Glukhovskyt a távollétében nyolc év börtönre ítélték

A Metró 2033 íróját korábban külföldi ügynöknek bélyegezték és körözési listára tették.

ro | 2023. augusztus 08. |

Egy moszkvai bíróság hétfőn a távollétében nyolc év börtönre ítélte Dmitry Glukhovskyt; az ítélet szerint az orosz író szándékosan álhírt terjesztett az orosz hadsereggel kapcsolatban. Minderre egy olyan jogszabály ad lehetőséget, amelyet nem sokkal az ukrajnai invázió kezdete után fogadott el az orosz parlament. Eszerint akár 15 év börtönre is ítélhetik azt, aki a hivatalos orosz narratívával ellentétesen beszél a háborúról (például néven nevezi azt). Glukhovsky korábban a közösségi oldalain olyan szövegeket és videókat tett közzé, amelyek arról szóltak, milyen bűncselekményeket követtek el orosz katonák Ukrajnában; az orosz ügyészség ezeket hamisnak nevezte.

Glukhovskyt a Metró 2033 című posztapokaliptikus regénye tette híressé (kritikánkat ITT olvashatod), amelyet több folytatás követett (apró kitérő: orosz átírás szerint Dmitrij Gluhovszkijént írnánk a nevét, ugyanakkor a nemzetközi könyvkiadásban, így a magyarban is, az ő esetében az angol átírás honosodott meg, ezért használjuk mi is ezt a verziót). Mi még 2016-ban beszélgettünk vele Budapesten, akkori interjúnkat itt visszaolvashatjátok:

Hallgatni arról, hogy mi történik Oroszországban: tilos
Hallgatni arról, hogy mi történik Oroszországban: tilos
Tovább olvasok

A Kreml-kritikus író-újságírót az orosz hatóságok tavaly októberben "külföldi ügynöknek" bélyegezték, és körözési listára került - a 44 éves író emiatt egy ideje már külföldön él.

2022 áprilisában (ekkor már nem tartózkodott Oroszországban) azt írta, hogy a Putyin által indított ukrajnai háború minden egyes nappal egyre borzasztóbb és embertelenebb lesz, és a háború kirobbantására használt ürügyek egyre jelentéktelenebbnek és hamisabbnak tűnnek.

Glukhovsky a nyilvánosságban többször védelmébe vette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust is, akit a napokban további 19 év börtönre ítéltek. Navalnij szóvivője tavaly járt Budapesten, akkor készült interjúnkat itt tudjátok újraolvasni:

Kira Jarmis: Putyin két hét alatt évtizedekkel vetette vissza Oroszországot
Kira Jarmis: Putyin két hét alatt évtizedekkel vetette vissza Oroszországot

Kira Jarmist a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij sajtótitkáraként ismeri a világ, Budapestre viszont a Zárka című regénye miatt jött, melyet saját börtöntapasztalatai ihlettek. Interjú.

Tovább olvasok

Forrás: AP

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dmitry Glukhovsky: Ez a háború igazságtalan, meggondolatlan és helytelen

A Metró-trilógia orosz szerzője videóüzenetben állt ki Ukrajna mellett. 

...
Beleolvasó

Glukhovsky novellájában a holtak biztatják ölésre az élőket

A Metró-trilógia írójának Kén című novellájában egy nőt a férje meggyilkolásával vádolnak. A történet akkor vesz nem várt fordulatot, amikor az asszony a felbújtóiról kezd mesélni.

...
Nagy

Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira! 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.