Egyszer Hemingway is karanténba vonult, vele volt a felesége és a szeretője is

F. Scott Fitzgerald a spanyolnátha idején egy kisebb raklapnyi alkohollal vonult karanténba - a baj csak az, hogy az erről szóló levél egy paródia. Az viszont igaz, hogy Hemingway annak idején a feleségével, a gyerekével, a gyereke dajkájával és a szeretőjével szeparálta el magát a külvilágtól.

Ruff Orsolya | 2020. március 30. |

F. Scott Fitzgerald jó száz éve, a spanyolnátha tombolása idején a feleségével és egy kisebb kocsmányi szesszel vonult karanténba, ami egy eddig publikálatlan leveléből derült ki. A baj csak az, hogy az internetet a napokban végigsöprő levél nem igazi, hanem egy szimpla paródia, amelyet egy Nick Farriella nevű író jegyzett le F. Scott Fitzgerald stílusában – derül ki az Independent összeállításából.

A dolog annyira jól sikerült, hogy a levél hamar virálissá vált, boldog-boldogtalan megosztotta a közösségi oldalakon (köztük olyan hírességek is, mint David Crosby dalszerző és Joyce Carol Oates író). A legjobb, hogy egy angliai kocsma is kitette a kirakatába a levelet, amely szerint Fitzgerald dél-franciaországi karanténba vonul a feleségével, Zeldával, az izoláció napjaira pedig vörösborral, whiskeyvel, rummal, vermuttal, abszinttel, fehérborral, sherryvel és ginnel készül.

Az állítólagos levélben az állítólagos Fitzgerald többek között arról értekezik, milyen fontos elkerülni azokat a helyeket, ahol tömeg lehet, így a kocsmákat is. Ezt meg is mondta Hemingwaynek, akitől kapott egy gyomrost, mire Fitzgerald megkérdezte tőle, hogy mosott-e kezet. Persze nem mosott, elbagatellizálta a dolgokat, és azt mondta, hogy csak egy kis influenzáról van szó. Mindez persze nem igaz, és a levél valódi szerzője, Farriella azt mondta, sosem állt szándékában, hogy annak állítsa be. Az esetről ugyancsak beszámoló Town & Country magazin Fariella népszerűvé vált koholmányával egy igaz történetet állít szembe, mégpedig azt, amikor Ernest Hemingway a feleségével, a közös gyerekükkel, a gyerek dajkájával, valamint a saját szeretőjével vonult karanténba.

1926 nyarán Hemingway még első feleségével, Hadley-vel élt házasságban és volt egy hároméves fiuk, Jack. Párizsban laktak mindannyian. Az író szeretője azidőtájt egy Pauline Pfeiffer nevű Vogue-szerkesztő volt, gazdag, nagyvilági nő. A feleség természetesen hamar tudomást szerzett a viszonyról, amivel szembesítette is Hemingwayt, a házasság viszont nem bomlott fel, sőt, az író még a feleségét hibáztatta és egyértelművé tette azt is, hogy nem fogja elhagyni a szeretőjét.

Hemingway hamarosan Madridba utazott, hogy a bikaviadalokról írjon, Hadley pedig a francia Riviérára utazott a fiával, ahol egy gazdag házaspár, Sara és Gerald Murphy vendégei voltak. A kisfiúnak szamárköhögése lett, nem maradhattak tovább a villában, viszont a Fitzgerald-házaspár a környéken bérelt házat, amit fel is ajánlottak Hemingwaynének. Az írót is értesítették az esetről, aki megnyugodott, hogy ezek szerint nem kell aggódnia, minden kontroll alatt van.

Párizsból hamarosan megérkezett a kisfiú dajkája, majd váratlanul még valaki felbukkant – Hemingway szeretője, Pauline Pfeiffer. A források nem egyeznek abban, hogyan is tűnt fel (teljesen magától / Hemingway könyörgésére / a feleség levélbeli invitálására). Hamarosan Hemingway is csatlakozott hozzájuk, és a két hálószobás házban immáron öten laktak: a házaspár, a férj szeretője, a beteg gyerekük és a dajka. Más valószínűleg megbolondult volna ilyen helyzetben, de Hemingway utóbb azt mondta, „pazar hely volt az íráshoz”.

F. Scott Fitzgerald és Zelda Fitzgerald

A közösségi távolságtartást (úgymint social distancing) mindenesetre komolyan vették, a társasági életről azonban nem mondtak le: Murphyék és Fitzgeraldék állítólag koktélidőben megjelentek a házuk előtt, leparkoltak és a kerítés túloldaláról emelték poharukat a verandán időző Hemingwayék felé. Az est végén az üres palackokat ráhúzták a kerítés tüskéire – a karantén végére állítólag a kerítés telis-tele volt üres üvegekkel.

Az izoláció mindenesetre sikeres volt, a gyerek meggyógyult, és senki más nem esett ágynak betegen. Az egyetlen, ami már nem húzta sokáig, az Hemingway házassága volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Először jelenik meg egy 1956-ban írt Hemingway-sztori

...
Nagy

Hosszú: Hemingway a férfimosdóba invitálta Fitzgeraldot

...
Hírek

Jövőre jelennek meg Fitzgerald eddig publikálatlan novellái

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.