Benedict Cumberbatch westernje tarolt a Golden Globe-on

Benedict Cumberbatch westernje tarolt a Golden Globe-on

ro | 2022. január 10. |

Sztárok, vörös szőnyeg és a szokásos felhajtás nélkül rendezték meg idén a Golden Globe-átadót. A legjobb drámai film A kutya karmai közt című western lett, a legjobb musical vagy vígjáték díját pedig a Steven Spielberg rendezte remake, a West Side Story vihette haza.

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel
Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

Ez egy western. Na, nem az a fegyverrántós fajta, itt megszelídült már annyira a vadnyugat, hogy civilizálatlan sötétsége legfeljebb csak a fejekben él. Ahogy Bronco Harry mondaná, az igazi férfi lóra, és nem puskavégre termett. E történet főhőse, Phil egy végét járó korszak utolsó renitens képviselője. Amikor nem az volt a fontos, hogy ki vagy, hanem hogy mivé kell válnod, ha önmagad nem lehetsz. A kutya karmai közt adaptációja az Oscar-díjas Jane Campion diadalmas visszatérése egy évtized után a nagyjátékfilmek világához.

Tovább olvasok

Utóbbi film két másik díjat is bezsebelt: vígjáték vagy musical mezőnyben Rachel Zegler lett a legjobb színésznő, a legjobb női mellékszereplőnek pedig Ariana DeBose-t választották. A kutya karmai köztnek sem a legjobb drámai filmért járó volt az egyetlen díja, hiszen a legjobb rendező Jane Campion lett, a legjobb mellékszereplő pedig a fiatal Petert játszó Kodi Smit-McPhee.

Spielberg West Side Storyja és a Dűne is szerepel az Amerikai Filmintézet idei toplistáján
Spielberg West Side Storyja és a Dűne is szerepel az Amerikai Filmintézet idei toplistáján
Tovább olvasok

A legjobb színészi díjakat a drámai mezőnyben Nicole Kidman (Az élet Ricardóéknál) és Will Smith (Richard király) kapta.

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér
A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

Hová fusson, akinek már nincs hová futnia? Colson Whitehead Pulitzer-díjas regénye, A föld alatti vasút a képernyőn robog tovább, időn és téren át, megállíthatatlanul. Csak az tudjuk, honnan indult, de azt már senki sem, hogy hol és mikor ér célba. A szabadság ösvényén bitófák helyett napjainkban az emberi nyakakon térdeplő rosszindulattal találkozunk. Mindegy, hogy bilincs, kötél vagy térdkalács, a végeredmény ugyanaz: fojtó bénultság. A jelen sem több köztes megállónál, amely felvillantja a társadalom kiábrándult arcát. This is America.

Tovább olvasok

A televíziós mezőnyben a legjobb drámasorozat trófeáját az Utódlás nyerte el, a legjobb minisorozatnak járó díj A föld alatti vasút lett.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Wes Anderson újabb Dahl-adaptáción dolgozik

Wes Anderson újabb Roald Dahl-adaptációra készül: ezúttal a The Wonderful Story of Henry Sugar című novellagyűjtemény történeteit viszi vászonra.

...
Hírek

Később kerül a mozikba az Ahol a folyami rákok énekelnek adaptációja

Bár nagyon sok rajongó várja már a Delia Owens regényéből készült filmet, csak július vége felé kerül majd a képernyőkre.

...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

Jövőre is izgalmasnak ígérkező könyvadaptációkat láthatunk a mozikban és a streaming szolgáltatókon, ezekből mutatunk tizenkét filmet, amit érdemes lehet megnézni.

...
Nagy

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” – Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Nem találunk szavakat” – többek közt ez az idézet is olvasható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban, amelyet tegnap délután, a magyar kultúra napja alkalmából avattak fel. A megnyitón Esterházy könyvei, szövegei, valamint a neki szóló dedikációk voltak a fókuszban, és persze maga a könyvtár, amely fontos találkozási pont lesz a jövőben. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal