Egy kalandvágyó szerzetes és egy baljós ballada is Hugo-díjas lett idén

A Chicagóban megrendezett 80. WorldConon vasárnap átadták az idei Hugo-díjakat, amivel 1953 óta jutalmazzák a science fiction és fantasy műfaj legjobbjait.

sa | 2022. szeptember 05. |
Arkady Martine
Birodalomnak nevezett emlék
Ford. Kleinheincz Csilla, Gabo, 2021, 536 oldal
-

A legjobb regény Arkady Martine A Desolation Called Peace című könyve lett. Ez a Birodalomnak nevezett emlék folytatása, ami 2020-ban szintén elnyerte a Hugo-díjat. Ebben Mahit Dzmare, a Teixcalaanli Birodalom névleges nagykövete és Three Seagrass néz szembe a rejtélyes idegenekkel, akik lemészárolták a birodalom egyik ipari kolóniáját.

A legjobb kisregénynek járó díjat Becky Chambers kapta az A Psalm for the Wild-Built című solarpunk munkájáért. A cselekmény a Panga nevű holdon játszódik, ahol Dex, a kalandvágyó és barátságos teaszerzetes járja végig az emberlakta településeket. Dex egyedi teakeverékei mindig megfelelőek annak, akivel találkozik, az emberek pedig megosztják vele a gondjaikat. Egy napon Dex a vadonba indul, ahol találkozik egy a mítoszok homályába vesző lénnyel: egy robottal. Ketten indulnak útnak, hogy megfejtsék, mire van szüksége az embereknek?

A világháború hajnalán aktív bérgyilkosról szól a World Fantasy-díjas regény
A világháború hajnalán aktív bérgyilkosról szól a World Fantasy-díjas regény
Tovább olvasok

A legjobb rövid kisregény Suzanne Palmertól a Bots of the Lost Ark lett, amit ITT el is olvashatsz. A sztoriban a kis Bot9 68 év után újra aktiválódik. Az ő különlegessége, hogy eltérően a botok újabb generációitól, improvizációs modulja is van. És Bot9 mindig nagyon komolyan veszi a feladatait.

A legjobb novellának járó díjat Sarah Pinsker Where Oaken Hearts Do Gather című fantasy-horror története kapta. Ebben egy online felületen többen próbálják kideríteni egy angol népballada eredetét, az egyik hozzászóló viszont rejtélyesen eltűnik, miután felvette a kapcsolatot egy helyi történésszel abban a faluban, ahonnan szerinte a ballada származik. A novellát ITT elolvashatod.

A díjazottak és finalisták teljes listáját itt tudod megnézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A világháború hajnalán aktív bérgyilkosról szól a World Fantasy-díjas regény

A kategória jelöltjei között ott találjuk Susanna Clarke Piranesijét is.

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Kritika

Simán lehetne Magyarország is horrornagyhatalom

Hiánypótoló kötetben olvashatunk 15 magyar horror- és weirdnovellát, ami bemutatja, hogy a rémirodalom sokfélesége túlmutat a megszokott sablonokon. Ráadásul a magyar közegben is nagyon jól működik.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

...
Ruff Orsolya

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot