Glukhovskyt a távollétében nyolc év börtönre ítélték

A Metró 2033 íróját korábban külföldi ügynöknek bélyegezték és körözési listára tették.

ro | 2023. augusztus 08. |

Egy moszkvai bíróság hétfőn a távollétében nyolc év börtönre ítélte Dmitry Glukhovskyt; az ítélet szerint az orosz író szándékosan álhírt terjesztett az orosz hadsereggel kapcsolatban. Minderre egy olyan jogszabály ad lehetőséget, amelyet nem sokkal az ukrajnai invázió kezdete után fogadott el az orosz parlament. Eszerint akár 15 év börtönre is ítélhetik azt, aki a hivatalos orosz narratívával ellentétesen beszél a háborúról (például néven nevezi azt). Glukhovsky korábban a közösségi oldalain olyan szövegeket és videókat tett közzé, amelyek arról szóltak, milyen bűncselekményeket követtek el orosz katonák Ukrajnában; az orosz ügyészség ezeket hamisnak nevezte.

Glukhovskyt a Metró 2033 című posztapokaliptikus regénye tette híressé (kritikánkat ITT olvashatod), amelyet több folytatás követett (apró kitérő: orosz átírás szerint Dmitrij Gluhovszkijént írnánk a nevét, ugyanakkor a nemzetközi könyvkiadásban, így a magyarban is, az ő esetében az angol átírás honosodott meg, ezért használjuk mi is ezt a verziót). Mi még 2016-ban beszélgettünk vele Budapesten, akkori interjúnkat itt visszaolvashatjátok:

Hallgatni arról, hogy mi történik Oroszországban: tilos
Hallgatni arról, hogy mi történik Oroszországban: tilos
Tovább olvasok

A Kreml-kritikus író-újságírót az orosz hatóságok tavaly októberben "külföldi ügynöknek" bélyegezték, és körözési listára került - a 44 éves író emiatt egy ideje már külföldön él.

2022 áprilisában (ekkor már nem tartózkodott Oroszországban) azt írta, hogy a Putyin által indított ukrajnai háború minden egyes nappal egyre borzasztóbb és embertelenebb lesz, és a háború kirobbantására használt ürügyek egyre jelentéktelenebbnek és hamisabbnak tűnnek.

Glukhovsky a nyilvánosságban többször védelmébe vette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust is, akit a napokban további 19 év börtönre ítéltek. Navalnij szóvivője tavaly járt Budapesten, akkor készült interjúnkat itt tudjátok újraolvasni:

Kira Jarmis: Putyin két hét alatt évtizedekkel vetette vissza Oroszországot
Kira Jarmis: Putyin két hét alatt évtizedekkel vetette vissza Oroszországot

Kira Jarmist a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij sajtótitkáraként ismeri a világ, aki vele volt akkor is, amikor Navalnij mérgezés miatt rosszul lett egy repülőjáraton. Az ellenzéki politikust azóta bebörtönözték, Kira Jarmis pedig tavaly hagyta el hazáját, miután a bíróság 18 hónapos büntetést szabott ki rá: 2021-ben ugyanis azért vették őrizetbe, mert egy szimpátiatüntetés körüli szervezkedéssel „megszegte a koronavírus-járvány védelmi szabályait”. Kira Jarmis a héten azért érkezett Budapestre, hogy bemutassa a Zárka című regényét (olvass bele ITT). Utóbbi saját börtöntapasztalatain alapszik, de nem tényirodalom, hanem egy feszes, a szürreális elemeket sem mellőző regény. Mi csütörtökön interjúztunk vele, majd pénteken jött a hír, hogy az orosz hatóságok feltették a nemzetközi körözési listára és a letartóztatását kérik. A szerzővel készült interjúnkban természetesen kihagyhatatlan volt a háború, de Kira Jarmis mesélt „a hűtő és a tévé csatájáról”, elárulta, kinek a biztatására kezdett írni, ahogy azt is, milyen esélyeket lát a Navalnijra váró legújabb ítélethirdetésen.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Forrás: AP

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dmitry Glukhovsky: Ez a háború igazságtalan, meggondolatlan és helytelen

A Metró-trilógia orosz szerzője videóüzenetben állt ki Ukrajna mellett. 

...
Beleolvasó

Glukhovsky novellájában a holtak biztatják ölésre az élőket

A Metró-trilógia írójának Kén című novellájában egy nőt a férje meggyilkolásával vádolnak. A történet akkor vesz nem várt fordulatot, amikor az asszony a felbújtóiról kezd mesélni.

...
Nagy

Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira! 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.