Írj sokat és könnyűt, gazdag leszel - A világ leggazdagabb írói 2010-ben

.:wendy:. | 2010. augusztus 25. |

Bár folyamatosan halljuk, hogy válságban van a könyvszakma és nincs kiút, a könyvnyomtatás ideje lejárt, a e-könyvek eladásából folyó bevételek pedig csak töredékei a nyomtatott könyvekből befolyó pénzeknek, a világ legsikeresebb szerzői így sem panaszkodhatnak. Bevételeik meghaladták a 270 millió dollárt idén, és még ugye csak augusztus van. Az alább következő számadatok azért is megdöbbentőek, mert nem szabad elfelejteni a tényt, hogy egy könyv eladásából származó összbevételnek csak töredéke, néhány százalék illeti a szerzőt. A Forbes minden évben összeállítja a világ legjobban kereső íróinak listáját, lássuk, kik vitték haza a legtöbb pénzt idén azzal, hogy írtak pár bestsellert.

 


Patterson, a világ leggazdagabb írója csak kézzel ír
 

Meglepő lehet, hogy egy olyan író lett a világ leggazdagabb szerzője, aki a szó klasszikus értelmében nem is tekinthető írónak. James Patterson 70 millió dollárt keresett csak ebben az évben és szerződései értelmében, ha 2012-ig teljesíti az általa vállalt 17 könyv megírását, akkor azzal akár 100 millió dollárral is gazdagabb lehet. Két éve még J. K. Rowling és a Harry Potter-könyvek lekörözték őt, de idén már Patterson került az első helyre a Forbes listáján és - így múlik el a világ dicsősége - Rowling az utolsó, tizedik helyre szorult.


Stephenie Meyer vámpírokkal és szexszel lett
a világ második leggazdagabb írója


Hogy miért nem “rendes” író James Patterson? Kezdjük ott, hogy átlagosan nyolc (!) könyvet ad ki egy évben. Ekkora tempót nem lehet egyedül bírni, vagy csak nagyon kevés szerzőnek sikerül. Patterson nem ezen kevesek egyike. Igazságosabb, ha Pattersonra inkább mint márkanévre tekintünk, vagy úgy mint egy profi írógyár fejére, egy olyan menedzserre, aki összefogja a hozzá beérkező rengeteg információt és végső formába önti azokat. Patterson egy egész csapattal dolgozik, olyan társszerzők segítik munkáját, akikkel ontják magukból a különböző thrillereket és gyermekkönyveket. Az eredetileg reklámszövegíróként dolgozó Patterson kemény munkatempót diktál magának és kollégáinak is. Minden nap fél hatkor kel és a hét minden napján dolgozik a könyvein. Történeteit és “stílusát” azért szeretik az olvasók, mert rövid, velős mondatokkal, pergő cselekménnyel, kurta fejezetekkel és persze rengeteg cliffhangerrel veszi rá az olvasókat, hogy semmiképp se tegyék le a könyveit.

 


Stephen King sikere örök
 

Patterson maga is tisztában van könyvei értékével és a helyén tudja kezelni megszerzett hírnevét: “Nincs világraszóló stílusom” - ismerte el két éve a Guardiannak - “de tudom, hogy kell történetet mesélni, a narratíva nagyon erős a könyveimben. Ez szórakoztató irodalom, teljesen más, mint megírni teszem azt a Moby Dicket vagy a The Corrections-t (Jonathan Franzen világhírű regénye). Az fájdalmasabb feladat, mint az én egyszerű, cselekményorientált történetmesélem. Ha komoly irodalmat írnék, több pihenésre lenne szükségem.”
Patterson amelllett, hogy a legsikeresebb író, egész birodalmat épített maga köré: a könyveladások mellett komoly tévés, képregényes és játékipari bevételei is vannak, a külföldi eladások jogdíjaiból pedig évente 10 millió dolláros jövedelemre számíthat és akkor még nem ejtettünk szót az e-könyvekbőll befolyó pénzekről, ami szintén szép summa. I, Alex Cross című könyve például 160 ezres digitális példányban kelt el eddig. Itt kell megjegyezni, hogy Patterson ezt a hatalmas mennyiségű szöveget nem számítógépen, hanem kézírással állítja elő, nem kevesebb mint 51 kötete került már fel a New York Times bestseller listájára.

Patterson majdnem kétszer annyit keres, mint a Forbes listáján második helyen végző Stephenie Meyer, aki “csak” 40 millió dollárra tett szert idén a Twilight-könyvekkel, amelyekből 40 millió példányt adott el csak az Államokban és ez a szám világviszonylatban nem kevesebb mint 100 millió eladott könyvre ugrik. De meg kelll említeni itt azért Meyer filmes bevételeit is, hisz a rendkívül sikeres filmváltozatok 7 millió dollárt hoztak a konyhájára.


Danille Steel a romantikus regények királynője

 

Az örökké sikeres horrorszerző, Stephen King sem panaszkodhat, mert az előkelő harmadik helyen áll 34 millió dolláros bevételével és az idén négy új kötettel jelentkező egyébként százkötetes Danielle Steel, a romantikus regények koronázatlan királynője szorosan követi őt 32 millió dollárjával a negyedik helyen. Steel azt is ügyesen felismerte, hogy az e-könyveké a jövő, 71 regénye el is érhető már az Amazon e-könyves részlegén. Stephen King 51. könyve egyébként novemberben jelent meg és eddig 600 ezer példányban kelt el, és minden bizonnyal a különböző kisebb megjelenéseivel is szép összegeket söpör be. Idén néhány héten belül egyszerre jelent meg novellája a New Yorkerben, kritikája Raymond Carver életrajzáról a New York Review of Booksban, cikke a Fangoria című horrormagazinban és verse a Playboyban.

 


Az ötödik Ken Follettről még szobor is készült


A lista ötödik helyén Ken Follett áll 20 millió dollárral, akinek Katedrális című regényét az utóbbi hatvan év legjobb könyveit összegyűjtő szavazáson az olvasók a második helyre sorolták (Harper Lee Ne bátsátok a feketerigót! című regénye után).


És végül álljon itt a Forbes teljes tizes listája a legsikeresebb szerzőkkel:

1. James Patterson ($70m)
2. Stephenie Meyer ($40m)
3. Stephen King ($34m)
4. Danielle Steel ($32m)
5. Ken Follett ($20m)
6. Dean Koontz ($18m)
7. Janet Evanovich ($16m)
8. John Grisham ($15m)
9. Nicholas Sparks ($14m)
10. JK Rowling ($10m)

 


  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.