, ezért a szakma és a szélesebb nyilvánosság előtt egyaránt ismeretlen Kosztolányi-kézirat került a Petőfi Irodalmi Múzeumba – olvashatjuk a PIM blogján. A Kosztolányitól származó levelezőlapot Trianon 101. évfordulóján osztották meg az olvasókkal.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.