Kiss Noémi: Együtt féltünk, sírtunk, rettegtünk az úszóedzéseken

Kiss Noémi: Együtt féltünk, sírtunk, rettegtünk az úszóedzéseken

Egymás után állnak elő egykori úszók, és mondják el, milyen fizikai és mentális bántalmazás áldozatai vagy szemtanúi voltak az uszodában. Cseh László után Kiss Noémi mesélt az átéltekről.

ro | 2021. november 06. |

Kiss Noémi a Blikknek elevenítette fel, milyen kegyetlen módszerekkel hajtották őket annak idején az uszodában. Kiss László volt a vezetőedzője, aki "elképesztő kemény edzésadagot írt elő", amit ha valaki nem teljesített, akkor segítője (a későbbi válogatott vezetőedző), Turi György szankcionált: "Az is előfordult, hogy berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte".

Az író Egerszegi Krisztina edzőtársa volt, és most úgy fogalmazott, együtt féltek, sírtak, rettegtek a tréningeken, próbálták kezelni a maguk módján a helyzetet. Szóba került Szepesi Nikolett könyve (Én, a szexmániás) is, aki először írt az uszodai bántalmazásokról, valamint arról, hogy az egyik masszőr szexuálisan molesztálta a lányokat. Kiss Noémi szerint viszont amikor megjelent a könyv, "sokan nem hitték el, hogy mindaz meg is történt".

Annak idején Kiss Noémi az elsők között írt a kötetről, a VS.hu-nak pedig akkor azt nyilatkozta, hogy ezt a könyvet bármelyik magyar olimpikon megírhatta volna. Egyik korábbi interjúnkban is azt mondta: "Az összes szereplőjét ismerem a történetnek, ugyanaz az uszoda, ugyanazok az edzők, ugyanaz a közeg, a könyvben szerintem minden szóról szóra igaz." Szepesi könyve 2013-ban felkerült az év végi listánkra is, pont azért, mert "igenis fontos megállapításokat tartalmaz az uszodák, a sport vagy az utánpótlásnevelés világáról. Arról a zárt rendszerről, amihez az átlagolvasó soha nem kerülhet hozzá, mert nekünk csak az olimpiai versenyek és a csillogás maradnak meg".

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kiss Noémi: A Balaton víztükrébe bele van írva a társadalom

A Balaton című novelláskötet szerzőjét, Kiss Noémit az NDK hatásáról, a folyamatosan változó Balatonról és arról a szabadságról kérdeztük, amit a tó hordoz.

...
Nagy

Kiss Noémi: A legalapvetőbb probléma, hogy nem tudjuk elmondani, mi a baj

...
Nagy

2013 legjobb könyvei: 50-41

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került