Ivan and the Parazol: A szájak azt mondják, hogy Budai Pop

Ivan and the Parazol: A szájak azt mondják, hogy Budai Pop

Az Ivan and the Parazol új albumához egy kötet is készült, a felkért szerzők pedig egy-egy kiválasztott dalhoz írtak novellát vagy verset. A Budai novellák című kötetet az őszi Margón mutatták be, a beszélgetést most végighallgathatjátok, mi pedig pontokba szedtünk néhány érdekes megállapítást.

Nyitókép: Posztós János/Margófeszt

ro | 2021. december 04. |
  • A Budai Pop az Ivan and the Parazol ötödik stúdióalbuma, a zenekar viszont új irányokba akart kísérletezni, ehhez pedig más nézőpontot kerestek. Így készült a lemez mellé egy kötet is, ami a novellák mellett két verset is tartalmaz. A kötet írásai az album egy-egy dalához kötődnek.
  • A felkért írók és költők a következők: Babiczky Tibor, Czinki Ferenc, Harag Anita, Jakab Péter „Fürge”, Kemény István, Kemény Zsófi, Lackfi János, Poós Zoltán, Seres Lili Hanna és Vitáris Iván.
  • A bemutatón elhangzott, hogy sok olyan ember volt, aki a felkérés szempontjából szinte adta magát, és volt egy-kettő, akit Czinki Ferenc javasolt.

-

  • A zenekarnak volt már hasonló kollaborációja, mégpedig Thuróczy Szabolccsal egy korábbi Margón, annak egy színházi vonulata volt.
  • A novelláknál sokan személyes élményt vettek alapul, de elhangzott az is, hogy Kemény Zsófi remélhetőleg nem a való életből vett példát - ő a Sötét című dalhoz írt egy novellát.
  • A felkért szerzők felé csak annyi volt a megkötés, hogy a zenekar örülne, ha az írások az adott dalhoz és a budapesti identitáshoz kötődnének, de "amúgy mindenki azt csinál, amit akar".
  • Kemény Zsófi el is mondta, hogy ő általában az ilyen felkéréseknél nem szokta felhasználni az adott témát, és itt az volt a jó, hogy elsőként választhatott: "Azt írom ilyenkor mindig, amit akarok, bár itt nagyon erős volt a téma".
  • Az arculat kitalálását mindig hosszú gondolkodási folyamat előzi meg, a határidő nyomására viszont valahogy mindig lesz egy használható ötlet. A borítót Ghyczy Dia tervezte, a rajta látható szájak pedig azt mondják, hogy Budai Pop.
  • A dalszövegírás kapcsán Kemény Zsófi elmondta, hogy a dalfutáros szereplése óta többen felkérték már, tapasztalata szerint ez akkor sikerül jól, ha az előadó nem tör írói babérokra. Babiczky Tibor csak azt vállalja el, ami érdekli, vagy amit sokra tart zeneileg.
  • A könyvben amúgy QR-kódok vannak, amelyekhez Spotify-linkek és klipek vannak hozzárendelve.

A beszélgetést itt hallgathatjátok végig:

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza kötete, Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT). A könyvet az őszi Margón mutatták be, ahol Szabó T. Anna kérdezte a szerzőt Polcz Alaine arcairól és a fényképek történetéről. Hallgasd vissza a beszélgetést!

...
Podcast

Jón Kalman Stefánsson háromszor futott neki az Ástának

Fordításról, a nagymamájáról és az írói hang kereséséről is mesélt Jón Kalman Stefánsson az őszi Margón, ahol Csuhai István faggatta, Ásta című regényéből pedig Kurta Niké olvasott fel. A teljes angol nyelvű beszélgetést végighallgathatjátok most.

...
Podcast

Margó, Jennifer Teege, A feleségem története [10 perc Könyves]

A Margó Irodalmi Fesztiválról, Enyedi Ildikó új filmjéről, és Jennifer Teege megrázó könyvéről beszélgettünk a 10 perc Könyves legutóbbi adásában. 

A hét könyve
Kritika
Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez
...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában