Három Pulitzer-díjat kapott idén a The New York Times

.konyvesblog. | 2015. április 21. |


A The New York Times című amerikai napilap három, a Los Angeles Times két Pulitzer-díjat kapott hétfőn, a közszolgálatért járó elismerésben pedig a charlestoni The Post and Courier című napilap részesült a Míg a halál el nem választ című, a nők elleni, családon belüli erőszakról közölt sorozatáért.

A The New York Times munkatársai az ebolajárványról Nyugat-Afrikában készült tudósításaikért két díjat vehettek át a New York-i Columbia Egyetemen, a nemzetközi tudósítás és a fotóriport műfajában, a lap újságírója, Eric Lipton pedig egyet azért, mert oknyomozói munkájával bemutatta, hogy a lobbisták miként befolyásolják az amerikai kongresszus vezetőit és az egyes államok főügyészeit. A St. Louis Post-Dispatch a Missouri állambeli Fergusonban a rendőrség elleni zavargások idején készült fotóival, a The Seattle Times egy tragikus fölcsuszamlásról szóló tudósításaival, Carol Leonning, a The Washington Post riportere pedig a Secret Service biztonsági mulasztásainak leleplezésével érdemelte ki a Pulitzert.

Tényfeltárás kategóriában a Medicare állami egészségügyi ellátási rendszer ellentmondásairól cikkező The Wall Street Journal kapott díjat - az elsőt a beszámoló műfajokban azóta, hogy Rupert Murdoch 2007-ben felvásárolta a lapot. (A New York-i lap szervezetileg elkülönülten dolgozó publicistái azóta kétszer vívták ki a Pulitzert.) A hírmagyarázók közül Zachary Midert jutalmazták a Bloomberg Newstól, aki arról írt, hogy az amerikai nagyvállalatok hogyan húzzák ki magukat az adózás alól. A New York-i központú hírügynökség először nyerte el a díjat.

A helyi tudósítás kategóriában a kaliforniai Torrance-ben megjelenő Daily Breeze három újságírója, Rob Kuznia, Rebecca Kimitch és Frank Suraci találtatott méltónak az elismerésre a korrupció feltárása miatt egy pénzzavarral küszködő iskolakörzetben. A kaliforniai szárazság színes riportban való ábrázolásáért Diana Marcum, a Los Angeles Times munkatársa, a kommentárírásért Lisa Falkenberg, a Houston Chronicle szerzője, a kritika műfajában Mary McNamara, a Los Angeles Times munkatársa, szerkesztőségi cikk kategóriában pedig Kathleen Kingsbury, a The Boston Globe publicistája vihette el a díjat. A szerkesztőségi karikatúrák kategóriában Adam Zyglis, a The Buffalo News rajzolója lett Pulitzer-díjas.

Szépprózában Anthony Doerrt díjazták az All the Light We Cannot See (Mindaz a fény, amit nem láthatunk) című könyvéért, drámában pedig Stephen Adly Guirgist a Between Riverside and Crazy darabjáért. Történelem kategóriában Elizabeth A. Fenn Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People (Találkozások a világ szívében: a mandan nép története) című kötete, az életrajzokéban pedig David I. Kertzer a The Pope and Mussolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe (A pápa és Mussolini: IX. Pius titkos története és a fasizmus felemelkedése Európában) című műve kapta a kitüntetést. A költészeti díjat Gregory Pardlo, a zeneit pedig Julia Wolfe vehette át az Anthracite Fields (Antracitmezők) című alkotásáért. Az általános nem fikció kategóriában a jutalmazott Elizabeth Kolbert lett a The Sixth Extinction: An Unnatural History (A hatodik kihalás: egy természetellenes történet) című könyvéért.

A Makóról elszármazott Joseph Pulitzerről, a hajdan nagynevű bulvárlap, a New York World tulajdonosáról elnevezett, és először 1917-ben kiosztott díjjal újságírók mellett írókat, drámaírókat, költőket, történészeket és zeneszerzőket jutalmaztak, összesen 21 kategóriában. A 10 ezer dollárral (és a közszolgálat kategóriában egy arany plakettel) járó rangos szakmai elismerést a Pulitzer-díjbizottság és a New York-i Columbia Egyetem ítéli oda.

(MTI)