Könyvesblokk: Emma Cline, Kiss Judit Ágnes, Arnon Grunberg

.konyvesblog. | 2017. június 19. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_4.jpgInduljon a hét egy Charles Manson-hasonmással, némi fülledt milongával és egy terroristák ellen folyó, dél-amerikai háborúval. A Könyvesblokkban ezúttal egy amerikai, egy magyar és egy holland regényt ajánlunk. 

Emma Cline: A lányok

Emma Cline: A lányok

Fordította: Tóth Attila, Libri, 2017, 346 oldal, 3499 HUF

 

Emma Cline debütáló regénye épp úgy indul, mint egy Sofia Coppola-film, ártatlanul, pasztellszínekkel, és lassan épp olyan nyomasztóvá válik. A tizennégy éves Evie egy csapat lányt vesz észre a parkban, és azonnal közéjük akar tartozni. A baljós felhők akkor kezdenek a történet fölé kúszni, amikor kiderül, hogy a lányok egy farmon élnek, a karizmatikus (értsd. téveszmés, egomániás) Russel Hadrick szektájának tagjai, és bármire képesek, hogy ne okozzanak csalódást a férfinak. Evie a regényidőben középkorú nőként idézi vissza tinédzserkorát a havanas évek Kaliforniájában, és ártatlanságról, felelősségről, siettetett felnövésről mesél. Cline könyvét a Manson-ügy inspirálta.

Kiss Judit Ágnes: A Halál milongát táncol

Kiss Judit Ágnes: A Halál milongát táncol

Európa, 2017, 429 oldal, 3490 HUF

 

Rejtsd el az arcod barna hajamba, /rejtsd el fekete szakállamba, /combod a combomhoz feszül, édes, /rövid kis tánc lesz, nem is veszélyes. /Eltakartam a szárnyamat, hogy ne félj

– írta A halál milongát táncol című versében Kiss Judit Ágnes, és a verscím mögé most egy egész nagyregényt álmodott. Minden eddiginél nagyszabásúbb tangófesztiválra készülődik Argentína. Buenos Aires megtelik különös figurákkal - tangóturista, selyemfiú, repülni is képes nagymesternő és Lucía, aki 132 évesen szembeszáll a Halállal -, majd "elered az eső, és megnyílik egy sír; itt a világ vége..."

Arnon Grunberg: Mibácsikánk

Arnon Grunberg: Mibácsikánk

Fordította: Balogh Tamás, Wekerle Szabolcs, Gondolat, 2017, 540 oldal, 4500 HUF

 

A hetedik magyarul megjelenő Grunberg-könyvben lázadók és terroristák ellen folyik a harc egy meg nem nevezett dél-amerikai ország. Egy félresikerült akció után Anthony őrnagy árván maradt kislányt talál egy házban, ahol állítólag terroristák szövetségesei laktak, ám ahelyett, hogy jelentené a dolgot, úgy dönt, hazacsempészi Linát a feleségének, így pótolva soha meg nem született gyermeküket. Grunberg négy karakter köré húzta fel nagyregényét, az őrnagy és a kislány mellett fontos szerep jut Anthony feleségének, aki nem örül túlzottan a kissé szokatlan ajándéknak, és a Karnagy nevű lázadóvezérnek is, akinek a háború levezénylése mellett olyan filozofikus gondolatokra is marad ideje, mint például ez:

A túlzott életszeretet éppen olyan, mint az alkoholfüggőség. Puhatestűt csinál az emberből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!