Hogyan váljunk gyerekkel?

.konyvesblog. | 2015. június 06. |

gyurko.jpgGyurkó Szilvia

Magyarországon minden harmadik gyerek megtapasztalja élete során a szülei válását, illetve azt, hogy milyen egyszülős családban élni. 1970 és 2011 között megduplázódott az egyszülős családok száma: több mint 20 ezer olyan nő és férfi van évente, aki úgy dönt, hogy el szeretne válni, és az esetek több mint harmadában legalább két gyerek is él a felbomló kapcsolatban. A nem házasságban élő kapcsolatok felbomlásával együtt évente legalább 60 ezer gyerek és felnőtt lesz érintett a válásokban.

A Bookline Könyvek sorozatában megjelenő Rám is gondoljatok – A gyerekközpontú válás lépései című könyv olyan gyerekekről szól, akiknek elváltak a szülei. Akik végigcsinálták a szüleik közötti egyezkedést, vérmérsékletüktől függően alkalmazkodtak, tiltakoztak, belenyugodtak, esetleg lázadtak. Egy dologban viszont ugyanolyanok, szükségük van mindkét szülőjükre a válás után is.

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok - A gyerekközpontú válás lépései

Bookline Könyvek, 2015, 396 oldal, 3490 HUF

 

Gyurkó Szilvia gyerekjogász, a Rám is gondoljatok szerzője, tíz olyan 9 és 18 év közötti gyerekkel beszélgetett, akiknek a szülei elváltak, és akik beszámoltak erről a nehezen feldolgozható élményről. A gyerekek őszintén meséltek arról, hogyan élték meg a válást, beszéltek a szüleikkel kialakult újfajta kapcsolatukról, a különköltözés pozitív és negatív következményeiről, és arról, hogy évekkel később hogyan látják mindazt, amin keresztülmentek. A könyvben természetesen megszólalnak a szülők is, akik elsősorban szülők, és csak másodsorban „elvált szülők”. Vannak közöttük olyanok, akik egyezségre törekedtek, de olyanok is, akik a másik szülőnek még a nevét sem veszik a szájukra többé. Fontos, hogy a válási ügyekkel kapcsolatba kerülő szakmák képviselői is elmondhassák véleményüket, tapasztalataikat, ezért a könyvben helyet kapott lelkész, házassági tanácsadó, szociális munkás, gyermekvédelmi szakember, pszichológus, ügyvéd és bíró is.

Bemutató a Margón

A könyv bemutatója a Margón lesz, vasárnap délután 4-kor, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. Gyurkó Szilviát D. Tóth Kriszta kérdezi, közreműködik Bartsch Kata.

A könyv szerint a legfontosabb, amit a válás során tehetünk, hogy a gyerek érdekeit, jogait mindvégig szem előtt tartjuk, és nem felejtjük el, hogy ő a legfontosabb. A Rám is gondoljatokból kiderül, hogy akármennyire jól csináljuk, a változás óhatatlanul feszültséget gerjeszt, és összezavarja a gyereket. De tudnunk kell, hogy mindezek mértéke és súlyossága nagyrészt a szülők viselkedésén és hozzáállásán múlik. Gyurkó Szilvi könyve gyakorlati tanácsokat ad, nem feledkezve meg az apákról, általános bírói gyakorlatról és azokról a családokról sem, ahol az új partner egy válást megélt gyerekkel kerül kapcsolatba.

A Rám is gondoljatok nem receptkönyv. Nem fogjuk megtalálni arra a választ, hogy elváljunk-e vagy sem, sokkal inkább abban segít, hogy válás esetén mit és hogyan tegyünk. A könyv a gyerekekre koncentrál, és megmutatja, hogy a válások során ők mit élnek át. Emellett abban segít, hogy egy válófélben lévő szülő mindent megtehessen azért, hogy a válás során gyereke a legkevésbé sérüljön.