Egy kalandvágyó szerzetes és egy baljós ballada is Hugo-díjas lett idén

A Chicagóban megrendezett 80. WorldConon vasárnap átadták az idei Hugo-díjakat, amivel 1953 óta jutalmazzák a science fiction és fantasy műfaj legjobbjait.

sa | 2022. szeptember 05. |
Arkady Martine
Birodalomnak nevezett emlék
Ford. Kleinheincz Csilla, Gabo, 2021, 536 oldal
-

A legjobb regény Arkady Martine A Desolation Called Peace című könyve lett. Ez a Birodalomnak nevezett emlék folytatása, ami 2020-ban szintén elnyerte a Hugo-díjat. Ebben Mahit Dzmare, a Teixcalaanli Birodalom névleges nagykövete és Three Seagrass néz szembe a rejtélyes idegenekkel, akik lemészárolták a birodalom egyik ipari kolóniáját.

A legjobb kisregénynek járó díjat Becky Chambers kapta az A Psalm for the Wild-Built című solarpunk munkájáért. A cselekmény a Panga nevű holdon játszódik, ahol Dex, a kalandvágyó és barátságos teaszerzetes járja végig az emberlakta településeket. Dex egyedi teakeverékei mindig megfelelőek annak, akivel találkozik, az emberek pedig megosztják vele a gondjaikat. Egy napon Dex a vadonba indul, ahol találkozik egy a mítoszok homályába vesző lénnyel: egy robottal. Ketten indulnak útnak, hogy megfejtsék, mire van szüksége az embereknek?

A világháború hajnalán aktív bérgyilkosról szól a World Fantasy-díjas regény
A világháború hajnalán aktív bérgyilkosról szól a World Fantasy-díjas regény
Tovább olvasok

A legjobb rövid kisregény Suzanne Palmertól a Bots of the Lost Ark lett, amit ITT el is olvashatsz. A sztoriban a kis Bot9 68 év után újra aktiválódik. Az ő különlegessége, hogy eltérően a botok újabb generációitól, improvizációs modulja is van. És Bot9 mindig nagyon komolyan veszi a feladatait.

A legjobb novellának járó díjat Sarah Pinsker Where Oaken Hearts Do Gather című fantasy-horror története kapta. Ebben egy online felületen többen próbálják kideríteni egy angol népballada eredetét, az egyik hozzászóló viszont rejtélyesen eltűnik, miután felvette a kapcsolatot egy helyi történésszel abban a faluban, ahonnan szerinte a ballada származik. A novellát ITT elolvashatod.

A díjazottak és finalisták teljes listáját itt tudod megnézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A világháború hajnalán aktív bérgyilkosról szól a World Fantasy-díjas regény

A kategória jelöltjei között ott találjuk Susanna Clarke Piranesijét is.

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Kritika

Simán lehetne Magyarország is horrornagyhatalom

Hiánypótoló kötetben olvashatunk 15 magyar horror- és weirdnovellát, ami bemutatja, hogy a rémirodalom sokfélesége túlmutat a megszokott sablonokon. Ráadásul a magyar közegben is nagyon jól működik.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]