Egyre gyakoribbak a könyvtárakat ért halálos fenyegetések

Egyre gyakoribbak a könyvtárakat ért halálos fenyegetések

ko | 2023. április 12. |

Mennyi idő kell még, hogy megöljenek egy könyvtárost? - ezt a figyelemfelkeltő kérdést teszi fel a Book Riot újságírója, aki az - eddig elsősorban az USA-ban terjedő - könyvbetiltásokról és a könyvtárakat ért fenyegetésekről gondolkodik.

Amikor két évvel ezelőtt a könyvbetiltások elkezdtek egyre gyakoribbá válni, néhányan feltették a kérdést, mennyi idő múlva történhet meg, hogy egy könyvtári dolgozót fizikai inzultus ér, mert kiáll egy könyv védelmében. Most úgy tűnik - állapítja meg az újságíró -, hogy már nem sokra vagyunk ettől.

Csak az elmúlt tanévben 2500 könyvet tiltottak be Amerikában

A betiltott kötetek 75%-a szépirodalom volt.

Tovább olvasok

Az elmúlt hónapban több könyvtárat is bombarobbantással és lövöldözéssel fenyegettek meg a gyűjteményükben megtalálható könyvek miatt, melyeket egyébként szakemberek ítéltek helyénvalónak, és bólintottak rá, hogy iskolai és közgyűjtemények darabjai legyenek. Olyan könyvek miatt, melyeket queer vagy BIPOC (fekete és őslakos) írók írtak, vagy ilyen szereplők szerepeltek bennük, így nem illettek bele olyan emberek világnézetébe, akik egyébként  helyénvaló megoldásnak tartják a halálos fenyegetést, ha egy problémát akarnak kezelni.

Bár nem márciusban kezdődtek a fenyegetések, de a múlt hónap volt az, amikor szinte özönleni kezdtek, így eddig ebben a hónapban érkezett a legtöbb fenyegetés a könyvtárak és dolgozóik megfélemlítésére.

A cikk írója szerint ez a küzdelem már nem a könyvekről szól, hanem a queer és a színes emberek megsemmisítéséről, és azokéról is, akik kiállnak az ő jogaik védelme mellett.

A teljesség igénye nélkül néhány közelmúltbeli eset:

  • Lebanon Public Library, Indiana – egy telefonáló lövöldözéssel fenyegette meg a könyvtárat, mely ezután közel egy hétig zárva tartott. 
  • Northwest Junior High, Iowa City, Indiana - az iskolai könyvtár bombafenyegetést kapott egy könyv (This Book Is Gay) miatt, a fenyegetés hatására a könyvet levették a polcokról. 
  • Hendersonville Public Library, Tennessee – a könyvtár több bombafenyegetést kapott egy személytől, összefüggésben azzal, hogy Kirk Cameron (színész, evangelista) megvádolta a könyvtári alkalmazottakat, mert szerinte udvariatlanok voltak vele. 
  • Hilton Public Schools, New York – az iskola könyvtára bombafenyegetést kapott egy már említett könyv (This Book Is Gay) miatt.

  Forrás: Book Riot

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

Az adatok a médiából és az önkéntes tájékoztatásból származnak, elképzelhető, hogy a tiltásra javasolt könyvek száma ennél jóval nagyobb.

...
Hírek

Feketelistára került Neil Gaiman és Stephen King az orosz könyvtárakban?

Egy cirill betűs lista szerint egy rakás író könyvét veszélyesnek nyilvánították, és nem elérhetőek az orosz könyvtárakban.

Hírek
...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

...
Gyerekirodalom

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

...
Beleolvasó

A nagyszerűséget ragadja meg a mongolok uralta Kínában a lány, akinek a semmilétet jósolták

...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

...
Hírek

Joanne Harris: A nők elleni erőszak megelőzésében segít, ha a fiúk lányokról is olvasnak

...
Hírek

Takács Zsuzsa és Takáts József kapta idén a Szinva Irodalmi Díjat

...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

Thomas Erikson viselkedéskutató új, Energiavámpírokkal körülvéve című könyvében arra ad magyarázatot, hogy miért érezzük bizonyos emberek társaságát fárasztónak. Interjúnkban arról beszélgettünk vele, hogy mit tehetünk, ha energiavámpír van a családban, hogyan hatnak a társadalomra, és örökölhetőek-e a rossz mintázatok. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani