Könyvesblokk: Emma Cline, Kiss Judit Ágnes, Arnon Grunberg

.konyvesblog. | 2017. június 19. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_4.jpgInduljon a hét egy Charles Manson-hasonmással, némi fülledt milongával és egy terroristák ellen folyó, dél-amerikai háborúval. A Könyvesblokkban ezúttal egy amerikai, egy magyar és egy holland regényt ajánlunk. 

Emma Cline: A lányok

Emma Cline: A lányok

Fordította: Tóth Attila, Libri, 2017, 346 oldal, 3499 HUF

 

Emma Cline debütáló regénye épp úgy indul, mint egy Sofia Coppola-film, ártatlanul, pasztellszínekkel, és lassan épp olyan nyomasztóvá válik. A tizennégy éves Evie egy csapat lányt vesz észre a parkban, és azonnal közéjük akar tartozni. A baljós felhők akkor kezdenek a történet fölé kúszni, amikor kiderül, hogy a lányok egy farmon élnek, a karizmatikus (értsd. téveszmés, egomániás) Russel Hadrick szektájának tagjai, és bármire képesek, hogy ne okozzanak csalódást a férfinak. Evie a regényidőben középkorú nőként idézi vissza tinédzserkorát a havanas évek Kaliforniájában, és ártatlanságról, felelősségről, siettetett felnövésről mesél. Cline könyvét a Manson-ügy inspirálta.

Kiss Judit Ágnes: A Halál milongát táncol

Kiss Judit Ágnes: A Halál milongát táncol

Európa, 2017, 429 oldal, 3490 HUF

 

Rejtsd el az arcod barna hajamba, /rejtsd el fekete szakállamba, /combod a combomhoz feszül, édes, /rövid kis tánc lesz, nem is veszélyes. /Eltakartam a szárnyamat, hogy ne félj

– írta A halál milongát táncol című versében Kiss Judit Ágnes, és a verscím mögé most egy egész nagyregényt álmodott. Minden eddiginél nagyszabásúbb tangófesztiválra készülődik Argentína. Buenos Aires megtelik különös figurákkal - tangóturista, selyemfiú, repülni is képes nagymesternő és Lucía, aki 132 évesen szembeszáll a Halállal -, majd "elered az eső, és megnyílik egy sír; itt a világ vége..."

Arnon Grunberg: Mibácsikánk

Arnon Grunberg: Mibácsikánk

Fordította: Balogh Tamás, Wekerle Szabolcs, Gondolat, 2017, 540 oldal, 4500 HUF

 

A hetedik magyarul megjelenő Grunberg-könyvben lázadók és terroristák ellen folyik a harc egy meg nem nevezett dél-amerikai ország. Egy félresikerült akció után Anthony őrnagy árván maradt kislányt talál egy házban, ahol állítólag terroristák szövetségesei laktak, ám ahelyett, hogy jelentené a dolgot, úgy dönt, hazacsempészi Linát a feleségének, így pótolva soha meg nem született gyermeküket. Grunberg négy karakter köré húzta fel nagyregényét, az őrnagy és a kislány mellett fontos szerep jut Anthony feleségének, aki nem örül túlzottan a kissé szokatlan ajándéknak, és a Karnagy nevű lázadóvezérnek is, akinek a háború levezénylése mellett olyan filozofikus gondolatokra is marad ideje, mint például ez:

A túlzott életszeretet éppen olyan, mint az alkoholfüggőség. Puhatestűt csinál az emberből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.