Könyvesblokk: Szofija Andruhovics, Feszty Árpádné, Shirin Ebadi

.konyvesblog. | 2017. február 20. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_2.jpgInduljon a hétfő három erős és izgalmas nővel: egy hűséges árvával a Monarchiából, egy előkelő családból származó úrilánnyal és egy iráni ügyvéddel, aki nem hagyta, hogy a hatalom eltapossa. 

Szofija Andruhovics: Felix Austria

andru110_medium.jpgA századforduló Monarchiájában játszódik az ukrán szerző egyelőre előrendelhető kötete, és két nőről mesél, akik sorsa szétválaszthatatlanul összefonódik. Sztefanija, a narrátor árva, szülei a saját otthonukban égtek halálra, őt pedig egy orvosnő veszi magához. A lány hálából szolgálni kezdi, és - mintegy inverz Édes Annaként -majdnem megfojtja a gondoskodásával; szolgálat közben pedig egyre csak egy pravoszláv papról álmodozik. A Felix Austria Sztefanija és az orvosnő kapcsolatának pszichológiai portréja, egy regény a függés természetéről.  

Fordította: Mihályi Zsuzsanna, Typotex, 2017, 272 oldal, 3200 HUF

Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek…

Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek…

Szépmíves, 2017, 282 oldal, 3490 HUF

 

Jókai Róza igen előkelő családot tudhatott magáénak. Apját Andrássy Gyulának hívták, nevelőapját Jókai Mórnak, nagyanyját Laborfalvi Rózának, férjét pedig Feszty Árpádnak.  Visszaemlékezéseiben megelevenedik a színészvilág és fellebben a fátyol az apró titkokról, de mesél gyerekkorról, szerelemről, és természetesen Jókairól és a Jókai-perről is, és közben portrét rajzol apja kortársairól Gárdonyitól Bródy Sándorig, Munkácsytól Mednyánszkyig. A Szépmíves gondozásában megjelent könyv az asszony mindkét memoárját tartalmazza.

Shirin Ebadi: Szabadnak születtem – Egy iráni nő harca az igazságért

Shirin Ebadi: Szabadnak születtem – Egy iráni nő harca az igazságért

Libri, 2017, 270 oldal, 3499 HUF

 

Az iráni emberi jogi ügyvéd és aktivista, Dr. Shirin Ebadi arról mesél a könyvében, hogyan küzdött az országában a demokráciáért, a törvény előtti egyenlőségért és a szólásszabadságért. Munkája milliókat inspirált, ám hazájában nem nézték jó szemmel a ténykedését, és az állandó megfigyelés és megfélemlítés pokollá tette az életét. Az iráni hatóságok végül arra kényszerítették, hogy vonuljon önkéntes száműzetésbe: lányát és nővérét letartóztatták, férjét kémkedéssel vádolták, első muszlim nőként szerzett Nobel-díját elkobozták, irodáját bezáratták, és koholt adóügyi vádakkal minden vagyonától megfosztották. A könyvben kirajzolódnak a mai Irán erővonalai, és megismerjük Ebadi személyes harcát, amelyet a családjáért és a hivatásáért vívott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.