Egyre gyakoribbak a könyvtárakat ért halálos fenyegetések

Egyre gyakoribbak a könyvtárakat ért halálos fenyegetések

ko | 2023. április 12. |

Mennyi idő kell még, hogy megöljenek egy könyvtárost? - ezt a figyelemfelkeltő kérdést teszi fel a Book Riot újságírója, aki az - eddig elsősorban az USA-ban terjedő - könyvbetiltásokról és a könyvtárakat ért fenyegetésekről gondolkodik.

Amikor két évvel ezelőtt a könyvbetiltások elkezdtek egyre gyakoribbá válni, néhányan feltették a kérdést, mennyi idő múlva történhet meg, hogy egy könyvtári dolgozót fizikai inzultus ér, mert kiáll egy könyv védelmében. Most úgy tűnik - állapítja meg az újságíró -, hogy már nem sokra vagyunk ettől.

Csak az elmúlt tanévben 2500 könyvet tiltottak be Amerikában

A betiltott kötetek 75%-a szépirodalom volt.

Tovább olvasok

Az elmúlt hónapban több könyvtárat is bombarobbantással és lövöldözéssel fenyegettek meg a gyűjteményükben megtalálható könyvek miatt, melyeket egyébként szakemberek ítéltek helyénvalónak, és bólintottak rá, hogy iskolai és közgyűjtemények darabjai legyenek. Olyan könyvek miatt, melyeket queer vagy BIPOC (fekete és őslakos) írók írtak, vagy ilyen szereplők szerepeltek bennük, így nem illettek bele olyan emberek világnézetébe, akik egyébként  helyénvaló megoldásnak tartják a halálos fenyegetést, ha egy problémát akarnak kezelni.

Bár nem márciusban kezdődtek a fenyegetések, de a múlt hónap volt az, amikor szinte özönleni kezdtek, így eddig ebben a hónapban érkezett a legtöbb fenyegetés a könyvtárak és dolgozóik megfélemlítésére.

A cikk írója szerint ez a küzdelem már nem a könyvekről szól, hanem a queer és a színes emberek megsemmisítéséről, és azokéról is, akik kiállnak az ő jogaik védelme mellett.

A teljesség igénye nélkül néhány közelmúltbeli eset:

  • Lebanon Public Library, Indiana – egy telefonáló lövöldözéssel fenyegette meg a könyvtárat, mely ezután közel egy hétig zárva tartott. 
  • Northwest Junior High, Iowa City, Indiana - az iskolai könyvtár bombafenyegetést kapott egy könyv (This Book Is Gay) miatt, a fenyegetés hatására a könyvet levették a polcokról. 
  • Hendersonville Public Library, Tennessee – a könyvtár több bombafenyegetést kapott egy személytől, összefüggésben azzal, hogy Kirk Cameron (színész, evangelista) megvádolta a könyvtári alkalmazottakat, mert szerinte udvariatlanok voltak vele. 
  • Hilton Public Schools, New York – az iskola könyvtára bombafenyegetést kapott egy már említett könyv (This Book Is Gay) miatt.

  Forrás: Book Riot

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

Az adatok a médiából és az önkéntes tájékoztatásból származnak, elképzelhető, hogy a tiltásra javasolt könyvek száma ennél jóval nagyobb.

...
Hírek

Feketelistára került Neil Gaiman és Stephen King az orosz könyvtárakban?

Egy cirill betűs lista szerint egy rakás író könyvét veszélyesnek nyilvánították, és nem elérhetőek az orosz könyvtárakban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

Hírek
...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Bridgerton 3. évadában egy váratlan szerelmi szál borzolja a kedélyeket

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

...
Hírek

Az úttörő CIA-ügynök szerint a Bond-filmek borzasztóan ábrázolják a női kémeket

Jonna Mendez önéletrajzában megírta, milyen volt 27 évig titkosügynökként dolgozni és nőként feljebb jutni a ranglétrán, de a Bond-filmek és Hollywood is megkapta a magáét.

...
Nagy

Fehér Renátó: Holdosinál a szégyen leginkább viaskodás [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Fehér Renátó Holdosi József egyik regényéről írt.

...
Nagy

5 könyv, amit valószínűleg nem olvastál, mégis azt mondod, hogy igen

Vannak könyvek, melyek egyebek mellett arról is híresek, hogy sokkal többen vannak, akik úgy tesznek, mintha olvasták volna őket, mint amennyien valójában olvasták. Nézd meg, melyik az az öt, ami egész biztosan közöttük van. 

...
Nagy

Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják

A genderelmélet egyik megalkotója, Judith Butler eredeti, nagy hatású könyve után 34 évvel újra a genderről írt, ám ezúttal azt vizsgálja, mi lett ebből a kifejezésből olyanok keze között, akik szerint társadalmilag konstruált nemekről beszélni veszélyes.

...
Nagy

Amber Smith bátran ír a traumáról, ami felszabdal egy lányt

Amber Smith debütáló könyve, az Amilyen akkor voltam a nemi erőszak traumájáról ír szívszorító pontossággal.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

...
Horányi Hanna Zelma

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

...
sa

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen